Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Odborník radí: Nechte se očkovat proti chřipce!

Archiv
Archiv  (Autor: Archiv)
Autor: ČTK - 
29. listopadu 2008
10:51

Právě nyní je vhodná doba nechat se očkovat proti chřipce, řekla Věra Paulů z Hygienické stanice hlavního města Prahy. Proč?

Chřipková epidemie letos zatím nevypukla a nemocnost se zvyšuje jen velmi pozvolna, počasí je relativně přívětivé. Epidemie chřipky se ohlašují zpravidla v zimě v prvních měsících nového roku. Očkovacích látek proti chřipce je podle Paulů dostatek a jsou dostupné.

"Když vakcíny proti chřipce chyběly, tak se šílelo, teď když je levná a je jí dost, tak je zájem minimální, a to je špatně," řekla Paulů.

V lékárnách, ordinacích a zdravotních ústavech za vakcínu proti chřipce lidé zaplatí zhruba 150 až 250 korun, většina pojišťoven na ni přispívá. Bezplatně jsou každý rok očkováni klienti a zaměstnanci domovů pro seniory a léčeben dlouhodobě nemocných.

Chřipka se objevuje každý rok v určitých epidemických vlnách. Ročně jí podlehne na 2500 lidí, většinou seniorů. V době epidemie onemocní v Česku okolo 15 procent populace. Epidemie trvají šest až osm týdnů.

Odborníci upozorňují na to, že očkování proti chřipce lidé podceňují. Očkovat se ročně nechává jen okolo sedmi procent lidí v ČR. Například loni se muselo nechat znehodnotit množství očkovacích látek, které lidé nevyužily.
Očkování se většinou doporučuje lidem starším 65 let, chronicky nemocným lidem a zaměstnancům, kteří si nemohou dovolit nechodit kvůli nemoci do práce.

Očkování proti chřipce nezabrání nachlazení a respiračním nechřipkovým onemocněním.