Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soud zastavil stíhání bývalé ministryně Součkové

Marie Součková byla zproštěna viny. Bude soud ještě pokračovat?
Marie Součková byla zproštěna viny. Bude soud ještě pokračovat?  (Autor: Blesk)
Autor: bali, ČTK, mivrk - 
18. května 2011
21:04

Ministryně Marie Součková čelí žalobě z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele. Údajně uzavřela nevýhodné smlouvy o právní pomoci mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem ve sporu s firmou Diag Human, čímž státu způsobila téměř desetimilionovou škodu. Soud ale stíhání zastavil.

Podle středečního rozhodnutí soudu se sice dopustila jednání popsaného v obžalobě, nechtěla ovšem zvýhodnit Nováčka, ale uspět v kauze Diag Human. To znamená, že tak z nedbalosti porušila povinnost při správě cizího majetku, ale tento čin již byl promlčen. Rozhodnutí o zastavení stíhání je nepravomocné, státní zástupce si ponechal lhůtu na případné podání stížnosti.

Obvodní soud v minulosti Součkovou zprostil obžaloby už čtyřikrát, všechny osvobozující verdikty však zrušil pražský městský soud. I proti středečnímu rozhodnutí se žalobce odvolal a případ se znovu vrátil do soudní síně. Zároveň soud nařídil, aby se případem zabýval jiný senát.

Státní zástupce Kamil Švec je s verdiktem celkem spokojen. "Rozsudek v podstatě odpovídá závěrečné řeči, závěrečnému návrhu a především odpovídá výsledkům hlavního líčení," řekl žalobce novinářům. Z důkazů podle něj vyplynulo, že obžaloba se při stanovení kvalifikace pro exministryni mýlila. Přesto chce ještě zvážit, zda nepodá proti usnesení stížnost.

Podle právního zástupce Součkové je rozhodnutí pro bývalou ministryni celkem příznivé, přestože nakonec nebyla obžaloby zproštěna. Advokát však trvá na tom, že je jeho klientka nevinná. I on má možnost se k verdiktu soudu ve lhůtě vyjádřit a žádat, aby řízení pokračovalo. Nyní se musí s exministryní na dalším postupu domluvit.

Součková byla obviněna v lednu 2005, první hlavní líčení v její kauze začalo v dubnu 2006. Exministryně odmítla obvinění s tím, že případ má politický podtext.

crakazasecrak ( 19. května 2011 10:52 )

ze všeho se vyseká kradenejma prachama!!!!!!

qqqq ( 19. května 2011 10:48 )

Máme tady zlodějské verbeže víc než dost. Mohli bychom je alespoň vykopat ve Vltavě . Co vy na to - naši předci se s prasaty nepárali , vyházeli je jak známo z oken .

pelagie ( 18. května 2011 22:52 )

nechte ji už na pokoji , jiné , kteřé kradou a všichni to ví se nic neděhe ... to je tedy spravedlnost ... díky

doodledoctor ( 18. května 2011 20:29 )

Exministryně odmítla obvinění s tím, že případ má politický podtext. Zde alespoň vidíte, že politici ve vládních funkcích jsou nedotknutelní. Jejich obvinění bude mít vždy politický podtext. To je opravdu argument pro obhajobu korupce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa