Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Genocida horší než od nacistů, Čína má i digitální technologie,“ říká exilový šéf Ujgurů

Autor: Martin Valeš - 
13. října 2021
05:17

„Čína na Ujgurech páchá genocidu, je to horší než holokaust. Za války se také o všem nevědělo, teprve vše vyjde najevo,“ říká pro Blesk Zprávy Dolkun Isa, předseda Světového ujgurského kongresu. Z Východního Turkestánu neboli Autonomní oblasti Sin-ťiang podle něj Peking udělal jedno velké vězení. Proto Ujguři vyzývají demokratické země k bojkotu olympiády v Pekingu. Isa a jeho kolegyně z exilové organizace, Zumretay Arkinová, se s Blesk Zprávami na pražské konferenci Forum 2000 bavili o koncentračních táborech v Číně, propagandě proti muslimům i dalajlamovi.

Na Foru 2000 jste se fotil s předsedou českého senátu Milošem Vystrčilem, (ODS) známým i svou cestou na Tchaj-wan. O čem jste se bavili?

Dolkun Isa: Zaprvé o tom, jak český Senát uznal, že jde o genocidu; to dosud udělaly parlamenty pouhých šesti zemí. To je pro nás velice významné, protože Komunistická strana Číny, čínská vláda, páchá na Ujgurech genocidu, ale spousta zemí o tom nadále mlčí. Tak jsem panu předsedovi vyjádřil hlubokou vděčnost za jeho podporu v tomto hlasování. A zadruhé, přesně za měsíc pořádáme v Praze generální shromáždění Světového ujgurského kongresu s mezinárodní konferencí na téma genocidy. Zveme právní experty, akademiky, politiky. I jemu už jsem pozvánku poslal, aby pronesl úvodní řeč; tak jsem mu to ještě připomněl. Říkal, že o tom ví, ještě to musí probrat se svým týmem, tak se k nám možná přidá.

Jste předsedou Světového ujgurského kongresu, co to je za organizaci?

Isa: Je to reprezentativní orgán ujgurské diaspory, diaspory z Východního Turkestánu. Propagujeme demokracii, ochranu lidských práv Ujgurů a právo na sebeurčení při OSN, v Evropském parlamentu i u vlád a parlamentů demokratických západních zemí. Rovněž organizujeme kampaně, demonstrace. Jedním z kritických témat pro Ujgury je nyní nucená práce, otrocká práce v Číně. Víc než 380 mezinárodních lidskoprávních a odborových organizací zformovalo koalici Zastavte nucenou práci Ujgurů. Západní vlády často z jedné strany odsuzují genocidu Ujgurů a porušování lidských práv, ale na druhé straně říkají, že firmy musejí pokračovat v byznysu s Čínou. Jsou to prázdná prohlášení, to musí skončit.

Jak velká je vaše diaspora a kde ji najdeme?

Isa: Ujgurská diaspora je ohromně veliká, hlavně je ve střední Asii. Kazachstán, Kyrgyzstán, Uzbekistán – země dříve pod sovětskou okupací; tam žije víc než milion Ujgurů. V Turecku je okolo padesáti tisíc. V celé Evropě zhruba 15 tisíc, stejně jako v USA a Kanadě dohromady. Dohromady počítáme, že diaspora včetně střední Asie zahrnuje 1,5 milionu Ujgurů. Není to úplně malý počet, ale velký taky ne.

A co v Česku?

Isa: V Česku vím o dvou nebo třech rodinách.

Takže ty organizují nadcházející kongres?

Isa: Ne, vedení je v Mnichově, organizujeme to přímo. Ale máme dobré přátele z Česka, mladá generace a některé neziskové organizace v Praze jsou velmi aktivní v otázkách lidských práv, pomáhají nám.

A kolik Ujgurů žije ve Východním Turkestánu, na území Čínské lidové republiky?

Isa: To je těžké. My a nezávislí experti odhadujeme 20-25 milionů. Čínská vláda uvádí oficiální číslo 12,6 milionů. Ale to není správné. V Tibetu to tak Čína dělá také. My rozhodně věříme, že přes dvacet milionů.

