Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Německo částečně legalizuje konopí. Bartoš: Česko by mělo příklad následovat

Autor: ČTK, Mii - 
22. března 2024
13:48

Německo od 1. dubna částečně legalizuje užívání konopí pro rekreační účely. Po únorovém souhlasu poslanců Spolkového sněmu dnes otevřely cestu k liberalizaci i německé regiony ve Spolkové radě. Jednání rady bylo ostře sledované, neboť spolkové země vedené konzervativní vládou chtěly legalizaci zablokovat. Dospělí lidé v Německu podle nové právní úpravy mohou mít doma až 50 gramů konopí a pěstovat tři rostliny pro svou potřebu. Vznikat mohou i pěstitelské kluby.

„Pokud návrh zákona neodsouhlasíme, bude dnešek velkým dnem pro překupníky,“ varoval v projevu před hlasováním Spolkové rady německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach.

Opoziční konzervativní unie CDU/CSU, která s legalizací nesouhlasí, chtěla návrh předat do takzvaného dohodovacího výboru, který ve sporných otázkách slouží k dojednávání kompromisu mezi Spolkovou radou a Spolkovým sněmem. Přesunutí návrhu do výboru by v podstatě znamenalo zablokování liberalizace. Saský konzervativní premiér Michael Kretschmer se netajil tím, že jeho záměrem je, aby se z výboru už návrh nikdy nedostal.

Anketa

Jste pro legalizaci konopí?

ANO
Ne
Jen za určitých podmínek

To, že Spolková rada dnes uvolnění přístupu ke konopí umožnila, je pro Lauterbacha velkým úspěchem. Ministr zdravotnictví odmítl výhrady konzervativců, podle kterých zákon povede k větší kriminalitě, k více nehodám pod vlivem marihuany a také k rozšířené konzumaci drog mezi mládeží. Lauterbach tvrdí, že liberalizaci bude doprovázet kampaň na ochranu mládeže a že díky legalizaci zanikne černý trh s konopím. Zájemci, kteří by si marihuanu stejně pořídili, budou mít nyní podle Lauterbacha možnost nákupu z kvalitních a bezpečných zdrojů.

Piráti: Tak nás předběhlo Německo

Z kroku německých politiků je nadšen předseda Pirátů Ivan Bartoš, jehož strana legalizaci konopí v Česku dlouhodobě podporuje. „Skvělá zpráva z Německa! Od 1. dubna tam lidé budou moci mít u sebe legálně až 50 gramů konopí a pěstovat tři rostliny pro svou vlastní potřebu. Nově budou legální i pěstitelské kluby. Před chvíli to schválila Spolková rada,“ napsal Bartoš. „Je načase, aby Česko následovalo německý příklad a posunulo se v otázce legalizace vpřed,“ dodal.

„Úplně v pohodě jsme mohli být aspoň v nějakém pozitivním trendu první. Ale řekli jsme si ne. Tak nás předběhlo Německo,“ reagoval pražský pirátský radní Adam Zábranský.

Podle Jany Michailidu, pirátky a členky Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí, můžeme Německu gratulovat, protože spolkové země mohly proces ukončit. Nakonec tak ale neudělaly.

Co to bude znamenat v praxi

Díky novému zákonu budou moci dospělí lidé v Německu u sebe beztrestně držet 25 gramů konopí, doma pak mohou mít uloženo celkem 50 gramů. K získání konopí budou moci pěstovat nejvýše tři rostliny.

Od července začnou fungovat pěstitelské kluby, které budou mít počet členů omezený na 500. Kluby budou sloužit jako výdejová místa pro své členy, kteří takto mohou měsíčně získat až 50 gramů.

V Německu je nyní stejně jako v Česku legální užívání konopí pro léčebné účely. Předepisovat ho mohou lékaři například pacientům s chronickými bolestmi, roztroušenou sklerózou, rakovinou či AIDS.

Video  Expert o boji proti závislostem: Prohibice není řešení, je to krutý sociální experiment.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

stoura ( 23. března 2024 05:59 )

Jo Bartoš dokonalý reprezentant té zvláštní party, co se motá v politice

stoura ( 23. března 2024 05:57 )

😁 👍 👍 👍

stoura ( 23. března 2024 05:56 )

👍 👍 👍 😃

evadana ( 22. března 2024 17:40 )

Feťák se ozval to se dalo čekat.

Uživatel_5313099 ( 22. března 2024 17:26 )

Bartoš, když už je mimo mísu, v tomhle má pravdu, jinak černý trh pokvete a stát nevydela na daních.

Zobrazit celou diskusi