Stomatologická péče patří v Moravskoslezském kraji k nejhůře dostupným zdravotním službám a právě na Bruntálsku je zubařů nedostatek. Vedení nemocnice proto dlouhodobě usiluje o otevírání nových zubních ordinací.

Dosud se je podařilo vybudovat v šesti městech na Bruntálsku, šlo o Vrbno pod Pradědem, Horní Benešov, Břidličnou, Krnov, Rýmařov a Město Albrechtice. Město nechalo pro ordinaci zrekonstruovat prostory a nemocnice se s finanční pomocí kraje postarala o personál a vybavení ordinace, kterou bude mít v pronájmu.

Možnost vyplnit on-line předregistrační formulář budou mít zájemci od pátku až do středy 28. února, a to na webu nemocnice ZDE

Může se losovat

„Nemocnice myslí také na pacienty, kteří nemají přístup k internetu. Ti si mohou ve výše uvedených dnech vyzvednout, vyplnit a odevzdat vytištěný předregistrační formulář v Městském informačním centru na náměstí Míru v Bruntále,“ uvedla mluvčí Květa Urbánková.

Podáním žádosti o předregistraci ale nevzniká právní nárok na samotnou registraci. „V případě, že bude přijato více žádostí, než je kapacita ordinace, proběhne za účasti zástupců nemocnice a města Bruntál losování 1500 náhodných jmen. Následně vylosovaní pacienti obdrží SMS zprávu o úspěšné předregistraci. Všem, kterým do 31. května SMS zpráva nedorazí, doporučuje nemocnice pokračovat v hledání stomatologa,“ dodala Urbánková.

Dlouhodobý problém

Kraj se s nedostatkem zubařů potýká dlouhodobě. V regionu předloni vznikla i výzva k zajištění stomatologické péče, kterou podpořil Moravskoslezský kraj a podepsali zástupci stovky měst a obcí z regionu. Ve výzvě iniciátoři poukazovali na skutečnost, že zubní lékař chybí v kraji až 100 tisícům obyvatel a někteří lidé nebyli na zubní prohlídce déle než 10 let.

Za nejhorší označili situaci na Karvinsku a právě Bruntálsku. Některé nemocnice a města se proto snaží podporovat vznik dalších zubních ordinací. Loni se například otevřela nová zubní klinika, kterou vybudoval na vlastní náklady Bohumín na Karvinsku.

VIDEO: V česku chybí zubaři. Kdo za to může? A proč mají děti vrtané už mléčné zuby.

Video
Video se připravuje ...

V česku chybí zubaři. Kdo za to může? A proč mají děti vrtané už mléčné zuby Barbora Holá, Lukáš Červený