Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

U japonských břehů se převrátil tanker s kyselinou. Zemřelo sedm námořníků, další se pohřešují

Autor: ČTK - 
20. března 2024
10:19

Nejméně sedm lidí zahynulo při dnešní nehodě jihokorejského tankeru s chemikáliemi u pobřeží jihozápadního Japonska. Z devíti nalezených členů posádky bylo sedm prohlášeno za mrtvé, informovaly agentury AP a Reuters s odvoláním na japonskou pobřežní stráž. Dva lidé z jedenáctičlenné posádky se stále pohřešují.

Tanker vezoucí 980 tun kyseliny akrylové havaroval u ostrova Mucure poté, co se dostal do problémů na rozbouřeném moři. Na palubě tankeru bylo podle japonské televize NHK osm Indonésanů, dva Jihokorejci a jeden Číňan.

Pobřežní stráž oznámila, že přijala nouzové volání od tankeru, který se začal naklánět, když se kvůli bouřlivému počasí uchýlil k ostrůvku Mucure. Ten leží jihozápadně od hlavního japonského ostrova Honšú, asi 1000 kilometrů od Tokia. Když na místo dorazili záchranáři, bylo už plavidlo zcela pod vodou. Únik chemikálie nebyl zaznamenán.

Dosavadní zprávy hovořily o tom, že se osm členů posádky převráceného tankeru podařilo zachránit. Podle nových informací byl jeden člověk nalezen živý, sedm bylo mrtvých a stav jednoho zatím není známý. Po dvou pohřešovaných pobřežní stráž pátrá.

6vox6 ( 20. března 2024 06:53 )

Spíš by mě zajímalo, v jakém stavu je v tom místě fauna, když jí vylepšili vodu kyselinou.

Zobrazit celou diskusi