Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Ostrov Utoya: Trailer o masakru v Norsku šokuje na internetu

Video se připravuje ...
Autor: bali, mivrk - 
11. října 2011
21:44

Brutální vrah Anders Breivik zabil 22. července v Norsku 77 lidí, 69 z toho jich zastřelil na letním táboře na ostrově Utoya a zbylých 8 zemřelo při výbuchu nálože ve středu Osla. O masakru, který severská země nepamatuje, už vznikl trailer k filmu. Spustil vlnu bouřlivých protestů.

„Musí to být hrozné utrpení pro ty, které masakr přežili,“ objevilo se v komentářích pod videem. Blonďatý muž ve vojenské uniformě chodí po břehu ostrova a střílí po dětech, které ve strachu skáčou do vody. Zabiják ale nemá slitování a střílí dál na vodní hladinu.

Ani ne tři měsíce po masakru přináší americká produkční společnost Versace Entertainment rekonstrukci celého průběhu hrůzy pod názvem Utoya Island. Upoutávka na snímek začíná nemístně ironickými slovy „Na ostrově klidu“. Postupně se v traileru více objevují kousky vět, které se střídají se scénami, jenž nedávno zasáhly celý svět.

Norsko je šokováno

Trailer se objevil na portálu Youtube.com a byl zhlédnutý více než 150 000 diváky. Většina hodnocení je ale negativních. „V mé rodině je taky jedna oběť šíleného Breivika. Je to neúcta k obětem i těm, kteří věří v nějaké hodnoty,“ komentoval někdo trailer.

Norská policie se pokusila trailer stáhnout, ale zatím marně. Na Youtube.com ale označila jeho obsah za urážlivý a nevhodný. Naopak režisér Vitaliy Versace je z filmu přímo nadšen.

„Herci byli skvělí, bylo tam hodně mladých lidí, všichni křičeli a teklo hodně krve. Utoya Island je film pro celý svět, ne jenom pro Norsko. Je také o tom, aby si lidé uvědomili, co se děje, a taky proto, aby zpřísnili prodej zbraní,“ uvedl v proslovu na videu Vitaliy.

andy63 ( 12. října 2011 12:13 )

Škoda pro něj, myslím tím Breivika, že ten zločin nespáchal tady! V mžiku by měl tolik ctitelů a obhájců z řad pseudohumanistů a členů nevládních organizací...... Nesnižuju tím památku jeho obětí, to v žádném případě, ale za zamyšlení to stojí.....

blackpepper ( 12. října 2011 08:56 )

Vo co de? To je lidská přirozenost, že nás fascinují masakry, vraždy a jiné extrémy. Točit o tom filmy je jen logickým důsledkem. Nechápu, proč by mělo být lepší o yom masakru mlčet.

elamorka ( 12. října 2011 07:44 )

přijde mi to naprosto nevhodné...ale je pravda, že jsou to Američani, co hned skočí po horké senzaci a vytřískají z toho, co se dá..at to stojí, co to stojí..Po takové krátké době...je vidět, že lidi nemají dneska už úctu k ničemu

simeonsimeonovic ( 12. října 2011 07:43 )

Nahoďte sem někdo ty stránky , nemůžu to najít, rád bych se na to taky mrknul.

bluedream ( 12. října 2011 07:17 )

Když spadlo WTC v NY, nepřipadalo v úvahu, že by někdo o tom natočil film, který by útočil na ty nenižší lidské pudy a doloval adreanlin pomocí stříkající krve a vřeštění obětí, až o několik let později se udělal celkem vkusný símek s Cagem. Pamatuji se, že ještě několik měsíců po tom se původně předpokládalo, že toto bude filmové tabu vůbec. Dokonce ani vtipy na to téma nebyly přípustné, lidi okřikovali i u nás ve volných diskuzích všechny cyniky, co si z toho dělali srandu. Tehdy mi došlo, že je to tím, že se to dotklo příliš mnoho lidí, nejen tragický osud obětí, ale i jejich základní jistoty a bezpečnosti jejich existence v civilizovaném světě. Prostě to začala být i jejich věc. A že tedy vtipy, cynismus a takové chování, jako předvádí výše zmíněný režisér, pouze svědčí o tom, že jeho se Utoya nijak nedotkla. Tiše a asi marně doufám, že pokud mu to není provokace a fake a ten hysterický psychopat tohle skutečně natočí, tak ČR jeho produkt neuvede do kin.

Zobrazit celou diskusi