Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ostře sledovaný pohřeb Navalného: Rakev je v zemi. „Putin vrah!“ skandovalo se. A desítky zatčených

Aktualizováno -
1. března 2024
21:09
Autor: mav, ČTK - 
1. března 2024
05:00

Rakev s Alexejem Navalným, který v únoru zemřel v ruském vězení, spustili do hrobu. Ruští policisté postavili ohrazení na cestě od stanice moskevského metra ke kostelu, sledovali stametrovou frontu a byli připraveni zatýkat. Od skandování jména zemřelého někteří změnili notu: „Putin je vrah!“ znělo také před kostelem po obřadu. Projekt OVD-Info uvedl, že nejméně 91 lidí dnes ruské bezpečnostní složky zadržely v různých ruských městech.

Po 14:00 moskevského času (12:00 českého) proběhlo rozloučení s ruským disidentem Alexejem Navalným (†47) v chrámu Ikony Matky Boží ve čtvrti Marjino. O dvě hodiny později následoval pohřeb na nedalekém Borisovském hřbitově.

„Obřad proběhl velmi rychle,“ uvedl na Telegramu Navalného kolega Ivan Ždanov před 15. hodinou moskevského času. Do chrámu bylo vpuštěno jen pár desítek lidí, většinou příbuzných. Na fotografii z kostela jsou poznat rodiče. Podle Navalného spolupracovníků ruské úřady dělaly tlak na duchovní, aby pieta proběhla co nejrychleji. Navalného tělo bylo v souladu s pravoslavným obřadem uloženo do otevřené rakve, kterou pokrývaly desítky červených a bílých květin. Rakev obklopili pozůstalí se svíčkami v rukou. 

Pohřební vůz přijel na Borisovský hřbitov chvíli nato. „Kvůli idiotskému jednání policie bylo zablokováno auto pohřební služby, která přivezla rakev,“ napsal pak Ždanov. Pracovníci museli rakev přes hřbitov přenést ručně. Ve tři čtvrtě na čtyři - čtvrt hodiny před avizovaným začátkem pohřbu - rakev položili k hrobu a otevřeli. Začali hrát muzikanti a lidé se po jednom s Alexejem Navalným v rakvi rozloučili. Při písni Franka Sinatry My Way (česky lze přeložit jako Po svém) rakev spustili do hrobu. Pak muzikanti přidali skladbu z filmu Terminátor 2, který Navalnyj miloval. Truchlící házeli na rakev hrstky hlíny.

V pět hodin se hřbitov podle běžné otevírací doby měl uzavřít, jak potvrdil provozovatel. Hodinu předtím lidem čekajícím před ním neumožnili vstup, později ustoupili a někdo směl dovnitř i po páté. A mnozí se ani potom nerozešli, ještě za tmy je kolem hřbitova dost lidí.

Novináři na hřbitov nesměli, k dispozici jsou jen záběry přes plot či ty, které natočili návštěvníci a podělili se o ně. Oficiální ruská média akci víceméně ignorovala nebo přinesla jen letmé zmínky, které nebyly vidět na jejich hlavních stránkách.

Do poslední chvíle před začátkem se rodina a blízcí obávali, zda obřad proběhne. Čtvrt hodiny před plánovaným začátkem informoval konečně Navalného tým, že pohřební vůz dorazil ke kostelu. Poté začali vpouštět některé z lidí do areálu kostela. Rodina a přátelé měli s organizací spoustu těžkostí a obávali se komplikací, ba zákroku policie, při samotném pohřbu. Opatření byla vidět již ve čtvrtek. 

Zatím jsou na sociálních sítích informace o pár zadržených. Na Telegramu sdílel novinář Alexandr Pljuščev video, kterak někoho dva policisté odvlekli. Kanál SOTA uvedl, že nedaleko hřbitova byl zadržen místopředseda opoziční politické strany Jabloko Andrej Morev, jenž se s Navalným také byl rozloučit. Později byl propuštěn. „Podle očitých svědků strážci zákona zadrželi muže v béžové bundě poté, co vykřikl 'kdo zabil Navalného'?“ informuje zase kanál Avtozak Live. V Moskvě byli podle telegramových kanálů v davech provokatéři, kteří se snažili přimět přítomné k plamenným politickým diskusím nebo k pochodu na Kreml.

Mimo Moskvu šlo o silnější statistiky: V Jekatěrinburgu bylo po položení květin k památníkům hrdinů zadrženo deset lidí, v Novosibirsku 18. Podle projektu OVD-Info bylo dnes zatčeno nejméně 91 lidí v ruzných městech.

Policisté připravení zakročit při Navalného pohřbu (1. 3. 2024). Policisté připravení zakročit při Navalného pohřbu (1. 3. 2024). | ČTK / AP / Uncredited

Portál Meduza před obřadem doporučil zájemcům vyrazit v předstihu, kdyby stanici metra úřady uzavřely, a varoval, že policie může bránit příznivcům Navalného v účasti na ceremonii. Před návštěvou předpokládaných demonstrací byli podle serveru varováni žáci moskevských škol, studentům bylo vyhrožováno vyloučením.

Ve čtvrti Marjino dostali rodiče žáků den předem zprávu, že děti zůstanou ve škole až do 15:15 tamního času, aby byly v bezpečí. Dostanou speciální výklad k civilní obraně, informuje TV kanál Dožď na Telegramu.

