Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C

Malé kamery velkého bratra: Domácí zabezpečení pomáhá policii šmírovat okolí

Autor: mav, Washington Post - 
11. března 2021
19:30

Levné kamery pro hlídání vchodových dveří nebo zahrady dávají spoustu možností majitelům - a také detektivům, píše deník Washington Post. Oproti přímému úřednímu dohledu si občané na toto šmírování rychle zvykli a rádi policistům vyhoví.

Jedním z největších dodavatelů domácích bezpečnostních kamer v USA je Ring patřící do impéria Amazon nejbohatšího muže světa Jeffa Bezose (stejně jako Washington Post). Za rok 2020 policejní sbory napříč USA ve více než 20 tisíci případech požádaly majitele „videozvonků“ Ring i dalších bezpečnostních kamer o jejich záznamy, které mohou pomoci s vyšetřováním zločinů nebo požárů.

Někteří příslušníci vychvalují své digitální informátory, že pomáhají sbírat cenné důkazy a obecně dohlížet na veřejná prostranství. „Lidé nám mohou rovnou poslat video, před deseti lety jste museli spoléhat na jejich paměť,“ řekl Washington Postu mluvčí policie v Tampě Eddy Durkin.

Zloději balíčků

Ovšem rozšiřování bezpečnostních kamer, jež se dříve omezovaly na letiště, banky či obchody, také znamená, že jsou bez svého vědomí, natož souhlasu nahrávány miliony lidí: sousedů, kolemjdoucích nebo třeba účastníků demonstrací.

Kamer s připojením na internet značek Ring, Google Nest i dalších jsou v USA odhadem miliony. K rozmachu přispívá i zvyk rozšířený mnohde v USA: kurýři nechávají balíčky jen tak na verandě, když nejste doma. Snadno je pak lze ukrást.

Některé kamery se instalují do domácností či zabírají okolí domu skrze zvonek, jiné typy se dají připevnit kamkoli; mohou začít nahrávat a upozorňovat své uživatele, když zaznamenají pohyb. Novější a dražší modely poznají člověka na deset metrů, některé mají třeba i radar, kterým lze monitorovat pohyb osoby. Sledovat video lze v přímém přenosu i ze záznamu, na cloudovém serveru je přístupné odkudkoli. Ring dokonce nabízí sociální síť Neighbors (Sousedé), kde uživatelé mohou sdílet videa podezřelých cizinců či zaběhnutých zvířátek.

V principu ta technologie není nijak nová, je však stále uživatelsky jednodušší – a hlavně levnější. Vchodové kamery Ring začínají na 59 dolarech (ke 1300 Kč), takže už si verandu nehlídají zdaleka jen boháči nebo nadšenci do technologií. Někde dokonce na pořízení bezpečnostních kamer policie lidem přispívá.

S firmou Ring už uzavřelo dohody o spolupráci přes dva tisíce policejních a hasičských sborů po celých USA, ve městech i na venkově; průměrně každý den přibudou dva další. Dohoda umožňuje vyšetřovatelům žádat majitele kamer z okolí půl míle čtvereční (1,3 čtverečního kilometru) od místa činu, aby poskytli záznamy (až dvanáct hodin), jež by pomohly zločin objasnit. Majitelé dostanou takovou žádost e-mailem; zahrnuje jméno žádajícího policisty a detaily incidentu. „Je to navržené tak, aby to chránilo soukromí uživatele a zajistilo transparentnost,“ ujišťuje mluvčí Ringu Yassi Shahmiriová. Uživatelé nejsou povinni vyhovět, dokonce si mohou přijímání takových žádostí vypnout, ale dost jich vyhoví. Policie pak video smí libovolně využít, archivovat i sdílet.

Například policie v Milwaukee už takové žádosti posílá rutinně při každé vraždě i střelbě; za loňský rok to bylo přes 800 žádostí, uvedl mluvčí Efrain. „Lidé dostanou zprávu, podívají se, a vy doufáte, že někteří odpovědí.“ Washington Post si udělal menší průzkum mezi majiteli kamer Ring; skoro všichni uvedli, že by neměli problém poskytnout své nahrávky policii pro vyšetřování.

Google se s policí propojit nechce

Zato konkurenční Google Nest nemá plány taková partnerství navazovat. Snad i kvůli možnostem zneužití a obavám z všudypřítomného šmírování à la velký bratr. Lidé by si většinou stěžovali, kdyby jim policisté nainstalovali před vchod kameru s vysokým rozlišením – ale když to udělá jejich soused, možná si ani nevšimnou, byť je výsledek tentýž, varuje Matthew Guariglia z mezinárodní nadace EFF, která dbá o dodržování lidských práv a svobod na internetu.

Nedávno EFF upozornila, že policie v Los Angeles žádala o takovéto záběry z ulic z doby pochodů hnutí Black Lives Matter, protestujícímu proti policejní šikaně černochů. Neměla při tom za cíl vyšetření konkrétního aktu vandalismu či násilí, jen doufala, že na záběrech něco takového objeví. A zastánci občanských svobod se obávají, že přešlapy jednotlivců takto lze zneužít k omezování protestů obecně, třebaže formálně nelze žádost o záběry zdůvodnit probíhající manifestací.

Kamery zakázat, razí zastánci soukromí

„Otázky soukromí nelze vyřešit nařízeními, nelze najít dobrou rovnováhu,“ kritizoval kamery dokonce softwarový vývojář Max Eliaser, zaměstnaný přímo v Amazonu. „Ring by se okamžitě měl zrušit,“ cituje ho Washington Post.

Obavy z boomu šmírovacích technologií přicházejí i od některých policistů. Bezpečnostní kameru takto využil střelec na Floridě: viděl, že si pro něj jdou policisté se zatykačem, a zahájil palbu; dva agenty FBI zabil a další postřelil, než zbraň obrátil proti sobě.

„Dávají nám spoustu důkazů o zločinech, které se dřív nedaly vyšetřovat,“ uznává přínos kamer Michael D’Angelo, vysloužilý policejní kapitán a nyní bezpečnostní konzultant. „Ale moc jsme nepřemýšleli, jak je lze použít proti nám,“ řekl Washington Postu.

Video  Reolink Argus 3: Světlo, alarm a hlas  - Živě.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi