Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Toto je Breivik 6 minut před odpálením bomby v Oslu

Autor: Ladislav Leimer - 
16. září 2011
10:27

Norskou metropolí se ozývá ohlušující exploze, skleněné výlohy se tříští, na ulicích je vidět kouř a na zemi leží krvácející lidé. Osm z nich se již nikdy nepostaví, zemřeli po teroristickém útoku jednoho muže. Atentátníka, pravicového extremistu Anderse Behringa Breivika (32), se podařilo v Oslu zachytit pouhých šest minut před výbuchem bomby.

Breivika zachytila kamera u sídla předsedy vlády v Oslu. Oblečen je v policejní uniformě, na hlavě má přilbu příslušníka zásahové jednotky rychlého nasazení a v ruce dřímá pistoli. Z místa rychle odchází, protože bombu již nastražil. Police pravost fotografie potvrdila. Snímek nechtěla zveřejnit na žádost právníků přeživších a pozůstalých obětí radikálových útoků.

Policejní zpráva o útocích

Záběry z kamery jsou podle úřadů součástí policejní zprávy o událostech. Breivik 22. července v Oslu odpálil bombu nastraženou, načež se autem vydal na ostrov Utøya, kde začal střílet do účastníků srazu sociálnědemokratické mládeže. Zabil 69 lidí, většinou ve věku 14 až 19 let.

Soud bude opět neveřejný

Norský odvolací soud rozhodl, že i příští stání s Breivikem se bude konat za zavřenými dveřmi. Policie se obává, že by při otevřeném stání mohl pravicový extremista komunikovat se svými případnými komplici, či vzbuzovat sympatie u dalších radikálů. Policie tak bude při pondělním slyšení usilovat o prodloužení Breivikovy vazby.

587587 ( 16. září 2011 16:32 )

To utekl z komparsu na Hvězdné války?

fiat ( 16. září 2011 15:36 )

svým způsobem je také oběť nemocné doby.....

sitarista ( 16. září 2011 11:54 )

Poprava neni trest, ale pomsta a pro zločince vysvobození....takže doživotně nechat trpět samotou + občas nějaký ty fyzický tresty by nebyly na škodu

marie60 ( 16. září 2011 11:16 )

Gauner, měl by za tohle dostat trest smrti, ale takové, aby u toho řval bolestí.To jsem ale hezky zlá, co?

Zobrazit celou diskusi