Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zmutovaní vlci z Černobylu překvapili vědce. Zřejmě si vyvinuli odolnost proti rakovině

Autor: Mii - 
10. února 2024
12:51

Okolí kolem bývalé jaderné elektrárny Černobyl zůstává opuštěné. Žijí tam jen zvířata, která si od dob katastrofy prošla jistými genetickými proměnami. To zaujalo vědce, kteří je zkoumají. Je mezi nimi i Cara Loveová z Princetonské univerzity v USA, která se zaměřila na vlky. A přišla se zajímavým zjištěním. Tito vlci, vystavení radiaci, si zřejmě vyvinuli vyšší odolnost proti riziku rakoviny. Podle Loveové to může pomoci ve výzkumu léčebných metod této nemoci u lidí. Informuje o tom televize Sky News.

Loveová je evoluční bioložka a ekotoxikoložka. Chtěla vědět, jak se vlkům ve vyloučené černobylské zóně po generace daří tak dobře přežívat, ačkoliv jsou neustále vystaveni nebezpečné radiaci, která je v oblasti stále přítomná.

V roce 2014 proto s týmem dalších vědců několik vlků začala monitorovat. Dali jim obojky s rádiovými vysílači a sledovali, kde všude se tito vlci pohybují. To bylo důležité proto, aby vypočítali, jakému množství radiace jsou vystaveni. Vlkům také odebrali krev na rozbor.

Vědci tak zjistili, že tato zvířata jsou každý den jejich života vystavena 11,28 millirem radiace, což je šestinásobné množství, než jaké je vyhodnocené jako bezpečné pro lidi. Vlci v tom ale z nějakého důvodu prosperují. Tým se začal pídit po vysvětlení a zjištění je překvapilo.

Vlci v Černobylu mají upravený imunitní systém. Působil jako u onkologických pacientů, kteří procházejí léčebným ozařováním, avšak byl silnější. Po letech života v radiaci u vlků došlo k takové úpravě jejich genetické informace (mutaci), že jejich imunitní systém je nyní odolnější proti riziku rakoviny.

Podobnou odolnost neměli vlci hned po jaderné havárii, vyvíjela u nich po generace. Od exploze reaktoru ale uběhlo již necelých 38 let, což zřejmě stačilo na to, aby příroda našla cesty, jak zvířata na život ve vysoké radiaci adaptovat.

Není to jen zajímavost do knih o biologii. Loveová vyzdvihla, že zjištění může pomoci při výzkumu rakoviny u lidí – vědci teď ví, jaká mutace v jakých částech imunitního systému může pomoci organismy před nemocí ochránit.

Žel, výzkum vlků v Černobylu musel být pozastaven, tým se na Ukrajinu kvůli probíhající válce nedostane. Před tím zase nemohl kvůli pandemii covidu. „Naší prioritou je zajištění bezpečnosti našich lidí a spolupracovníků,“ podotkla Loveová, která svá zjištění prezentovala v lednu na každoročním setkání Společnosti pro integrativní a srovnávací biologii v Seattlu.

Video  Ukrajinci u Černobylu trénují obranu proti Rusku.  - Reuters
Video se připravuje ...

diskutujici ( 11. února 2024 08:49 )

Jak se říká - příroda si poradí, hlavně se do toho ne.s.e.rte

nadčasový MP ( 11. února 2024 03:46 )

Na příkladu vlků vymysli ozařování lidi jako prevenci proti rakovině Nebo cernobylske lázně.

Th0r_z_h0r ( 10. února 2024 23:53 )

Halicsky zazrak. Tam maj ted vse nejlepsi 🤣 A betonovy lode nemaj? Pripomina to 50.leta, to byl vychodni muzik taky ve vsem nej, nas vzor proste,.... 🤣👍

ivan ponocný ( 10. února 2024 22:25 )

vlci způsobují nemalé problémy. něco o tom vím, též mám vlka

Zobrazit celou diskusi