Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vykopali si tajný tunel do synagogy! V Brooklynu tvrdě zasáhla policie proti věřícím

Autor: jmr - 
10. ledna 2024
13:29

Historická brooklynská synagoga, která slouží jako sídlo vlivného hnutí chasidských Židů, byla tento týden poničená po objevení tajného podzemního tunelu. V místní komunitě neobvyklý konflikt skončil potyčkou mezi věřícími a policií. O situaci informuje agentura AP.

Konflikt vypukl v globálním sídle hnutí Chabad Lubavič v Crown Heights, hluboce ctěné židovské památce, kterou každoročně navštíví tisíce návštěvníků, včetně studentů a náboženských vůdců. Stoupenci Chabadu okamžitě poznají její novogotickou fasádu, která po celém světě inspirovala nesčetně replik.

Tento týden však synagoga zůstala zavřená policejními barikádami, zatímco kontroloři stavební bezpečnosti města New York zjišťovali,  zda tunel vykopaný bez úředního povolení nenarušil statiku slavné budovy. Podle úřadů i místních tunel do svatyně vykopali potají mladí muži z místní komunity. Když se jej vůdci komunity pokusili zapečetit, rozpoutali protest, který se stal násilným a policie zasáhla a zatýkala.

Proč vykopali tunel?

Přesný účel a původ tunelu, který celý incident způsobil, zůstává předmětem dohadů. Podle mluvčího Chabadu Mottiho Seligsona údajně začal ve sklepě prázdné obytné budovy a následně vedl pod řadou kanceláří a přednáškových sálů, než se spojil se synagogou.

Konstrukci tunelu Seligson nazval svévolným činem vandalismu spáchaným skupinou pomatených mladých mužů, které odsoudil jako „extremisty, kteří se probourali stěnou synagogy, vandalizovali svatyni, ve snaze udržet si nepovolený přístup.“

Ti, již tunel podporují, zatím tvrdí, že jen vyplňovali plán rozšíření, které si dlouho představoval bývalý vůdce Chabadu rebe Menachem Mendel Schneerson. Ten před svou smrtí v roce 1994 vedl hnutí Chabad Lubavič více než čtyřicet let a znovuoživil chasidskou náboženskou komunitu po její devastaci během holokaustu.

Podpůrci rozšíření tvrdí, že byla sklepní synagoga už dlouho přeplněná, což vedlo ke snaze anektovat další prostor, která se podle některých v komunitě příliš táhla. Mnoho z těchto podporovatelů spadá k mesiášské víře, že je Schneerson stále naživu.

„Je to to, co rabín chce. Je to to, co všichni chtějí,“ řekl jednadvacetiletý obyvatel Brooklynu Zalmy Grossman. Projekt tunelu podle něj začal na konci minulého roku jako způsob jak propojit synagogu s „tím celým prázdným místem“ za ní.

Vůdci Chabadu odmítli sdělit, kdy tuto podzemní spojku odhalili. Několik věřících uvedlo, že se řeči o existenci tunelu komunitou šířily už v posledních týdnech. Situace eskalovala, když tento týden přijela tunel zapečetit míchačka. Podpůrci tunelu pak zorganizovali protest, během kterého strhali dřevo ze stěn synagogy.

Policie zatýkala

Mluvčí policejního oddělení řekl, že strážníci byli v odpoledních hodinách zavoláni k budově, aby zasáhli proti nepokojné skupině, která ničila zeď. Podle svědků se policie několik hodin dožadovala, aby mladíci opustili vstup do tunelu. Poté, co odmítli, zakryla policie vstup bílou clonou a vstoupila se stahovacími pásky do zaprášeného otvoru s úmyslem protestující zadržet.

„Když vyvedli první spoutanou osobu, tak to vybouchlo,“ řekl Baruch Dahan, jednadvacetiletý student synagogy, který natočil rvačku shromážděných. „Téměř všichni byli proti tomu, co udělali, ale sotva uviděli pouta, tak přišel zmatek a strkání.“

Záběry zveřejněné na sociálních sítích ukazují zástupy přihlížejících, převážně mladých mužů, jak provokují strážníky newyorkské policie. Někteří zvedají do vzduchu dřevěné stoly a rozhazují modlitební knihy. Jeden ze strážníků na to zdánlivě zareagoval použitím dráždivého spreje k rozptýlení davu.

Na základě obvinění zahrnujících vandalismus, obecné ohrožení a bránění ve vládním výkonu bylo podle policie nakonec zatčeno devět lidí mezi 19 a 22 lety. Další tři byli předvoláni za výtržnictví. Výsledky inspekce budovy samotné zatím zveřejněny nebyly.

Zatímco budova zůstala uzavřená, někteří věřící se v dešti modlili před ní. „Komunitě je příšerně,“ řekl Dahan. „Je to hanba. Místo rozšiřování jen ničili.“

Video  Trestně stíhaný muž (33) seskočil do Národního památníku 11. září.  - reprofoto X
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi