Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Z centra do erotického centra: Amsterdam chce prostitutky z výloh odsunout za město

Autor: mav, The Guardian, ČTK - 
7. května 2021
19:30

Radnice nizozemské metropole Amsterdamu chce na okraji města postavit pětipatrový erotický komplex a z centra tam přesunout sexuální pracovnice. V budově by byly dva bary, stovka malých pokojů a prostor pro "erotický zábavní program" jako třeba striptýz. Návrh předložila starostka Femke Halsemaová, město teď pro projekt hledá obchodního partnera. S plánem na odsun na okraj města nesouhlasí část dotčených sexuálních pracovnic, napsal list The Guardian.

Městská rada již v lednu schválila záměr na výrazné snížení počtu osvětlených výloh v centru města, v nichž se potenciálním zákazníkům předvádějí prostitutky. Amsterodam je vyhlášený svou „čtvrtí červených luceren“, plocha této čtvrti s malými křivolakými uličkami poblíž přístavu by se ale v dohledné době měla zmenšit.

„Je to o resetování Amsterdamu coby města pro návštěvníky. Turisté jsou vítáni, aby si užívali krásu a svobodu města, ale ne za každou cenu,“ argumentoval Dennis Boutkan ze Strany práce.

Starostka Halsemaová uvedla, že usiluje o lepší pracovní podmínky pro sexuální pracovnice a o vyčištění historického centra města. „Když kráčíte velmi úzkými ulicemi, vidíte obrovské davy turistů před výlohami, které si fotografují ženy ze zahraničí, jež jsou zranitelné a usmívají se na ně. Jako žena nemohu snést takové ponižování žen. Je to proti všem ženským právům a jde to proti myšlence na posílení pozice sexuálních pracovnic,“ uvedla loni starostka Halsemaová (ze strany GroenLinks – Zelená levice) v rozhovoru s listem The Guardian.

„Jsem progresistka, liberálka. Před lety jsem napomohla tomu, že se prostituce v Holandsku uznala za legální profesi. Myslím, že to je jediný způsob, jak se můžou sexuální pracovnice emancipovat. Čtvrť červených luceren má sentimentální pověst z minulosti: přijde námořník a silné holandské ženy mu říkají, co je jeho přáním a co ne. Ale když se podíváte na aktuální situaci, většina žen tam jsou cizinky, ve velmi choulostivém právním postavení,“ argumentuje starostka. Zavést do některých ulic turnikety, aby se omezily davy čumilů, nepovažuje za realistické, stejně jako buď zvětšení čtvrti červených luceren, nebo naopak její zrušení.

Plánovaná budova by měla mít 5000 metrů čtverečních a z bezpečnostních důvodů pouze jediný vchod, aby se místní zaměstnanci cítili v bezpečí. Město zatím nerozhodlo, kde se budova postaví. Ve hře je devět lokalit, které umožňují také zbudování zázemí pro zaměstnance a pohotovostní službu. Z dokumentu, který obdržela městská rada, také plyne, že by se do budovy mohlo platit vstupné, aby odradilo zírající turisty.

Plán na odsun z centra města však nepodporují ani všechny sexuální pracovnice. „Mnoho prostitutek ze čtvrti De Wallen nechce odejít do nového erotického centra, chtějí dál používat své výlohy ve čtvrti červených luceren. Mnozí místní obyvatelé je tu také chtějí. Sexuální pracovnice jsou stále a znova obviňovány, že jsou v této čtvrti na obtíž, ale není to pravda,“ napsala na twitteru nezisková organizace Informační centrum o prostituci, kterou založila bývalá prostitutka Mariska Majoorová.

„Přemístit naše pracoviště nepřipadá v úvahu, zákazníci nebudou vědět, kde sexuální pracovnice hledat,“ řekla oponentka radničního plánu zvaná Foxxy listu Het Parool. „Bude pro ně starostka vypravovat autobusy na periferii?“

Související spor se na radnici vede o legální marihuanu, další specifickou turistickou atrakci Amsterodamu. Padl návrh zakázat místním coffee shopům cannabis prodávat turistům. Oponenti však argumentují, že turisté už jsou na „trávu“ v Holandsku zvyklí a jen by si ji začali kupovat od nelegálních dealerů, uvedl Guardian.

Video  Prostitutka Lucie ukazuje své přednosti  - Instagram
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 12. května 2021 20:04 )

Kdyz si tak predstavim, ze za trochou sexualnihoi prilepsenbui bYch mekl az nekam do periferie, je po kouzlu...

sorgedoktor ( 12. května 2021 20:02 )

To je hezke, jak k tomu tirister prijdou...

Zobrazit celou diskusi