Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Dušičky: Komu hoří svíčka poprvé?

Autor: jho, sta - 
2. listopadu 2008
05:00

Herce Radovana Lukavského a Petra Haničince, herečku Věru Galatíkovou, syna herečky Veroniky Žilkové Melichara Stropnického a podnikatele Václava Kočku dnes spojuje jedno - první Dušičky.

Svátek, který u příbuzných, přátel a kamarádů vyvolává silnou vzpomínku na jejich odchod ze života. Už včera se z výzdob hrobů dalo poznat, jak moc na ně vzpomínají. Nedělní Blesk byl u toho.

Václav Kočka ml. (†40)
* 15. května 1968 † 10. října 2008
Řepský hřbitov v Praze
Podnikatel Václav Kočka mladší měl pohřeb teprve před týdnem. Na jeho hrobě jsou stále stovky květin. Další stovky však od včerejšího dne přibyly. Už v sobotu ráno u Kočkova hrobu probleskávaly v mlze plaménky asi deseti svíček.

239010:gallery:true:true

 

"Zastavilo se tady už po sedmé pár lidiček. Zapálili svíčky, tiše se pomodlili a odešli," řekla Blesku Marie Vejmoláková, jedna z prvních sobotních návštěvnic řepského hřbitova. Tragická smrt Václava Kočky stále vzbuzuje u početné rodiny a přátel nejsilnější emoce. Václav Kočka mladší byl zastřelen podnikatelem Bohumilem Ďuričkem v noci 10. října po křtu knihy Jiřího Paroubka.

Hrob Václava Kočky ml. Hrob Václava Kočky ml. | Vlastimil Staňa, Ladislav Křivan a Jiří Černohorský

Věra Galatíková (†69)
* 19. srpna 1938 † 21. prosince 2007
Motolský hřbitov v Praze
Krásně vyzdobený hrob měla už v poledne 1. listopadu i herečka Věra Galatíková, která je pochovaná na motolském hřbitově v Praze. Od první poloviny devadesátých let působila v Národním divadle, kde byla jednou z nejzářivějších hvězd. Na plátně se objevila například ve filmech Údolí včel, Skřivánci na niti a Skalpel, prosím. Na plátnech se objevovala i po roce 2000. Herečka zemřela loni na rakovinu plic.

Věra Galatíková Věra Galatíková | Vlastimil Staňa, Ladislav Křivan a Jiří Černohorský

Hrob Věry Galatíkové Hrob Věry Galatíkové | Vlastimil Staňa, Ladislav Křivan a Jiří Černohorský

Petr Haničinec (†77)
15. září 1930 † 7. listopadu 2007
Bratonický hřbitov
Petr Haničinec žil poslední roky v ústraní a chudobě. I tak se ale na něj na Dušičky nezapomnělo. Hned od rána mu poměrně nenápadný hrob u hřbitovní zdi zdobily květiny a zapálená svíčka. Herec, který kromě mnoha významých rolí propůjčil svůj hlas i poručíku Columbovi, měl velmi pestrý život. Byl hned čtyřikrát ženatý. V roce 2001 měl mozkovou mrtvici. Zlomila ho ale rakovina v loňském listopadu.

 

Petr Haničinec Petr Haničinec | Jiří Hadač

Hrob Petra Haničince Hrob Petra Haničince | Vlastimil Staňa, Ladislav Křivan a Jiří Černohorský



Radovan Lukavský (†88)
* 1. listopadu 1919 † 10. března 2008
Olšanský hřbitov v Praze
V sobotu odpoledne se na hrobu herce Radovana Lukavského objevilo několik kytic a svíček. Nikdo z nejbližších členů rodiny mu je tam ale nedal. Jeho manželka a syn totiž zemřeli krátce předtím, než za nimi odešel i sám Radovan Lukavský. Na herce i jeho rodinu však vzpomínali příbuzní a přátelé. Aby ne, byl to jeden z nejrespektovanějších herců. Od konce druhé světové války se objevil hned v několika desítkách filmů. Herec zemřel po delších zdravotních potížích.

Radovan Lukavský Radovan Lukavský | Ladislav Křivan

Hrob Radovana Lukavského Hrob Radovana Lukavského | Vlastimil Staňa, Ladislav Křivan a Jiří Černohorský

Melichar Stropnický († 0,5)
* 14. května 2007 † 27. listopadu 2007
Únětický hřbitov
Na hrobu rodiny Žilkových svítilo vedle sebe šest malých svíček. Ty zřejmě symbolizují počet měsíců, kterých se syn manželů Stropnických dožil. Melichar přišel na svět s vrozenou vadou a přestože podstoupil řadu operací, svůj boj o život prohrál.

Veronika Žilková se synem Melicharem Veronika Žilková se synem Melicharem | Jitka Antošková

Hrob Melichara Žilky Hrob Melichara Žilky | Vlastimil Staňa, Ladislav Křivan a Jiří Černohorský