Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smrtící požár bytovky ve Španělsku: 14 pater pohltily plameny, policie potvrdila 10 obětí

Autor: ČTK - 
24. února 2024
15:18

Španělská policie v sobotu potvrdila, že požár obytného komplexu ve Valencii si vyžádal deset lidských životů. O osudu posledního pohřešovaného panovaly v pátek nejasnosti. Nakonec v sobotu ráno policisté uvnitř budovy nalezli desáté tělo, napsal server stanice RTVE. Další oběti se podle hasičů už neočekávají. Zraněných je 15, nikdo však není v ohrožení života.

V pátek odpoledne místní úřady oznámily, že při požáru zahynulo deset lidí, několik hodin poté však policie uvedla, že potvrzených úmrtí je devět a jeden člověk se pohřešuje. Forenzní týmy nyní pracují na identifikaci obětí na základě analýz DNA.

Šéf hasičů ve Valencii Enrique Chisbert podle agentury EFE dnes uvedl, že se záchranářům podařilo prohledat všechny byty v komplexu postiženém požárem. Ten má 138 bytových jednotek, které mohlo obývat až 450 lidí. Podle něj se tak neočekává, že by počet mrtvých dále rostl.

Podle Chisberta nehrozí zřícení rozsáhlého komplexu, díky čemuž se policie a záchranáři mohou pohybovat uvnitř. Tisk poukazuje na to, že požár zachvátil dvě rozsáhlé budovy velmi rychle. Na vině by podle médií mohly být materiály či nátěry, které pokrývaly fasádu.

Na smuteční shromáždění před radnicí třetího největšího španělského města přišly dnes v poledne stovky lidí. „Neexistují slova pro popsání bolesti, kterou nyní toto město cítí,“ uvedla starostka María José Cataláová.

Požáru patří k nejhorším ve Španělsku za poslední roky.

testovnik ( 24. února 2024 17:01 )

Stejný scénář jako v Londýně, požadavky na levné bydlení a zároveň "eko" fasádu. Použitý materiál byl zvolen právě kvůli ceně, nikdo však neřešil jeho nevhodnost na tento typ staveb/budov. Třeba u nás se paneláky už nezateplují čistým polystyrenem, ale buď nějakým méně hořlavým nebo deskami minerální vaty, platí (snad) u budov nad 4 patra.

Celebrity-chachacha ( 24. února 2024 16:20 )

Zasmial som sa 🌚🌚🌚

Celebrity-chachacha ( 24. února 2024 16:19 )

🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛

Celebrity-chachacha ( 24. února 2024 16:19 )

A ani jednoho obyvatele neukážou. Asi ví proč.
🌚🐈‍⬛

Gemino Gemello ( 23. února 2024 18:35 )

Díky EU a nesmyslům zelených ekoteroristů jsou i u nás tisíce budov obložené polystyrenem. Nechtěl bych v nich bydlet

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání