Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vojtěch promluvil o konci roušek a respirátorů v Česku. Stačí dosáhnout jediné mety

Autor: ČTK - 
5. září 2021
13:49

Zrušit nošení roušek a další opatření pro hromadné akce bude možné, až se naočkuje proti covidu-19 asi 75 procent populace, řekl dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Odhaduje, že by se toho mohlo dosáhnout do konce podzimu. V Otázkách Václava Moravce v České televizi řekl, že nyní má dokončené očkování proti koronaviru v celé zemi asi 54 procent lidí. Podle prezidenta České lékařské komory se dosáhne kolektivní imunity, až očkovanost dosáhne 85 až 90 procent

„Ta opatření můžeme zrušit za předpokladu vyšší proočkovanosti, to je to sdělení, které dnes máme. I v kampani říkáme 'pojďme to dotáhnout aspoň na 75 procent pročkovanosti a pak se můžeme bavit stejně jako v ostatních zemích o zrušení těch opatření',“ řekl Vojtěch. Podle něj by se to mohlo týkat uvolnění povinného nošení roušek ve vnitřních prostorech a dalších opatření na hromadných akcích. Na těch se nyní například omezuje kapacita, mají se dodržovat rozestupy a předkládat testy na covid-19 nebo jiné potvrzení o bezinfekčnosti.

S dosažením kolektivní imunity počítalo ministerstvo zdravotnictví původně do konce srpna. Původní cíl byl 70 procent očkovaných, kvůli nakažlivější mutaci delta (původně indické) se ale podle ministra navýšil na 75 procent. „Já myslím, že to je reálné během podzimu,“ řekl. Podle něj jde o to, aby se lidi podařilo o nutnosti očkování přesvědčit. O povinném očkování se nyní neuvažuje, dodal ministr.

Kubek v dosažení 75 procent očkované populace do konce podzimu nevěří. Tento cíl je podle něj navíc nedostatečný. „Původní varianta měla reprodukční číslo takové, že kolektivní imunita se odhadovala při 70 procentech. Ta mutace delta vyžaduje 85 až 90 procent lidí, kteří jsou očkovaní nebo nemoc prodělali,“ uvedl. „Já si tedy myslím, že nemáme šanci té kolektivní imunity letošní sezonu dosáhnout, ale musíme se snažit, aby co nejvíc lidí bylo naočkováno a co nejvíc lidí šlo na posilující (třetí) dávku, aby dopady vlny, která se rozjíždí v současnosti, byly co nejnižší,“ řekl. S předsedou sněmovního zdravotnického výboru Vlastimilem Válkem (TOP 09) se shodl na tom, že zájem o očkování klesá a motivace nyní moc nezabírá.

Testy v sobotu potvrdily 205 nových případů onemocnění covid-19 v zemi, což je nejvyšší denní nárůst za víkendový den od konce května. Reprodukční číslo se 11. den v řadě drží nad hodnotou jedna, což znamená, že epidemie zrychluje. Plně naočkovaných je 5,777.999 lidí, tedy přibližně 54 procent celkové populace České republiky.

Video  Hrozba „černé mutace“: Profesor Hořejší o variantě covidu, která by nás vrátila na počátek pandemie  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

slafa ( 6. září 2021 03:24 )

http­s://ww­w.th­eepoc­htimes­.com/p­art-2-dr-robert-malone-on-ivermectin-escape-mutants-and-the-faulty-logic-of-vaccine-manda­tes_39­81859­.html?­utm_s­ource­=mor­ningbr­iefno­e&ut­m_me­dium=­email&­utm_c­ampa­ign=mb-2021-09-05&es­t=ppJb­A2Ew­Zn6Vy%­2Fn5sr­AtfVt­h1I2mA­M6C3Rn­PJM54q­FEqXnk­Mpj0XG­oOUf­LvgN%2­BQ%3D?­utm_s­ource­=mor­ningbr­iefno­e&ut­m_me­dium=­email&­utm_c­ampa­ign=mb-2021-08-20&m­ktid­s=6915­e92525­8a1045­1cc200­1be2c0­d771&es­t=[E­MAIL_­SECU­RE_LIN­K]

frantacizek ( 5. září 2021 20:30 )

očkované

frantacizek ( 5. září 2021 20:30 )

to očkování 3. dávkou pro všechny očkovaní i s přihlédnutím k aktuálně zveřejňovaným výzkumům, které konstatují, že každému jednotlivci klesá počet protilátek v čase jinak, nejde to tedy paušalizovat, že mezi dávkami se drží imunita všech 6-8 měsíců..

frantacizek ( 5. září 2021 20:17 )

a s tou opakovanou 3.dávkou by už vše šlo rychle za sebou, tedy za předpokladu, že k ní přistoupí všichni doposud očkování. Nyní už se začíná se seniory, do konce roku by se měli proočkovat všichni 3. dávkou, pak to z matematické logiky dává možnost docílení té kolektivní imunity, vezmeme-li taky do úvahy, že ti, co se očkovat nenechají, tak se zcela jistě s podzimní vlnou delty touto nakazí, při její infekčnosti..vláda chce ale nelogicky očkovat zase jen rizikové skupiny, tohle je podle nás s kolegy jistější cesta, nehledě na to, že v ní jsou i obézní, které vláda nepovažuje podle nás za rizikovku, přitom jsou stejně rizikoví jako senioři, onkologičtí pacienti..

Ropak88 ( 5. září 2021 20:05 )

Pravdivé, pobavilo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa