Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ficova vláda našla způsob, jak obejít zmrazení platů. Ministři si přilepší o desítky tisícp

Autor: ČTK - 
6. února 2024
13:30

Členové slovenské vlády si finančně výrazně přilepší, byť jejich základní plat je od roku 2022 kvůli vysokému zadlužení země zmrazen v souladu s ústavním zákonem o rozpočtové odpovědnosti. Kabinet premiéra Roberta Fica, který je v úřadu od loňského října, dnes schválil značné navýšení paušálních náhrad pro ministerského předsedu i ministry.

Vláda rozhodla, že například premiér bude nově pobírat paušální náhrady ve výši 4,5násobku průměrné mzdy, zatímco dosud to byl pouze 1,5násobek. Průměrná mzda v zemi podle posledních údajů loni ve třetím čtvrtletí činila 1403 eur (35.075 Kč). Výrazněji se zvýší paušální náhrady, které nepodléhají zdanění, také místopředsedům vlády a ministrům.

Celkový příjem člena slovenské vlády se skládá ze základního platu a paušálních náhrad, předseda a místopředsedové kabinetu mají ještě nárok na funkční příplatek. Ministři tak podle slovenských médií nyní vydělávají přes 5000 eur (125.000 korun) měsíčně.

Slovenští ministři vnitra, zdravotnictví či školství rozhodnutí vlády obhajovali například tím, že ministři mají vyšší odpovědnost než poslanci a že výdělek vrcholných manažerů ve státním sektoru má být konkurenceschopný soukromé sféře. Vláda v dokumentu ohledně zvýšení paušálních náhrad uvedla, že nemůže nést politickou odpovědnost za hospodaření předchozích vlád. Platy poslanců slovenské sněmovny nejsou kvůli vysokému dluhu země zmrazené.

Zákon o státním rozpočtu Slovenska na letošní rok nepočítá se zvýšením výdělků úředníků, policistů, hasičů či učitelů. Změnit by to mohly nové kolektivní smlouvy.

Video  První slova Fica po vítězství: Budu se ucházet o post premiéra  - Reuters
Video se připravuje ...

roxin ( 8. února 2024 09:41 )

I naše parta HIC si přilepšila hned ze začátku desítky tisíc když zrušila zmrazení platů, tak proč ne ta Ficova? A parta HIC si nepřilepšila jen platy o desítky tisíc, ale si přidala i ministerstva a ty kteří na ministerstvech pracují. Za půl roku dostali ministerstva i ohodnocení prémií 43 mil. v době inflace. Tak že Fico je teprve na začátku. 😃

fesak2 ( 6. února 2024 20:12 )

Takový hnusný osud nás čeká taky, až zvolí bubáka, chjo

9876543 ( 6. února 2024 19:52 )

A co naši ministři senátoři, poslanci...ti nemají zmrazené platy ? Vepřokoblih sliboval, že se jím budou vyplácet platy, dle jiného výpočtového vzorce,..A je ticho.Asi zas jen lži.

renalek ( 6. února 2024 17:53 )

Strašný odpad sa dostal do vedenia našej krajiny!!! Hnus! 👎

votomtoje ( 6. února 2024 16:22 )

Na to jsou specialisté v každé vládě. Třeba v té naší. Nic nejde změnit, na všechno jsou pevné dohody a nevypoveditelne smlouvy, ale jak jde o jejich platy, jde stranou pravice levice strany, všichni se okamžitě dohodnou.

Zobrazit celou diskusi