Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Norský masový vrah varoval: Nejsem sám, vraždit budou další!

Autor: ČTK, ap - 
25. července 2011
17:53

Anders Behring Breivik obviněný z pátečních masakrů v Oslu a na nedalekém ostrově stanul  poprvé před soudem. Ten zatím rozhodl o vazbě. Dnešní slyšení se na žádost policie konalo s vyloučením veřejnosti a médií.  Před soudem i tak na bestii, která zahalila Norsko do slz čekaly davy lidí. Breivik varoval, že v jeho organizaci jsou další dvě buňky, připravené vraždění zopakovat.

Dovnitř však nesmějí. Soudce Kim Heger rozhodl, že na žádost policie bude soudní jednání neveřejné.  Mimo jiné panovaly obavy, že podezřelý pravicový extremista Breivik by soudní jednání zneužil k hlásání svých nechutných propagandistických tezí, což také naznačil ve svém manifestu zveřejněném krátce před atentáty.

"Na základě informací o případu soud dospěl k závěru, že dnešní slyšení zadrženého by se mělo uskutečnit za zavřenými dveřmi," uvedl soud v oficiálním prohlášení.

Dav žádal smrt vraha

Ve chvíli, kdy auto s Brevigem vjelo před soudní budovu, dav se na auto vrhl a žádal vrahovu smrt. "Mizerný zrádče, chceme abys zemřel," pořvával rozzuřený dav v němž bylo mnoho lidí, kteří při jeho hrůzném činu, přišli o své nejbližší.

Samotný Breivik, který sedavu v bezpečí policisty chráněného vozu smál u soudu uvedl, že vražděním dětí chtěl zachránit Norsko a západní Evropu před nadvládou kulturního marxismu a islámu. Varoval, že v jeho organizaci jsou další dvě buňky, připravené vraždění zopakovat.

Vyšetřují polskou stopu

"Je zřejmé, že jsou konkrétní informace o tom, že veřejné stání za přítomnosti podezřelého by mohlo rychle vyústit v mimořádnou a velmi složitou situaci z hlediska vyšetřování a bezpečnosti," zdůvodnil soud své rozhodnutí.
Očekává se, že soud vazbu prodlouží o osm týdnů. Breivik je ve vězení od pátečního masakru.

Polská policie zárověň zahájila vyšetřování muže z Wroclavi. Muž nebyl i přes žádost norské strany zatčen. Je ale vyšetřován jako vrahův komplic. Právě odo tohoto muže měl Breivik sehnat chemikálie, které použil při výrobě výbušnin. Podle polských úřadů byl ale obchod legální.

Policie snížila počet obětí

Norská policie v pondělí snížila počet obětí Breivikova masakru. Z původních 93 zavražděných lidí na 76. Na ostrově Utoya postřílel 68 lidí. Výbuch v Oslu jich zabil 8.

dobrotka ( 26. července 2011 21:42 )

Nejhorsi je, ze media dopodrobna lici jeho pripravu, jeho myslenkove pochody a vse co se delo pred i po a je jenom otazka casu, kdy to nekdo - kdekoli ve svete - zopakuje

dobrotka ( 26. července 2011 21:39 )

Trest smrti nic neresi. Kdo chce zabit, ten zabije i s vedomim, co ho ceka. Vrazdilo se, vrazdi se a bohuzel se vrazdit bude dal, at jsou tresty a vychova jakakoli

argoudaki ( 26. července 2011 21:03 )

jen at ho pusti na svobodu,at ho postavi pred rodiny vsech tech zavrazdenych..tenhle clovek ani nema pravo na nejaky soud

anelam ( 26. července 2011 09:41 )

Boha do toho netahej-to si lidé působí sami bůh-to je víra

anelam ( 26. července 2011 09:36 )

Mám dojem že Evropa si takový příklad bere úplně ve všem -negativním-

Zobrazit celou diskusi