„Jakákoliv nepovolená shromáždění poruší zákon. A ti, kteří se jich zúčastní, ponesou odpovědnost, opět v souladu s platnými zákony,“ komentoval mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury TASS. Podle ní se mluvčího vyjádření týkalo výzev, aby v den pohřbu lidé přišli ke spontánně vytvořeným památníkům Navalného. Poskytnout zhodnocení Navalného jako politika mluvčí odmítl. Dodal, že nemá co říci ani rodině.

Po ohrazených ulicích přišli četní Navalného stoupenci, fronta se táhla na stovky metrů. Lidé před kostelem skandovali Navalného jméno, tleskali, zpívali. Později provolávali i hesla o svobodě, „Rusko bez Putina“ či „Putin je vrah“. Další fronty a bezpečnostní opatření byly na Borisovském hřbitově. 

Fotografie z kostela ukazují rodiče zemřelého - Anatolije a Ljudmilu Navalné. Naopak na záběrech nejsou poznat vdova Julija, děti Darja a Zachar ani bratr Oleg - žijí v zahraničí, není jasné, zda někdo z nich přijel. Dorazili opoziční politici jako Boris Naděždin nebo Jekatěrina Duncovová, jimž úřady neumožnily za dva týdny kandidovat na prezidenta. A přišli mj. velvyslanci USA, Německa a Francie i další západní diplomaté. České ministerstvo zahraničí ohlásilo, že se zúčastní současný vedoucí českého velvyslanectví v Moskvě Jiří Čistecký (ambasador Vítězslav Pivoňka kvůli válce z diplomatických důvodů Rusko opustil).

Rušení internetu

V okolí kostela podle reportéra Mediazony docházelo k výpadkům internetu: odeslání zprávy v sociální síti Telegram trvalo několik minut, mapová aplikace nefungovala vůbec. Už ve čtvrtek novináři zaznamenali, že u kostela dělníci montovali anténu, o které tvrdili, že je určena pro speciální služby. „To nezávisí na nás,“ odpověděl jeden z pracovníků na otázku, zda zařízení bude rušit mobilní spojení.

Původně si rodina přála pohřeb o den dříve - jenže 29. 2. měl velký projev prezident Vladimir Putin. Navalného spolupracovníkům se tak nedařilo najít místo pro veřejné rozloučení, některá místa je podle mluvčí přímo odmítla, jakmile zmínili jméno Navalnyj.

„Celý týden trvalo, než jsme získali Alexejovo tělo a uspořádali pohřeb. Pak jsem vybrala hřbitov a rakev,“ řekla ve středu vdova Julija Navalná na plénu Evropského parlamentu ve Štrasburku. „Pohřeb se bude konat pozítří. A já si zatím nejsem jistá, jestli proběhne poklidně, nebo jestli policie zadrží ty, kteří se přijdou s mým manželem rozloučit,“ vyjádřila obavy.

Policisté v civilu či pracovníci komunálních služeb mnohde zakročili proti lidem, kteří na Navalného počest přinášeli svíčky či květiny.

Po peripetiích se sháněním obřadního místa měla ještě včera rodina problém sehnat převoz. „Pohřební agentura oznámila, že tam tělo žádný pohřební vůz neodveze. Všem posádkám volají neznámí lidé a vyhrožují jim, ať Alexejovo tělo nikam nevozí,“ tweetovala mluvčí. Z márnice v pátek tělo vydali na poslední chvíli.

Disidentův tým vybízí lidi, aby se k uctění památky připojili i na dálku. „Chápeme, že ne všichni budou moci přijet 1. března do Moskvy, aby se rozloučili s Alexejem Navalným. Chcete-li uctít jeho památku, přijďte v 19:00 místního času k památníkům ve svém městě,“ tweetovala Jarmyšová a přidala seznam pietních míst v řadě měst Evropy a Severní Ameriky. V Praze je to na náměstí Borise Němcova - po zabitém opozičním politikovi, Navalného kolegovi, magistrát hlavního města přejmenoval adresu, na které sídlí ruská ambasáda.

„Pokud ve svém městě památník nemáte, můžete ho vytvořit. Fotografie a videa z pietních aktů a rozloučení s ním můžete zasílat na náš telegram,“ dodala mluvčí.“ Z Moskvy se má obřad vysílat online na kanále Alexeje Navalného na YouTube.

Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...

Jana Nováková ( 10. března 2024 08:36 )

Víte houby co za tím bylo že se nezúčastnila pohřbu manžela.Třeba vaše pizda taky nepřij­de..­....Pa­cholíč­ku.

obcan cesko ( 2. března 2024 20:12 )

Odpověď, která se od prázdné hlavy dala čekat... 😁 😁 😁

Uživatel_5650027 ( 2. března 2024 08:37 )

Má slova jsou má slova! Vy si slova musíte půjčovat!👎

Melberi ( 1. března 2024 22:28 )

Dav vzdoroval nepřízni počasí a obavám o bezpečnost, aby vzdal hold Navalnému. To dokazuje, že tamní lidé za ním stojí a záleží jim na jeho vizi o svobodném a demokratickém Rusku.

smolicek ( 1. března 2024 22:03 )

A proč nepřijela ta jeho pizda...

Zobrazit celou diskusi