Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nenechali jste naočkovat děti? Hrozí vám vysoká pokuta!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: pes - 
26. ledna 2009
10:30

Přesto, že jsou některá očkování ze zákona povinná, přibývá případů, kdy rodiče svoje děti nechtějí nechat naočkovat. Pokud ale nezajistí rodiče vlastním dětem povinné očkování, můžou být stíháni.

Server Novinky.cz informuje o případu, kdy rodiče odložili očkování kojence, protože dítě špatně na povinnou hexavakcínu reagovalo. U dveří rodiny z Brna pak zazvonili policisté a začali případ řešit. Vyšetřování bylo nakonec sice zastaveno, ale upozornilo tak na další případy, kdy rodiče očkování neúmyslně, ale také záměrně, zanedbávají. Podle ankety na serveru nesouhlasí s povinným očkováním téměř 10% čtenářů!

Rodiče údajně ovlivňují iniciativy odpůrců očkování. Často tvrdí, že očkování je neúčinné nebo dokonce nebezpečné. Podle webu www.ockovanideti.cz jsou to hlavně příznivci alternativní medicíny. "Typické je, že aktivisté těchto kampaní většinou zastávají názory blízké homeopatii, esoterice, reinkarnaci, alternativním metodám v medicíně, živí své dětí např. již od kojeneckého věku makrobiotickou stravou, domnívají se, že otužováním dětí se organismus stane imunní vůči infekcím," píše se na webu.

Čtěte: která očkování jsou povinná! Nemoci, na které se v minulém století běžně umíralo, díky povinnému očkování téměř vymizely. Od prvního ledna mají naše děti nový rozšířený očkovací systém.

Hygienické stanice považují takové jednání za velice nebezpečné. Tvrdí, že nezodpovědní rodiče ohrožují nejen vlastní děti, ale také cizí. Tito rodiče se dokonce sdružují do skupin a tvoří komunitu. Výzvy a vysvětlování lékařů prý často naprosto ignorují.

Čtěte také: Jak na chřipku + 6 mýtů o očkování


Zákon o ochraně veřejného zdraví definuje povinnost podrobit se stanovenému druhu pravidelného očkování. Pokud nezajistíte svým dětem povinné očkování, dopouštíte se přestupku, za který můžete dostat pokutu až do výše 10 tisíc korun! Některé případy vyřeší přestupková komise a rodiče se pak umoudří. Některé případy ale končí až u soudu.

Diskutujte: Je povinné očkování správné? Měli by se nezodpovědní rodiče tvrdě trestat? Očkujete svoje děti tak, jak vám to ukládá zákon?

miriam ( 26. ledna 2009 21:14 )

ve srovnání s následky, pokud dítě onemocní tetanem, obrnou, tuberkulózou, záškrtem...... jistě, každé očkování má riziko reakce, ale nemoc je riziko poněkud větší. Tihle rodiče patrně nevěří na to, že nemoci jako obrna nebo záškrt existují - že? Jinak mi nad rozhodnutím neočkovat zůstává rozum stát...

jaruan ( 26. ledna 2009 11:18 )

Já neříkám,že kvůli všem přistěhovalcům,je to jen obecně psané,ale je to tak,že v některých zemích se neočkuje a pak se to rozšíří i k nám formou,že se k nám tito lidé nastěhují,ale taky tím,jak píšeš.

petrs ( 26. ledna 2009 11:03 )

proc zrovna kvuli pristehovalcum? v dnesnim globalizovanem svete kdy, kazdy muze letat kam chce to nebude zrovna kvuli pristehovalcum. tisice cechu cestuji do zemi, kde ockovani neni tak rozsirene, to je pak jejich nezodpovednost, ze se neockuji. kamarad se pristehoval z ukrajiny, pracuje jako zamecnik a nevypada ze by siril nejake nemoci. obvinovat ze vseho pristehovalce je sice jednoduché, ale v moderni spolecnosti je to povazovano za prezitek.

jaruan ( 26. ledna 2009 10:47 )

Jako matka je mi z toho nanic,že rodiče dokáží riskovat nebezpečí nákazy takovými nemocemi,které se tu rozšiřují díky přistěhovalcům.Vždyť se to očkování z nějakého důvodu zavádělo a tehdy byli lidi šťastní,že mají aspoň nějakou jistotu vyhnutí se zákořným chorobám.

petrs ( 26. ledna 2009 10:40 )

rekl bych ,ze nejen rodice jsou obecne spatne informovani o ockovani. chybi tady celospolecenska diskuze, kde by se dalo argumentovat. lide se pak rozhoduji podle jednostrannych informaci.

Zobrazit celou diskusi