Když říkáte genocida, nucené práce, koncentrační tábory… to je to tak vážné jako holokaust za druhé světové války?

Isa: Ano. Prezident Si Ťin-pching se od nacistického režimu hodně naučil. A navíc využívá pokročilé digitální technologie. Před 70 lety nebyl žádný digitální systém dohledu, hlavně museli hlídat lidé. Ale dnes čínská vláda používá obojí. A to nejenom v koncentračních táborech. I mimo ně lidé nemají právo se bavit o některých věcech… V každém bytovém domě je nainstalována kamera, v každé ulici. Celý region je jedno velké vězení.  Věřím, že situace ve Východním Turkestánu je dokonce horší než za holokaustu. Samozřejmě maskují, co se děje, nevíme to. Možná pět, deset let po konci tohoto režimu se dozvíme, kolik lidí dohromady zabili.

Máte aspoň nějaké odhady?

Isa: V roce 2018 režim přemístil kolem milionu lidí z Východního Turkestánu do dalších oblastí Číny. Nevíme, co je potkalo. Pro některé to může být nucená práce, pro další obchod s lidskými orgány… Nevíme. A Čína ani nikdy neuvedla, kolik lidí je ve vězeňských táborech. Máme jen málo informací od lidí, kteří tábor přežili a hovoří o tom. Režim propouští vězně, třeba když mají občanství jiných zemí, Kazachstánu, Pákistánu…  Ti říkají strašlivé věci. Má matka zemřela v koncentračním táboře, sedmdesátiletá paní. Mého bratra odsoudili na doživotí. Příčinu smrti mého otce ani nevíme. Ani za holokaustu nikdo nevěděl, kolik lidí zemřelo, až pět, deset let po válce. V 21. století možná není snadné masové vyvražďování jako tehdy, ale rozhodně už někteří lidé byli zabiti. Velká spousta lidí zmizela.

Jak vypadají koncentráky uvnitř? Co se ví?

Isa: Jak nám popisují přeživší, je to hrozivé místo. Vstává se v šest ráno. To se musíte posadit, nesmíte se bavit s ostatními a musíte provést sebekritiku. Indoktrinaci. Musíte odmítnout svou národní, ujgurskou identitu, svou náboženskou – muslimskou identitu a musíte ukázat svou loajalitu Komunistické straně Číny a Si Ťin-pchingovi. To je nejdůležitější aspekt koncentračního tábora. Tradičně se před jídlem modlíme k bohu a děkujeme mu za to jídlo. Ale tady musíte děkovat prezidentovi a komunistické straně, bez nich není voda, jídlo, žádný život. Kdo se nepodvolí, dostane fyzický trest, mučení. Koncentrační tábory začaly roku 2016, 2017. Pak poblíž Čína otevřela továrny, kde vězni nuceně pracují. Dřou dvanáct, čtrnáct hodin denně. Někde jim něco málo platí, jinde ne.

Za co se lidé do lágrů posílají?

Zumretay Arkinová: Do koncentračních táborů jdou vězni bez soudu. Stačí, aby je vláda považovala za separatisty či teroristy. Když Ujgurka nosí cudné oblečení, podle naší kultury a víry, dá se to považovat za teroristický čin. Nebo když si muž nechá narůst plnovous. V roce 2017 byl přijat protiteroristický zákon, široce odsuzovaný mezinárodním společenstvím včetně OSN; definuje terorismus velmi zeširoka a vágně, což odporuje mezinárodnímu právu. Cokoliv se trochu odchýlí od vládního pohledu, se považuje za teroristický čin. Odlišný názor, jak a s kým se bavíte… to vás může dostat do lágru.

Isa: A nevíte, jak dlouho v koncentračním táboře budete, nedostanete žádné informace. Proto někteří lidé platí policistům, prokurátorům a soudcům, aby je poslali do vězení. Protože vězení je daleko lepší než koncentrační tábor. Dovedete si to představit? Platit, abyste dostali pěti, desetiletý trest. Ale ve vězení můžete trochu chodit, máte trochu svobody, můžete si povídat.

Arkinová: Obzvláště pro ženy je to otřesné. Vyslechli jsme několik přeživších. Znásilňování vězeňkyň, hromadné znásilňování, sexuální násilí.

Ze strany dozorců?

Arkinová: Ze strany dozorců, personálu. Dále nucená práce, mučení. Jak s tím lze dál žít, i když se vám třeba povede uprchnout? Člověka to naprosto zničí. Pár lidí, co pustili díky občanství jiné země, dál žije s traumatem.

Nedávají jim výživné jídlo, spousta lidí onemocní a v táborech i kvůli nedostatečné zdravotní péči umírá. Ženám provádějí potraty a nucené sterilizace; jsou známy případy, kdy několik dní krvácejí, dokud nezemřou.

Žádná nemocniční péče?

Arkinová: Takřka ne. Ta až když bývá pozdě. A to vše, co víme, to je jen zlomek. Může to být horší, než si vůbec dokážeme představit.  Ale nemáme šanci se nic moc dozvědět, reportéři tam nesmějí. Z oblasti se stalo jedno velké vězení, nikdo nesmí dovnitř ani ven. Čínské vládě se podařilo region izolovat. Čtyři roky jsme se svými příbuznými nemohli komunikovat.  

Ani obyčejné přání k narozeninám?

Arkinová: Vůbec.

Isa: V lednu 2020 jsem se z vládních novin Global Times dozvěděl, že mi zemřel otec. Nazývali ho lhářem. Ale nemohl jsem nikde zjistit, kdy vlastně můj otec zemřel, ve kterém měsíci a roce.

Arkinová: Špatné zprávy se dozvídáme jen z médií. Je to ironie, žijeme ve 21. století, komunikace nikdy nebyla snazší.

Útlak v Tibetu byl známější než Ujgurů, asi i díky dalajlámovi, ale poslední dobou se hovoří spíš o vás, čím to?

Isa: V Tibetu lidé taky trpí, zavedli tam politiku asimilace, potlačování jazyka, ale jak to nazval dalajláma, jde tam o kulturní genocidu. Ve Východním Turkestánu je to prostě genocida. Čínská vláda, zvláště když se moci ujal Si Ťin-pching, odložila masku a otevřeně zavádí genocidní politiku, politiku etnické čistky. Situace je tam vážnější než v Tibetu, proto také má víc pozornosti. Ta politika začala roku 2014, ale první čtyři roky nato od mezinárodního společenství nebyla skutečně žádná reakce. Upozornil na to až v srpnu 2018 Výbor OSN pro odstranění rasové diskriminace, což byl zlomový moment.

Jaké máte kontakty s Tibeťany či dalšími utlačovanými v Číně?

Isa: S Tibetem máme už 60 let dobrou spolupráci díky dalajlámovi i dalším tibetským představitelům. Teď třeba spolupracujeme na kampani za bojkot olympiády v Pekingu. A také s Hongkongem, už než tam měli problémy, či s Jižním Mongolskem (toto území Čína ovládá coby Autonomní region Vnitřní Mongolsko, pozn. red.).

Čína prezentuje Tibeťany a Ujgury jako nepřátele – Ujguři jsou teroristé, Tibeťané separatisté. Tak o nás referují všechna média. Ale když se teď řeší Hongkong, je tu paradox, tam žijí etničtí Číňané. Stejně čínští studenti v západních zemích, kteří poznali svobodu slova - ne všichni, ale většina, organizují demonstrace proti hongkongské demokracii. Viděli jsme to v Kanadě, Austrálii. To je výsledek čínské politiky vymývání mozků. 

Dalajláma je globálně populární, zatímco vy máte muslimskou kulturu, může to být v západních zemích na překážku?

Isa: Ano, dalajláma má speciální postavení jako duchovní vůdce. I my máme náboženské vůdce, ale většina už je ve vězení. Některé už zabili. Třeba jeden, tomu bylo 82 let. V 80. letech přeložil korán z arabštiny do ujgurštiny – na pokyn čínské vlády. O třicet let později ho právě za to roku 2017 uvěznili a za mřížemi zemřel.

Čína zneužívá toho, že jsme muslimové. Před útoky 11. září 2001 na USA Čína nikdy Ujgury z terorismu neobviňovala. Ale pak okamžitě změnila jazyk, jak Spojené státy zahájily válku proti terorismu. „Jsme oběti terorismu,“ hlásala najednou Čína. Nyní je to v mezinárodních médiích o něco lepší, ale tehdy padal islám a terorismus do jedné kategorie. Čína to hned uměla využít. Nás nikdo neznal a jen těžko jsme vysvětlovali naši situaci.

Arkinová: Ujgury Čína využívá jako nástroj. Mění svá sdělení, jak se jim to zlíbí. Někdy nás obviňují z terorismu, ale když chtějí navazovat spojenectví s muslimskými zeměmi, pozvou jejich delegace do Východního Turkestánu a předvádějí jim mešity. Ty jsou mimochodem všechny prázdné. Využívají se jen k propagandě. V Číně neexistuje náboženská svoboda, ve Východním Turkestánu obzvlášť. Čína z Ujgurů a turkických národů udělala loutky, z naší identity si udělala zbraň. A tak to zůstane, pokud mezinárodní společenství nezakročí.

Isa: A muslimské země bohužel o genocidě mlčí, žádná nás nepodporuje.

Čína vás označila za teroristu a nahlásila vás Interpolu, jak to dopadlo?

Isa: Čína nás viní z terorismu od roku 2003. Zastavovali mě a zadržovali v řadě zemí, dodneška do některých zemí nemůžu vstoupit. I před dvěma týdny jsem nemohl vstoupit do Turecka, hned mě deportovali. Přitom jsem tam dřív studoval na univerzitě, což tamní politici velmi dobře vědí. Čína zneužívá mezinárodní systém a Interpol proti Ujgurům i mně konkrétně. Někdy úspěšně, je ve světě dost silná. Párkrát mě vyhodili ze setkání OSN. Jindy uspějeme my; musíme dál bojovat. V Interpolu jsem vyhrál já, roku 2018 Interpol červené oznámení (zatykač, varování nejvyššího stupně – pozn. red.) zrušil. Ale trvalo to 21 let.

Vy jste také teroristka?

Arkinová: Ano, taky mě tak označili. Ale zatykač na mě ještě nevydali.

Čínské občanství asi už nemáte?

Isa: Ne, já mám německé.

Arkinová: Já jsem občanka Kanady. A Čína neumožňuje dvojí občanství.

Asi se vám po něm nestýská…

Arkinová: Ne, to ne.

Zrovna kanadský parlament kvůli genocidě Ujgurů vyzval k přesunutí olympiády z Číny, to je vaše práce?

Arkinová: Chce se mi věřit, že k tomu naše práce přispěla. Kampaň za to jsme vedli od roku 2019. Nyní tedy místo přesunutí voláme po úplném bojkotu. Bavíme se o genocidě, nejhorších zločinech proti lidskosti. Olympijské hry bude hostit země, kde probíhá genocida, to je nepřijatelné pro každého, komu záleží na svobodě, lidských právech a svobodě. Každá země, která tam pošle delegáty a sportovce, bude mít spoluvinu.

Myslíte, že některá země skutečně bude hry bojkotovat?

Arkinová: Doufáme, že aspoň západní země, na tom usilovně pracujeme. Minimum, které očekáváme, je neposlat oficiální představitele na slavnostní zahájení a zakončení. Jinak budou spoluviníky toho, že Čína tuto prestižní událost zneužívá k prosazování autoritativních režimů, s oficiálním posvěcením. Pokud se zúčastní diplomaté, dají tomu oficiální razítko.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi