Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sankce na kapalný plny neplatí: Ruský Gazprom vypravil první zásilku LNG do Španělska

Autor: ČTK - 
25. března 2024
10:53

Ruská plynárenská společnost Gazprom vypravila první zásilku zkapalněného zemního plynu (LNG) z nakládkového místa Portovaja na pobřeží Baltského moře do Španělska. S odkazem na záznamy společnosti LSEG o tom dnes informovala agentura Reuters. Na rozdíl od některých jiných energetických surovin původem z Ruska, jako je třeba ropa, se na LNG nevztahují západní sankce.

Tanker Cool Rover naložil LNG z plovoucí jednotky na skladování a zpětné zplynování (FSRU) Maršál Vasilevskij. Data o pohybu lodí ukázala, že tanker už náklad zkapalněného plynu vyložil v jihošpanělském přístavu Huelva v terminálu na LNG společnosti Enagás.

Kontrolu nad Gazpromem má Kreml. Firma prakticky ztratila přístup na evropský trh s plynem dodávaným sítí potrubí, který byl dříve pro Moskvu jedním z hlavních zdrojů devizových příjmů. Západ obchod s Ruskem výrazně omezil v odvetě za to, že Rusko vojensky napadlo Ukrajinu. Evropská unie dovoz ruského plynu sice nezakázala, snaží se ale zbavit závislosti na dodávkách energetických surovin z Ruska. Pokles dodávek ruského plynu EU kompenzuje mimo jiné dovozem LNG.

Agentura Reuters na základě informací Gazpromu a vlastních výpočtů uvádí, že Rusko v roce 2022 do Evropy dodalo různými cestami potrubím celkem asi 63,8 miliardy metrů krychlových plynu. Loni se objem dodaného plynu snížil o 55,6 procenta na 28,3 miliardy metrů krychlových.

Zařízení na LNG v místě Portovaja má kapacitu 1,5 milionu tun ročně. Zprovozněno bylo v září 2022, tedy v době, kdy už Rusko čelilo západním sankcím. Většina LNG ze zařízení Portovaja se posílá do Turecka nebo do Řecka. Zatím tři zásilky odešly do Číny.

Video  Pavel v Hráčích o vítězství Putina: Situace se mění spíš k horšímu!  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Marek Badatel ( 26. března 2024 00:05 )

Musíte se na to dívat racionálně. Úplné přeseknutí obchodních vazeb by vedlo k velmi, velmi těžkým důsledkům pro ekonomiky EU i Ruska a zbytečnému utrpení civilního obyvatelstva které by platilo astronomické ceny za základní komodity na obou stranách. Takže to není cesta kterou by bylo možné se ubírat. Konflikt Ruska a Ukrajiny je jedna věc, ale obětovat vše a zcela si nechat rozvrátit vlastní ekonomiku a nechat zbytečně trpět lidi je věc druhá. Život jde dál a není třeba přijít o vše a vše zbytečně zlikvidovat kvůli Ukrajině.

Kamyl ( 25. března 2024 12:33 )

Jeden šok za druhým leze ven - 60% obilí je z Ruska ,ropa ,plyn ,LNG ,potraviny, ruské řetězce expandují v EU !!!
Ovšem největší šok je vývoz léků z EU do Ruska ...
SLÁVA CHORÉ A NESVÉPRÁVNÉ EU a vládám jejích zemí !!!

Zobrazit celou diskusi