Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Desítky mrtvých při útoku na tábor pro uprchlíky Maghází: Stala se chyba, připustili Izraelci

Autor: ČTK - 
28. prosince 2023
17:38

Při útoku na tábor Maghází v Pásmu Gazy, při kterém podle palestinských úřadů zemřelo v neděli nejméně 70 lidí, se stala chyba. Podle izraelského tisku to dnes uvedla armáda. Výsledky předběžného vyšetřování armády ukázaly, že špatný výběr munice použité při úderu vedl k rozsáhlému počtu obětí nezapojených do bojů. Izraelská armáda, která čelí výzvám ze zahraničí, aby její údery byly co nejpřesnější, dlouhodobě tvrdí, že se při svých úderech snaží počty zabitých civilistů omezit.

Podle údajů palestinského ministerstva zdravotnictví, nad nimž má v Pásmu Gazy kontrolu hnutí Hamás, zemřelo při úderu v táboře Maghází nejméně 70 lidí.

Podle palestinských úřadů úder zasáhl blok obytných budov, kde se nacházel velký počet lidí. Palestinské úřady ve svých údajích nerozlišují mezi civilisty a příslušníky ozbrojených organizací.

Představitel izraelské armády ve vysílání izraelské veřejnoprávní televize řekl, že se stala chyba ve výběru munice použité v nedělním úderu na palestinský tábor. Typ munice podle vyšetřování letectva neodpovídal typu cíle.

„Předběžné vyšetřování ukázalo, že během útoku byly poničeny také okolní budovy, které sousedily s cílem úderu,“ uvedl tiskový obor izraelské armády.

Kvůli tomu úder dopadl i na osoby, na které nebyl veden, čehož izraelská armáda podle svého prohlášení lituje. Podobně se vyjádřil tiskový obor armády i v prohlášení pro stanici BBC. V něm armáda tvrdí, že si chce vzít z chyby ponaučení.

Izrael čelí mezinárodní kritice za velký počet obětí úderů v Pásmu Gazy. Těch je podle úřadů kontrolovaných hnutím Hamás, proti kterému Izrael bojuje, přes 21 000. Údaj však nelze nezávisle ověřit.

Izrael tvrdí, že Hamás působí v hustě obydlených oblastech, využívá civilní infrastrukturu, jako jsou nemocnice či školy pro své bojové účely, a používá civilisty jako štíty. Palestinské hnutí to však odmítá.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Izraelská protiofenziva v Gaze: Mezi vojáky přijel premiér Netanjahu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi