Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Izrael zabil tři syny a tři vnoučata šéfa Hamásu. Při dalším úderu na Gazu

Autor: ČTK - 
10. dubna 2024
19:48

Izraelský vzdušný úder v Pásmu Gazy dnes zabil tři syny vůdce politického křídla Hamásu Ismáíla Haníji. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na média blízká Hamásu. Smrt tří svých dětí krátce nato arabské stanici Al-Džazíra potvrdil sám Haníja. Současně prohlásil, že tato událost nijak neovlivní požadavky hnutí při vyjednávání o dohodě o příměří a propuštění rukojmích. Izraelská armáda úder rovněž potvrdila a prohlásila, že všichni tři muži byli příslušníky vojenského křídla Hamásu.

Tři synové šéfa Hamásu a také tři jeho vnoučata zahynuli v automobilu, jejž zasáhla střela odpálená z dronu, když cestovali v oblasti uprchlického tábora Šatí za příbuznými u příležitosti prvního dne muslimského svátku íd al-fitr. Uvedla to podle Reuters tisková agentura Hamásu i příbuzní na sociálních sítích.

„Krev mých synů není dražší než krev našeho lidu,“ prohlásil 61letý Haníja, který má podle zdrojů Hamásu 13 synů a dcer. „Jsem vděčný Bohu za čest, kterou mi prokázal smrtí tří mých dětí a několika mých vnoučat. Mým synům se dostalo této pocty. Zůstali s naším palestinským lidem v Gaze, neodešli ani neutekli,“ řekl vůdce Hamásu a upřesnil, že o život přišli jeho synové Hazím, Amír a Muhammad. V telefonickém rozhovoru s Al-Džazírou dodal, že od začátku války bylo v Pásmu Gazy zabito už 60 členů jeho rodiny.

Nejvyšší vůdce hnutí, jež Izrael, USA i EU považují za teroristickou organizaci, pochází právě z tábora Šatí, který leží severozápadně od města Gaza v severní části pásma. V současnosti pobývá v exilu v Kataru a je hlavní tváří mezinárodní diplomacie Hamásu při vyjednávání o možném příměří ve válce v Pásmu Gazy výměnou za propuštění izraelských rukojmích.

Hamás v úterý uvedl, že nejnovější izraelský návrh dohody o příměří studuje, ale že nesplňuje žádný z požadavků, z nichž hnutí nemíní slevit. Mezi hlavní podmínky Hamásu pro uzavření dohody o propuštění rukojmích patří úplné stažení izraelských sil z Pásma Gazy a povolení návratu statisíců uprchlíků do jejich domovů na severu.

„Naše požadavky jsou jasné a konkrétní a nebudeme v nich dělat ústupky. Nepřítel by se mýlil, kdyby si myslel, že útok na mé syny v době vrcholícího jednání a předtím, než hnutí odešle svou odpověď, přiměje Hamás ke změně postoje,“ řekl dnes Haníja.

Izrael vede už přes šest měsíců proti Hamásu válku v Pásmu Gazy s cílem toto hnutí zcela zničit v odvetě za teroristické útoky ze 7. října, při nichž islamisté v izraelském pohraničí pozabíjeli téměř 1200 lidí, většinou civilistů, a dalších asi 250 osob odvlekli na palestinské území jako rukojmí.

Není nicméně jasné, nakolik věděl Haníja o plánovaném přeshraničním útoku předem, podotýká Reuters. Plán útoku, jejž vypracovala vojenská rada Hamásu v Gaze, byl tak přísně střeženým tajemstvím, že někteří představitelé hnutí v zahraničí byli jeho načasováním i rozsahem zjevně šokováni.

Při izraelském odvetném bombardování Pásma Gazy a následné pozemní vojenské ofenzivě podle úřadů ovládaných Hamásem dosud zemřelo téměř 33 500 Palestinců, z toho podle Izraele přes 13 000 bojovníků Hamásu.

Video  Epicentrum – Tomáš Klus a Irena Kalhousová  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 10. dubna 2024 21:45 )

Zajímalo by mě, který EDITOR z které směny tento zvrácený titulek zv."pustil"! Jakého názoru je Libuška dříve Šmuclerová dnes asi Hašková, šefka CNC? Toto je hodně za hranou!!!

XYZ3 ( 10. dubna 2024 20:03 )

Ten nadpis je snad vtip, ne? 👎👎👎

Uživatel_5650027 ( 10. dubna 2024 18:11 )

👍👍👍

Gemino Gemello ( 10. dubna 2024 18:00 )

Izrael může slavit: Při úderu v Gaze zabil tři syny a vnoučata šéfa Hamásu -to je podle autora fakt důvod k oslavě? 😱

V žádném případě nefandím v tomto konfliktu Hamásu, ale autor nadpisu by si měl dát pořádnou přes papulu. Normální dobytek

Zobrazit celou diskusi