Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Miliony lidí v depresích: Terapie tripem jako zlatý důl? Jak pomáhá LSD a spol. v medicíně

Autor: ksi, Deutsche Welle - 
7. listopadu 2021
16:09

Stovky milionů lidí trpí depresí. Látky jako LSD nebo psilocybin otevírají nové možnosti léčby a investoři vycítili zlatý důl, píše Deutsche Welle.

Dne 13. července vládne v Mannheimu ponuré, deštivé počasí. Je ironií, že tento zamračený den by mohl přinést naději milionům lidí trpících depresí. Právě v tento den měl první pacient ve výzkumném projektu v Mannheimském ústředním ústavu pro duševní zdraví psychedelický zážitek. Se zavázanýma očima, hudbou ve sluchátkách a za asistence dvou terapeutů požil halucinogen: psilocybin.

Tato účinná látka je známá přibližně 60 let. Dává „kouzelným houbičkám“ jejich kouzlo, jinými slovy: jejich účinek měnící mysl. Je však zakázán téměř po celém světě, v Německu více než půl století. V ČR byla právní situace okolo lysohlávek až do konce roku 2009 nejasná. Novela trestního zákona, platná od roku 2010, to změnila – držení více než 40 plodnic halucinogenních hub je nyní trestným činem, obsahují-li více než 50 mg psilocinu či odpovídající množství psilocybinu. Za držení menšího množství hrozí pokuta do 15 tisíc korun, píše magazín Legalizace.

Dokonce i pro mannheimské vědce „se nákup látek ukázal jako největší překážka“, vysvětluje ředitel studie Gerhard Gründer v rozhovoru pro Deutsche Welle. „Protože na světě není tolik výrobců, od kterých byste takovou látku mohli získat v požadované kvalitě. To byl dlouhý a složitý proces.“

Tento spletitý proces je přitom podstupován stále častěji. Halucinogenní tripy už dávno nejsou pouhým hippie koníčkem. Rostoucí počet vědeckých studií naznačuje potenciál asistované terapie psilocybinem pro léčbu depresivních pacientů – dokonce i těch, kteří vyčerpali jiné terapie. S celkem 144 pacienty je nyní mannheimská studie tak velká, že zakladatel „očekává statisticky spolehlivé závěry“.

Civilizační nemoc deprese

Podle odhadů WHO žije na celém světě s depresí okolo 300 milionů lidí. Odhaduje se, že přibližně pětině nelze pomoci konvenčními léčebnými metodami. „Potřeba je obrovská,“ říká vedoucí studie. A hlásí, že jeho ústav je zaneprázdněn vyšetřováním pacientů.

Při klasických terapiích je pacient léčen denními dávkami antidepresiv. Nový přístup je zásadně odlišný: „Jde o to vzít si tuto látku jednou nebo dvakrát,“ vysvětluje profesor psychiatrie Gründer. „Jedná se o velmi radikální terapii, která je zakotvena v psychoterapeutickém programu.“

Testované osoby z předchozích studií hlásí zkušenosti měnící život, výrazně zlepšují duševní stav, dokonce dokázaly přestat užívat antidepresiva. Stav, který trval mnoho měsíců po uzdravovacím tripu. Vyhlídka na to, že by bylo možné výrazně zlepšit stav těžce depresivních lidí pouhými několika psychedelickými sezeními, má mnohem větší hodnotu než dva miliony eur (50 milionů Kč), kolik studie ministerstvo výzkumu stála.

Psychedelická renesance

Skutečnost, že veřejné peníze nyní proudí také do výzkumu psilocybinu v Německu, ukazuje, že psychedelický výzkum se dostává z exotických okrajů do hlavního proudu medicíny. To znamená, že psychedelické látky se vrátily tam, kde byly v 50. letech; v psychiatrickém, lékařském a psychologickém výzkumu. Na začátku 60. let pak došlo k popularizaci LSD, revoluci mládeže částečně podporované drogami a otřesy ve společnosti – a od 70. let 20. století přichází politika zákazu, která po celá desetiletí sice seriózní vědecký výzkum nezakazovala, ale masivně ho ztěžovala.

Psychedelická renesance a kulturní změna probíhá ve vědě přibližně deset let. Populární věda podporovaná mimo jiné knihami, jako je americký bestseller Michaela Pollana Change your Mind (Změňte své vědomí).

„Je pravda, že v této oblasti existuje předpollanská a postpollanská éra,“ popisuje Andrea Jungaberleová vliv knihy. Jungaberleová je spoluzakladatelkou nadace Mind, která se podle svých webových stránek zasazuje o „bezpečnou a legální aplikaci psychedelické zkušenosti v medicíně a společnosti na základě důkazů“. 

V polovině září uspořádala nadace Mind konferenci „Insight2021“, na které se sešly známé tváře mezinárodního výzkumu psychedelik. Setkání se konalo v berlínské nemocnici Charité, jednom z nejrespektovanějších zdravotnických zařízení v Německu.

Čtyři dny se diskutovalo o neurologických procesech, porovnávaly se účinky LSD, psilocybinu a dalších léků na diagramech a prezentoval se stav výzkumu v různých oblastech. Byl tam dokonce i zaměstnanec německého Úřadu pro schvalování léků BfArM.

„Podařilo se nám destigmatizovat toto téma a vznikl diskurz,“ uvedla Jungaberleová. „Uvidíme, jak tento diskurz ovlivní každodenní lékařskou činnost.“ Profesionální svět je již nadšený. „Jak extáze a psilocybin převracejí psychiatrii naruby,“ zněl na začátku roku titulek vědeckého časopisu Nature. „Kouzelné houbičky můžou být největším pokrokem v léčbě depresí od Prozaku,“ psal zase Newsweek.

Nadšený je také rostoucí počet firem. Pokud by to bylo na nich, psilocybin, účinná látka extáze MDMA a další látky by se již brzy plošně používaly proti depresi, závislostem a široké škále dalších nemocí. Alespoň to je cílem biotechnologické holdingové společnosti ATAI Life Sciences německého investora Christiana Angermayera. 

Muž kolem čtyřicítky rád mluví s médii o svých vlastních zkušenostech s psilocybinem na Jamajce. Letos v létě jeho společnost vstoupila na burzu v New Yorku: Pouhé tři roky po svém založení má tento psychedelický holding hodnotu více než dvě miliardy dolarů (44 miliard Kč).

ATAI se mimo jiné podílí na výzkumu s Compass Pathways. Compass Pathways s ním v současné době provádí studii druhé fáze s více než 200 pacienty na 22 místech v deseti různých zemích. V současné době se jedná o největší klinickou studii s psilocybinem na světě. Společnost, která byla rovněž uvedena na newyorské ryze elektronické burze Nasdaq, má za pět let své existence hodnotu přes miliardu dolarů (22 miliard Kč).

Berlínský registr nadace Mind ukazuje, že boom tripů umožňuje rozkvět celého odvětví. Je zde uvedeno asi 130 společností v psychedelickém průmyslu, od A Whole New High, která nabízí psilocybinové terapie v Nizozemsku, až po Wavepath, specializující se na správný zvuk prostřednictvím sluchátek během psychedelického tripu.

Ani Andrea Jungaberleová si není rychlým vývojem zcela jistá. „Naší nejlepší kamarádkou a největším nepřítelem je humbuk,“ říká střízlivě a prosazuje „vhodný způsob řešení démonizace a transfigurace“. Peter Gasser toto hodnocení sdílí. Švýcarský psychoterapeut pracuje s LSD a MDMA 30 let a je považován za obzvláště zkušeného. „Tato rychlost mě téměř děsí,“ říká vousatý muž s krátkým účesem Deutsche Welle. „Toto zvětšování výzkumu, kterého se účastnilo pár pacientů a nyní by to nejraději testovali na milionech.“ Gasser se obává, že by kvalita léčby mohla trpět, „protože to člověk vidí příliš technologicky nebo schematicky“.

Nálada zlaté horečky na burzách jde ruku v ruce s rychle se rozvíjejícím výzkumem. Zatímco výzkumný zájem o psychedelické drogy byl před 20 lety jistým zabijákem kariéry, nyní se situace zcela obrátila. „Pokud vedete psychiatrický ústav, nepřitáhnete mladou krev, pokud nenabídnete něco o psychedelikách,“ popisuje situaci v USA Rick Doblin.

„Nejlepším příkladem je Harvard, kde Timothy Leary pracoval: Harvard má nyní centrum pro psychedelický výzkum ve Všeobecné fakultní nemocnici v Massachusetts,“ pokračuje Doblin a jmenuje půl tuctu nově založených výzkumných ústavů, které staví psychedelika do centra svého zájmu.

Sám Doblin udělal pro tento vývoj hodně. Američan propaguje terapii pomocí psychedelik přibližně čtyři desetiletí. Na konferenci Insight je přátelský muž s velkým úsměvem neustále v obležení následovníků a obdivovatelů. Jeho organizace MAPS (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies) testuje léčbu posttraumatické stresové poruchy (PTSD) pomocí MDMA již několik let.

Bývalí vojáci jako spojenci

Zde Doblin našel mocného spojence v Americké asociaci veteránů. Po bojových misích jsou tisíce a tisíce amerických vojáků traumatizovány, nemohou pracovat ani žít. Kromě osobního utrpení pacienta jsou náklady na léčbu obrovské.

Práce s veterány umožnila „ve vysoce polarizovaném prostředí v USA proměnit psychedelika v nestranický projekt“, analyzuje Doblin – a ilustruje to na příkladu Teda Crenshawa, Texasana s páskou přes oko, který byl důstojníkem elitních SEALů.

Nyní zasedá stoupenec Trumpa coby republikánský poslanec v Kongresu. „Slyšel o všech Navy SEALs, kteří jeli do Mexika, aby podstoupili psychedelickou terapii. A slyšel také o lidech, kteří se zúčastnili našich studií s MDMA. Nyní je jedním z našich nejdůležitějších spojenců,“ řekl Doblin o úspěchu práce s veterány.

Do té doby však průkopník hrozí, že se stane obětí vlastního úspěchu. Dárci podle Doblina mizí. „Existují stovky psychedelických firem orientovaných na zisk. Řešíme problém, že velká část našich dárců už nás nechce podporovat. Říkají si, proč bych vám měl psychedelika darovat? Můžu raději investovat,“ uzavírá pro Deutsche Welle Doblin.

Radek Ptáček v Epicentru Blesku Radek Ptáček v Epicentru Blesku | blesk.cz

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi