Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Popravili ženu a tři muže. Íránci je vinili ze sabotáží a vazeb na Mossad

Autor: ČTK - 
29. prosince 2023
12:06

Írán popravil čtyři lidi včetně jedné ženy, několika dalším pak vyměřil vysoké tresty vězení. Zdůvodnil to sabotáží a vazbami na izraelskou zpravodajskou službu Mossad. Informovaly o tom dnes íránské tiskové agentury.

Dnešními popravami stoupl počet vykonaných trestů smrti v Íránu v souvislosti s obviněními ze spolupráce s izraelskou rozvědkou jen za tento měsíc na pět.

Írán v desítky let trvající stínové válce obviňuje Izrael, že útočí hlavně na jeho jaderné kapacity, což Izrael nikdy nepotvrdil, ale ani nevyvrátil, připomíná agentura Reuters.

„Čtyři členové sabotážního týmu napojeného na sionistický režim (...) byli dnes ráno popraveni po řádném soudním řízení,“ uvedla íránská agentura Mízán.

Odsouzení byli podle ní usvědčeni z rozsáhlých akcí řízených důstojníky Mossadu a namířených proti bezpečnosti Íránu. Další osoby, které v této celkem desetičlenné skupině pracovaly, byly odsouzeny k deseti letům odnětí svobody.

Oficiální íránská tisková agentura IRNA zveřejnila téměř osmiminutový videoklip, na němž se muži přiznávají ke spolupráci s důstojníkem Mossadu v sousedním Turecku a který tvrdí, že jejich mise zahrnovala únosy, vyhrožování a zapalování automobilů a domů nejmenovaných cílů a krádeže jejich mobilních telefonů.

Íránská rozvědka na skupinu nasadila ostrý dohled po dobu nejméně čtyř měsíců, přibližně od ledna 2022 až do jejich zatčení zhruba v květnu téhož roku, kdy byli „převezeni ze sousední země“ do Íránu, uvádí se v klipu. „Připravovali nás i na větší úkoly,“ říká v něm neidentifikovaný mladý muž.

Írán viní Izrael, že v uplynulých letech provedl několik útoků na zařízení související s jeho jaderným programem a že zabil jeho jaderné vědce. Letos v srpnu Teherán oznámil, že překazil jeden z největších sabotážních plánů, když zmařil snahu Izraele o poškození íránského programu vývoje balistických raket prostřednictvím dodávek závadných dílů. Izrael podobná obvinění obvykle nekomentuje.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Síť tunelů, které podle Izraele využívali šéfové Hamásu  - IDF
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi