Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ministr obrany USA skončil v nemocnici na JIPce. Austin bojuje s rakovinou prostaty

Aktualizováno -
12. února 2024
21:31
Autor: ČTK - 
12. února 2024
06:43

Americký ministr obrany Lloyd Austin se zotavuje v nemocnici poté, co musel být kvůli problémům s močovým měchýřem jistou dobu pod narkózou. V úterý by se mohl vrátit k výkonu funkce. Oznámili to lékaři v nejnovější tiskové zprávě zveřejněné Pentagonem po Austinově nedělní hospitalizaci. Ministr kvůli ní pověřil výkonem svých povinností náměstkyni Kathleen Hicksovou a zrušil plánovanou cestu do Bruselu, kde měl ve středu a ve čtvrtek jednat se svými protějšky.

Zdravotníci v Národním vojenském zdravotnickém středisku Waltera Reeda ministra po úvodních testech umístili na jednotku intenzivní péče a poté ministr podstoupil „nechirurgické procedury pod celkovou anestezií“.

Boj s rakovinou prostaty

„Očekáváme úspěšnou rekonvalescenci a přes noc jej budeme bedlivě monitorovat. Neočekává se delší pobyt v nemocnici. Očekáváme, že ministr se bude moci zítra vrátit ke svým běžným povinnostem,“ dodává nové komuniké publikované na webu Pentagonu.

Sedmdesátiletý Austin je v nemocnici potřetí za poslední dva měsíce a bojuje s rakovinou prostaty. Jeho zdravotní stav je pod drobnohledem od doby, co byl na Nový rok hospitalizován a několik dní o tom nevěděli ani nejvyšší představitelé USA včetně prezidenta Joea Bidena.

Zrušený Brusel

Kdy bude moci znovu plnohodnotně vykonávat svou funkci, není jasné. Činitel ministerstva obrany den po jeho hospitalizaci sdělil médiím, že Austin tento týden neodcestuje do Bruselu na plánovanou dvoudenní návštěvu.

Středeční jednání kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny bude nakonec virtuální, není však jasné, kdo na něm bude USA zastupovat.

Na vojenskou kliniku poblíž Washingtonu odvezli Austina pracovníci ochranky v neděli odpoledne s příznaky akutních potíží s močovým měchýřem. Pentagon nejprve vydal prohlášení, v němž uvedl, že ministr má u sebe potřebné komunikační prostředky, aby mohl plnit své povinnosti z nemocnice. Večer pak přišlo oznámení, že povinnosti převzala náměstkyně Hicksová, zatímco Austin musel na jednotku intenzivní péče.

Na začátku ledna strávil ministr 14 dní v nemocnici kvůli komplikacím po prosincové operaci rakoviny prostaty. Část americké veřejnosti i některé členy Kongresu pohoršilo, že Austin hospitalizaci několik dní tajil před médii i před prezidentem Bidenem.

Trump ho vyzýval k demisi

Někteří prominentní republikáni, včetně bývalého prezidenta Donalda Trumpa, vyzvali ministra k odchodu z funkce.

Austin je hned po prezidentovi nejvyšším velitelem amerických ozbrojených sil. Jeho povinnosti vyžadují, aby byl kdykoli k dispozici a mohl reagovat na jakoukoliv krizi v oblasti národní bezpečnosti.

Incident byl pro Bidena ostudou a Austin se v televizi omluvil. Před Kongresem má o věci vypovídat 29. února. Biden uvedl, že má důvěru v Austina, přestože se dopustil chyby v úsudku. Oznámením o hospitalizaci a rychlým rozhodnutím o převedení povinností na zástupkyni se Pentagon zjevně snaží vyhnout opakování politického pozdvižení z minulého měsíce, poznamenala agentura Reuters.

Co se týče Austinovy rakoviny, prognóza léčby podle prohlášení lékařů zůstává vynikající. Nepředpokládá se, že problém s močovým měchýřem změní očekávané úplné uzdravení.

Video  Karambol amerického prezidenta: Biden zakopl a upadl na pódiu před kadety  - Reuters / Foto Profimedia
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 12. února 2024 15:30 )

Docela by bylo zajímavé vědět, co si ti vojáci na foto myslí, když vidí jít toho černocha. A to ani nechci znát názor jejich předků 🙂

Jirik-ta ( 12. února 2024 12:17 )

vakcína mRNA je potřeba povinně

Zobrazit celou diskusi