Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zima se blíží. Zhorší se covid s chřipkou, nebo se infekce navzájem „vyruší“?

Autor: Stat, mav - 
5. října 2021
05:00

Varianta koronaviru delta by měla postupně vymizet, na druhou stranu škaredé počasí zase zažene lidi dovnitř a zvýší šanci na různé infekce. Minulá zima byla bez chřipkové epidemie a ubylo i nachlazených, co přinese ta nadcházející? ptá se portál Stat News specializovaný na zdravotní tématiku.

Před rokem experti varovali, že Američanům hrozí krutá zima, pokud houfně nenasadí roušky a nebudou dodržovat pořádné rozestupy. Teď už víme, jak to dopadlo: v lednu v USA přibývalo 300 tisíc případů denně a za onen měsíc 95 tisíc covid pozitivních zemřelo.

Teď se opět blíží sychravé měsíce, které lidi zvenku nahánějí dovnitř – a do větší blízkosti ostatních lidí, tedy k vyššímu riziku infekčních chorob. Děti jsou zpátky ve školách, které mohou fungovat jako inkubátory nakažlivých nemocí.

„Loni jsme dopad toho, když lidé cestují a scházejí se na Den díkůvzdání a na Vánoce, viděli ve statistikách covidu ve dnech po těch svátečních časech,“ uvedla v podcastu Statu Helen Branswellová, redakční expertka na infekční choroby.

A v covidové pandemii převládá varianta delta, vysoce nakažlivá, jež se nevyhýbá ani plně očkovaným. Není jasné, jak dlouho vydrží imunita po prodělání nemoci nebo po očkování, a tak se náchylným lidem začíná doporučovat třetí dávka vakcíny.

„Je tu hodně neznámých, hodně pohyblivých částí,“ netroufá si nic předvídat Jeffrey Duchin, profesor infekčních chorob Washingtonovy univerzity, který slouží i jako zdravotní úředník Seattlu. „Potýkáme se s novým virem, snažíme se mu čelit novými nástroji, s nimiž nemáme moc zkušeností, nepředvídatelné je lidské chování a vážnost i nakažlivost covidu mohou ovlivňovat i klimatické podmínky.“

Z devíti počítačových modelů vychází, že – alespoň v USA – do konce listopadu delta vymizí a nových případů bude málo, srovnatelně s koncem června, než se právě delta mocně rozšířila. „Na takové úrovni zřejmě zůstaneme, protože už v populaci je docela dost imunity,“ věří epidemioložka Cécile Viboudová, která se počítačovým modelům pandemie věnuje v Národních zdravotnických institutech. „Ale to za předpokladu, že nepřijde žádná nová varianta. Pokud přijde varianta, která je buď ještě infekčnější, nebo má vyšší potenciál vyhnout se imunitním reakcím, tak se covid zase vzedme.“

Lockdown brzdí chřipku

Minulé zimní měsíce přinesly určité překvapení: nenaplnily se obavy, že SARS-CoV-2 potká s chřipkou či jinými viry způsobujícími dýchací nemoci a zkombinují svůj drtivý účinek. Naopak opatření proti covidu – roušky, rozestupy, home office, domácí výuka, lockdowny či částečné uzavírání – zafungovala ještě efektivněji proti adenovirům, RSV a chřipkovým virům. Jen rinoviry, nejběžnější původci nachlazení, se dál šířily.

Teď se tato plejáda patogenů nejspíš vrátí, stále víc lidí už má po krk roušek a dalších omezení. A jestli ne letos, tak některou další sezonu. A po přinejmenším 20 měsících si na tyto viry naše imunity odvykly – udeří o to silněji?

Takovou zkušenost udělal Hong-kong. Covid držel na uzdě docela úspěšně, ale když loni na podzim otevřel školy, mocně v nich udeřily rinoviry. Obecně jsou spíš nepříjemné než vyloženě nebezpečné, ale některé děti kvůli nim musely do nemocnice.

Teď i běžné nachlazení budou lidé brát vážně, i kvůli obavám, že jde o covid-19. „Jak u dítěte rozlišíte covid od chřipky nebo RSV? Bez diagnostiky nemůžete,“ připomíná Maria Van Kerkhoveová, čelní covidová expertka Světové zdravotnické organizace (WHO). A dává k dobru nejen svou expertizu, ale i osobní zkušenost matky. Její nejmladší syn na jaře prodělal tři vážné dýchací choroby. Musela s ním do nemocnice, jenže ve Švýcarsku se děti na covid ani netestovaly – dodnes tedy nevědí, zda ho chlapeček prodělal.

Koronavir a nachlazení

Infekce dýchacích cest se šíří v různých vlnách či rytmu, jež se navzájem mohou různě ovlivňovat. Co se stane s tímto baletem, když do něj vstoupila nová primabalerína?

„Jsem zvědavý, jakou roli souběžná cirkulace dalších patogenů sehraje v dynamice přenosů a projevů covidu,“ dumá profesor Duchin. „Usnadní chřipka šíření covidu? Usnadní RSV či adenoviry covid, nebo ho snad vytlačí? Na to musí přijít někdo chytřejší než já.“

Stejnou zvědavost – i neschopnost odpovědět – přiznává i epidemioložka Viboudová: „Budeme sledovat opravdu zajímavou sezonu. Hodně se naučíme,“ řekla serveru Stat.

Trevor Bedford, počítačový biolog medicínského výzkumného centra Freda Hutchinsona v Seattlu, spolu s mnohými dalšími experty soudí, že SARS-CoV-2 s lidstvem už zůstane: „Očekávám, že se z toho stane sezónní respirační choroba, ale bude nejhorší ze všech našich sezónních respiračních chorob. Jestliže se šíří třikrát víc než chřipka a má podobnou smrtnost, mohlo by to každoročně znamenat třikrát víc mrtvých než na chřipku.“

Na podzim a v zimě podle Bedforda USA přijde další vlna, ale ne tak vážná jako loni, neboť jí „ubrala páru“ letní vlna.

Nachlazení lze předejít

„Mám pocit, že si spousta lidí strašně přeje, aby se koronavirus choval jako chřipka. Abychom si mohli říkat, OK, v létě se můžeme uvolnit, až na podzim se zase musíme připravit, rozjet očkování, a to nás přes zimní vrchol přenese,“ nesouhlasí Van Kerkhoveová z WHO. „Ale z dostupných dat to já takto nevidím. Myslím, že můžeme očekávat další vrcholy a sestupy. Ale mezi specifickými skupinami obyvatel, jako třeba neočkovanými, to budou velmi ostré vrcholy.“ Jestli se covid-19 stane sezónní chorobou jako chřipka, je to věc vzdálenější budoucnosti, soudí expertka.

Ben Cowling z Hongkongské univerzity ale zmiňuje důvod k optimismu: mnozí teď budou brát nákazy vážněji a zároveň se naučili, že nachlazení nemusí být nevyhnutelnou součástí zimy. „Covid určitě změnil, jak vnímáme dýchací onemocnění,“ uvedl Cowling. „Lidé je řeší daleko víc než dřív.“

Video  Rýma: Jak se jí co nejrychleji zbavit?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi