Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Šokující příčina díry v boeingu MAX: Chyběly čtyři šrouby, odhalili vyšetřovatelé

Autor: mav - 
7. února 2024
17:28

Vyšetřovatelé objasnili, proč Boeingu 737 Max za letu upadl kus stěny. Podobně jako u jiných problémových částí tohoto modelu se ukázalo, že chyběly šrouby – hned čtyři!

Národní úřad pro bezpečnost dopravy Spojených států amerických (USNTSB) zveřejnil předběžné závěry svého vyšetřování incidentu 5. ledna letu Alaska Airlines 2182. Za letu vypadl boční panel, který kryje nepoužívaný dveřní otvor (v některých variantách je tam extra nouzový východ). Tento panel, jaký se používá i ve starších modelech 737, ale neměl čtyři šrouby, uvádí NPR. Bylo štěstí, že u díry zrovna nikdo neseděl, tlak vzduchu totiž bral věci – mohlo dojít k vážným zraněním.

Podle inspektorů úřadu šrouby musely chybět už před startem – nejen, že se ani jeden nepodařilo nikde najít, ale ani nikde nebyly znát škrábance, které by způsobily při prudkém vytržení panelu.

Video  Boeing 737 MAX po vzletu z Portlandu přišel o zadní dveře. Piloti museli nouzově přistát.  - Twitter
Video se připravuje ...

Koncem roku jiné aerolinky zjistily, že se jim z Boeingu 737 Max uvolňují, ba ztrácejí šrouby na kormidle.

Bývalí zaměstnanci továrny varují před šlendriánem ve výrobě. Nedostatečně připravený přechod na generaci MAX vedl k pádu dvou těchto strojů a smrti 346 lidí.

Vedle toho byl o víkendu při výrobě letadel 737 MAX zjištěn nový problém, kvůli kterému bude muset Boeing přepracovat přibližně 50 letadel, která ještě nedodal zákazníkům.

Zaměstnanec dodavatele Boeingu, společnosti Spirit AeroSystems, která vyrábí trupy letadel 737 MAX, oznámil výrobci, že dva otvory se možná nevrtaly přesně podle požadavků Boeingu, informoval Stan Deal, šéf divize komerčních letadel společnosti.

„Ačkoli tento potenciální stav nepředstavuje bezprostřední problém pro bezpečnost letu a všechny letouny 737 mohou pokračovat v bezpečném provozu, v současné době se domníváme, že budeme muset provést přepracování přibližně 50 nedodaných letounů,“ uvedl podle CNN.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi