Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jan Kočka: Tři panáky za bráchu

jan kočka, václav kočka
jan kočka, václav kočka  (Autor: David Malík, Martin Mithofer)
Autor: Michaela Remešová - 
23. října 2008
22:15

Co se dělo večer po velkolepém pohřbu Jana Kočky mladšího, na který dorazilo přes tisíc lidí? Blesk.cz to ví!

V hotelu Praha pořádali Kočkovi ihned po uložení rakve do hrobu tzv. Smuteční tryznu. Počítali, že do hotelu Praha se začnou smuteční hosté sjíždět už po 15 hodině.

Protože se ale protáhla mše v kostele (původně měla trvat jen 50 minut) a byly problémy potom s dopravou na hřbitov v Řepích, začalo se až po 16 hodině. Smuteční hostinu v hotelu uspořádali Kočkovi pro 120 nejbližších lidí a zvali na ni osobně. Sjeli se tam všechny spřízněné rodiny Kočků, Janečků, Šimků a Kludských.

Hrála hudba, jedlo se pilo a především vzpomínalo na zesnulého. Konec tzv. Smuteční tryzny byl předpokládán na 21 hodinu a to se také dodrželo. Nikdo z přítomných se neopil, věděli, že by alkohol rozvášnil city a to si z úcty k Vaškovi Kočkovi nikdo nedovolil. Jeho bratr Jan měl přesně tři panáky a víc ani lok. Starý pán se alkoholu zdržel absolutně. Bude prý ještě dlouho trvat, než se ze smrti syna vzpamatuje.

Krom nejbližších byl na Tryznu pozván i Dan Hůlka a advokát Kočkovy rodiny Josef Lžičař. Hůlka zazpíval v kostele, potom se šel pomodlit k hrobu, ale do hotelu Praha nedorazil. Večer měl koncert mimo Prahu. JUDr. Lžičař zase nastydl před kostelem a šel do postele. "Přemýšlel jsem, jaké kroky podniknu příští týden. Měly by se vyřešit věci jako jednorázové odškodné pozůstalým a výživné na děti," řekl Blesku.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání