Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tragédie a mohutný požár v Dháce: Oheň zachvátil výškovou budovu, nejméně 43 mrtvých

Autor: ČTK - 
29. února 2024
22:09

Nejméně 43 lidí zahynulo při požáru komerční budovy v bangladéšské Dháce. Oheň, který se podle listu Dhaka Tribune začal šířit z jedné z restaurací v prvním patře okolo 21:50 (16:50 SEČ).

Podle záběrů na sociálních sítích zesílil v mohutný požár. Hasiči podle Dhaka Tribune zachránili 70 lidí, z toho 42 v bezvědomí, z různých pater a střechy sedmipodlažní budovy.

Na místě zasahovalo nejméně deset hasičských sborů, podle serveru The Business Standard až třináct.

„Byli jsme v šestém patře, když jsme zahlédli stoupat kouř po schodišti. Mnoho lidí pospíchalo do horních pater,“ řekl majitel jedné z restaurací v budově. Mezi poraněnými jsou i lidé, kteří skákali z budovy nebo se pokoušeli slézt po vnější fasádě. Většina lidí utekla na střechu, odkud je hasiči postupně evakuovali.

Počet 43 mrtvých agentuře AFP potvrdilo bangladéšské ministerstvo zdravotnictví. Sám ministr Samanta Lal Sen navštívil obě nemocnice, kam byli převezeni ranění. Zdravotnická zařízení přijala nejméně 40 popálených pacientů, 22 z nich je ve vážném stavu.

Oheň se podle The Business Standard podařilo dostat pod kontrolu zhruba dvě hodiny po jeho vypuknutí, příčina zatím není známá. Hořící budova se nacházela v ulici Bailey Road na jihu bangladéšské metropole.

Požáry jsou v Bangladéši podle agentury AFP poměrně časté kvůli nedbalému přístupu k bezpečnostním nařízením. V červenci 2021 zemřelo 52 lidí, včetně mnoha dětí, při požáru v potravinářské výrobě. V únoru 2019 při požáru několika obytných budov zemřelo 70 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi