Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Indonéské letadlo nabralo špatný kurz: Oba piloti během letu usnuli! Jeden z nich je novopečený otec dvojčat

Letadlo společnosti Batik Air. (ilustrační foto)
Letadlo společnosti Batik Air. (ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Aktualizováno -
11. března 2024
16:12
Autor: ČTK, rc - 
10. března 2024
09:55

Oba piloti na indonéském vnitrostátním letu společnosti Batik Air na téměř půl hodiny usnuli. Nakonec se ale jeden z nich včas probudil, upravil směr letu a všech 153 cestujících a šest členů posádky bezpečně přistálo. Kopilot byl prý unavený, jelikož se doma musel starat o svá měsíční dvojčata!

Letadlo Airbus A320 směřovalo z ostrova Celebes na severu souostroví do hlavního města Jakarty. Jeden z pilotů noc před odletem neodpočíval a zhruba půl hodiny po vzletu požádal kopilota, aby ho vystřídal s tím, že si odpočine. Kopilot souhlasil a převzal řízení stroje, za chvíli ovšem také usnul, uvádí zpráva leteckého úřadu.

Přesně 28 minut od posledního zaznamenaného vysílání se jeden z pilotů probudil, zjistil, že druhý pilot spí a že letadlo má špatný kurz. Okamžitě kolegu probudil a po navázání spojení s Jakartou kurz upřesnil. Celý let trval dvě hodiny a 35 minut a nikomu se nic nestalo.

Velitelem letadla měl být podle informací americké televize CNN dvaatřicetiletý Indonésan a jeho kopilotem osmadvacetiletý rodák z Indonésie. Právě ten měl být údajně unavený proto, že se pomáhal své manželce starat o jejich měsíční dvojčata. „Musel několikrát vstávat, aby pomohl své ženě postarat se o děti,“ stojí ve zpráva.

Indonéská agentura pro bezpečnost leteckého provozu po incidentu apelovala na přepravce, aby dbali na bezpečnostní pravidla a dopřávali pilotům dostatečný odpočinek. V praxi se tak ale neděje, piloti bývají unavení a pravidla jsou často porušovaná. Indonésie se přitom rozkládá na více než 17.000 ostrovech a je na letecké dopravě zcela závislá, napsal Le Figaro.

Video  Blesk zasáhl letadlo ve Vancouveru.  - X.com/@thenewarea51
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 11. března 2024 19:51 )

Myslím, že autopilot byl zapnut! Jinak by ... byl smutný konec... Nejsem odborník!

Jiří Zvěřina ( 10. března 2024 18:57 )

Neměli zapnutého autopilota???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání