Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Hvězdná herečka z Bollywoodu čelí pomluvě: Nejedla jsem maso! Do debaty o hovězím vstoupili i politici

Autor: mav - 
13. dubna 2024
17:19

Indie se prezentuje jako největší demokracie světa, její parlamentní volby jsou mamutí událostí. A provází je řada záležitostí, které mohou z Evropy vypadat docela bizarně. Aktuálně tamními médii hýbe hvězdná herečka, která se rozhodla kandidovat za vládnoucí stranu – a otázka, zda jí hovězí maso, které je pro hinduisty tabu.

„Na konzumaci hovězího masa ani na konzumaci jakéhokoli jiného masa není nic špatného. Není to o náboženství! Není skrytým faktem, že se Kangana stala před osmi lety vegetariánkou a rozhodla se stát jogínkou. Pořád nevěří v jen jedno náboženství. Oproti tomu její bratr jí maso.“

Takový tweet se šíří po sociálních sítích v Indii. Jeho autorkou je údajně Kangana Ranautová (37), přední hvězda Bollywoodu, největšího filmového průmyslu planety. Na předvolebním mítinku tento údajný tweet zmínil i opoziční politik Vijay Wadettiwar, napsal server Indian Express.

Citát je ovšem poněkud podezřelý. Zaprvé je formulovaný nezvykle kostrbatou angličtinou (herečka ji má na úrovni), zadruhé ve třetí osobě – a zatřetí se šíří jen obrázek tweetu, takový šlo snadno falsifikovat.

Vegetariánská jogínka

Přední indická média však připomněla ještě další tweet, který je na jejím profilu stále dohledatelný: „Rádžasthán je pro mě jako milenec, chová se ke mně jako ke královně a jíst rádžasthánské jídlo je jako rande. Bajra roti, desi ghí a laal maas se mísí v mých ústech, tomu říkám milování,“ tweetovala v březnu 2021, když v severním hinduistickém státě začala natáčet. Tradiční rádžasthánské karí laal maas se zpravidla dělá ze skopového. Někteří ovšem připravují vegetariánskou variantu; není zřejmé, jakou si tehdy dala.

„Nekonzumuji hovězí ani žádný jiný druh červeného masa, je ostudné, že se o mně šíří naprosto nepodložené pomluvy. Již desítky let obhajuji a prosazuji jogínský a ájurvédský způsob života,“ reagovala posléze herečka na nařčení na sociální síti X. „Taková taktika mi image nepokazí. Moji lidé mě znají a vědí, že jsem hrdá hinduistka, nic je nemůže zmást.“

Ranautová je známá nejen coby úspěšná herečka (mj. čtyři Národní filmové ceny či státní vyznamenání za přínos umění), ale i svým aktivismem nejen v rámci filmové branže. V debatách na sociálních sítích se nejednou nedržela zpátky, pročež jí Twitter na nějaký čas zablokoval účet. „Bílá osoba se cítí oprávněna zotročit hnědou osobu, chtějí vám říkat, co si máte myslet, říkat či dělat,“ odsoudila tehdy krok americké firmy.

Nedávno vstoupila do Indické lidové strany (BJP) premiéra Nárendry Módího, usiluje o jedno ze čtyř poslaneckých křesel za svůj rodný stát Himáčalpradéš. Souběžně s předvolební kampaní se rozbíhá PR kampaň před jejím novým filmem Stav nouze (Emergency). Ztvárňuje v něm hlavní roli - slavnou premiérku Indiru Gándhíovou - a zároveň má na svědomí režii a námět. „Indira je Indie a Indie je Indira,“ zní v traileru.

BJP se opírá hlavně o hinduistickou většinu Indie a zastává konzervativní, ba nacionalistické postoje. Hinduisté mají krávy za posvátné a nezřídka mají za zlé ostatním Indům jiného vyznání (každý sedmý vyznává islám), že je porážejí a jedí.

Už dříve se to BJP, jež je na federální úrovni u moci deset let, snažila zakázat v celé zemi. Zákaz ale zrušil nejvyšší soud, jak psala BBC. Podobný ovšem platí v některých hinduistických státech federativní Indie.

Nadcházející volby do dolní komory indického parlamentu mají být největšími volbami lidské historie  - rekordy už déle drží Indie, jejíž populace se stále rozrůstá a loni předstihla Čínu, kde standardní volby nejsou. Z asi 1,4 miliardy Indů jich má volební právo na 960 milionů. I pro geografickou rozsáhlost se volby uskuteční v sedmi fázích, od 19. dubna do 1. června. Nedávné průzkumy odhadují pohodlnou většinu pro Módího a jeho BJP.

Video  Indický premiér a jeho cvičební video se stali hitem internetu.  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Drž hubu ( 14. dubna 2024 12:06 )

Dobrá Marfuša no 🧐

Zobrazit celou diskusi