Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Čína se i s omikronem chce vrátit k „zero covidu”. Jenže už dva měsíce případů přibývá

Autor: CNN, mav - 
19. prosince 2021
05:00

Největší země světa zvládá držet koronavirus při zemi, díky rychlým reakcím na každý jeden případ - a za cenu hospodářských a společenských dopadů. Přesto Peking není spokojený, stále věří ve strategii „zero covid”, v totální nulu. Toho ale v reálu nedosáhl už přes osm týdnů, každý den se najde nějaký nový případ, informovala CNN.

Od 17. října Čína zaznamenala denně aspoň jeden nový případ po lokálním přenosu; lokální klastry se objevují jeden za druhým, stále rychleji po sobě. Déle než rok byla Čína velmi efektivní v jejich potlačování - hromadným testováním, bleskovými lockdowny, bedlivým dozorem a rozsáhlými karanténami, jakož i uzavřením hranic. Co je ještě úžasnější, skoro nikdo v zemi na covid neumírá. Podle portálu Our World In Data od května zemřeli jen čtyři lidé. Ostatně také na očkování šlo hodně přes 80 % celkové populace.

Přesto to nestačí. Poslední dobou se úřady uchylují ke stále přísnějším opatřením. Například do karantény musí nejen lidé po prokázaném přímém kontaktu s infikovaným, ale i jejich kontakty, ba další lidé, kteří se v oblasti ve stejnou dobu pohybovali.

Na deset tisíc turistů z jiných provincií takto na týden uvízlo ve Vnitřním Mongolsku. Disneyland v Šanghaji náhle zavřel kvůli jedinému případu a davy návštěvníků rovnou u východu otestoval. Rychlovlaky směr Peking se zastavovaly na trase, když se ukázalo, že konkrétní zaměstnanci drah na jejich palubách byli v kontaktu s potvrzenými případy.

Přes padesát itisíc občanů muselo do centrální karantény a půl milionu se monitoruje v průmyslové provincii Če-ťiang, uvedla Al-Džazíra. Celá provincie (65 milionů obyvatel) přitom před tímto rozmachem zaznamenala za letošek jeden jediný případ místního přenosu. Jenže za týden teď přibylo přes 200 nakažených.

Popravený pes

Hrůznou praxi odhalila bezpečnostní kamera ve městě Šang-žao, jak informovala CNN. Paní Fu musela do karantény do hotelu, zatímco se její sousedství dezinfikovalo. Do jejího bytu zatím přišli dva hygienici a preventivně jí zabili psa.

„Říkal vůdce, že to musíme řešit hned na místě?” ptá se jeden druhého podle kamerového záznamu. „Ano,” odpovídá kolega a bere vyděšeného corgiho páčidlem po hlavě.

Přesto se na přelomu listopadu a prosince ve Vnitřním Mongolsku objevilo přes 300 nových případů, a to ve městě Man-čou-li na hranici s Ruskem. Radnice vyhodila dva úředníky za „pomalou a slabou reakci”. Jeden prý oddaloval převoz a karanténu stovky blízkých kontaktů, další končí za špatnou správu karanténních hotelů.

Takové tresty nejsou vzácné po celé zemi. Vytvářejí tlak na místní představitele, což občas vede až k excesům, které neúměrně narušují životy jejich spoluobčanů. Vládní politiku „zero covid” patrně obyvatelé podporují, ale její uvádění do praxe místními úřady už tu a tam kritizují. 

Do země nesmí takřka žádný cizinec. A Číňané, kteří se vracejí z ciziny, musejí přinejmenším na dva týdny do centralizované karantény (místní úřady to mohou prodloužit na 28 dní), často následované ještě dlouhým „domácím pozorováním”.

Omikron nic nemění

„Současná čínská strategie rychlé dynamické reakce dokáže řešit všechny typy nových variant koronaviru,” uvedl Čang Wen-chung, možná nejrespektovanější čínská autorita na koronavirus. I podle dalšího experta a vládního poradce, Čung Nan-šana, vláda nechystá žádnou zvláštní odpověď na omikron.

„Čínská cesta dynamické nuly případů byla na Západě často kritizována. Ovšem pokud varianta omikron zahájí novou vlnu útoku, bude právě Čína nejschopnější tuto invazi blokovat,” píše úvodník vládních novin Global Times. „Dnes je vskutku nedobytnou pevností proti šíření viru světem.” Podle listu je nedostatečná strategie západních zemí, jež až příliš spoléhají na očkování.

Ukazují to i reakce na první zjištěné případy omikronu v Číně. První se objevil v Tchien-ťinu, cca 140 km od Pekingu, 9. prosince. Druhý muž (67) dorazil 27. listopadu do Šanghaje, šel na dva týdny do povinné centrální karantény, opakované testy byly stále negativní. Poté letěl domů do Kuang-čou, plným letem, a ještě se uchýlil do domácí karantény. Test z 12. prosince, patnáct dní po jeho příletu do Číny, byl ale najednou pozitivní; genová analýza ukázala, že jde o omikron. A rozjely se mu i příznaky, tak šel do izolace do nemocnice. Následně úřady vytrasovaly 10 544 jeho přímých i sekundárních kontaktů, nikoho pozitivního mezi nimi nenašly.

„Je velmi důležité zjistit, zda se šanghajský případ infikoval v cizině, nebo až v místním karanténním hotelu. Vysledovat zdroj infekce je důležitější,” komentuje pro CNN Ťin Tung-jen, virolog Hongkongské univerzity. „Bylo mnoho případů infekce v karanténních hotelích. Také je ale pravděpodobné, že test nebyl dostatečně citlivý, aby virus odhalil,” přidává další možnou hypotézu do hádanky. Koronavirus se totiž zpravidla objeví dřív než týden od rizikového kontaktu, jen vzácně je inkubační doba až dva týdny.

Jak píše CNN, nástup omikronu zřejmě udrží podporu, jakou zatím strategie nulového covidu u obyvatel má. Přitom většina zemí v asijsko-pacifickém regionu - například Japonsko, Jižní Korea, Austrálie - už od takových snah upustily a učí se žít s tím, že se prostě nákaza občas rozšíří a nemocnice to musejí zvládnout.

Studie matematiků uznávané Pekingské univerzity před uvolněním varuje. Odhadují, že otevření hranic by vedlo až k 630 tisícům případů denně. „Naše zjištění dávají jasné varování, že nejsme připraveni zavést strategie otevírání spoléhající čistě na hypotéze kolektivní imunity po očkování, kterou zastávají jisté západní země,” uvádějí autoři. „Budou zapotřebí efektivnější vakcíny či léčba, ideálně obojí, než bude bezpečné uvolnit karanténní opatření pro cestovatele i další strategie boje s covidem-19 v Číně.”

Olympiáda a sjezd komunistů

Vrchní epidemiolog čínského Centra pro kontrolu nemocí Wu Cun-jou označil nulovou toleranci vůči covidu za „magickou zbraň”, byť si je vědom i kritik. „Musíme si ji držet alespoň přes zimu a příští jaro,” prohlásil koncem listopadu.

Jedním z důvodů jsou nadcházející zimní olympijské hry v Pekingu, 4. až 20. února, a pak paralympijské 4. až 13. března. Tou dobou se také tradičně (jednou za rok) schází Všečínské shromáždění lidových zástupců, tedy parlament. Do Pekingu se takto sjíždí skoro tři tisíce poslanců, plus nepočítaně dalších lidí. Peking se proto obzvláště opevnil. Například se odřízl od zmiňované provincie Če-ťiang - zrušil všechny lety z průmyslového Ning-po, z ekonomicky ještě významnějšího Chang-čou (12 milionů obyvatel) letí jeden spoj denně. 

Z těchto důvodů jsou zatím omezení cestování a přísná opatření v celé zemi ohlášená do poloviny března.

Video  Koronavirus: Varianta Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

Kopacka ( 20. prosince 2021 03:16 )

Na čínském webu Global Times se lze dočíst, že čínští představitelé zatím vyčkávají jak se bude vyvíjet průběh onemocnění novou variantou Omicron. V případě, že se ukáže lehčí průběh onemocnění touto variantou, je Čína podle tohoto zdroje v létě plně připravena na otevření svých hranic zahraničním návštěvníkům.

frantacizek ( 19. prosince 2021 08:07 )

no ten omikron bude pro despotický režim v čajně výzvou.. a tak jak popravují teď pseky, tak začnou za chvíli s nakaženými lidmi dost pravděpodobně, až to Si Ťin Ping Pong dá do usnesení sjezdu..

Zobrazit celou diskusi