Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přirovnal ho k Hitlerovi! Erdogan šokuje novými urážkami Netanjahua a Izraelců

Autor: ČTK - 
27. prosince 2023
16:35

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes znovu kritizoval izraelskou vládu kvůli válce v palestinském Pásmu Gazy a činy jejího předsedy Benjamina Netanjahua vůči Gaze přirovnal ke krokům nacistického diktátora Adolfa Hitlera. Informovaly o tom agentura Reuters a turecká média. Netanjahu v reakci uvedl, že Erdogan je ten poslední, kdo může někoho morálně poučovat. Izraelský opoziční lídr Benny Ganc označil Erdoganovo vyjádření ze „zkreslení skutečnosti a znesvěcení památky holokaustu“.

„Erdogan páchá genocidu na Kurdech, překonal světový rekord v zavírání novinářů kritických k vládě do vězení. Je tím posledním, kdo nám může dávat lekce z morálky,“ uvedl Netanjahu podle serveru The Times of Israel.

„Izraelská armáda je nejmorálnější armádou na světě, která bojuje a likviduje nejohavnější a nejbrutálnější teroristickou organizaci na světě Hamás-Daeš, která spáchala zločiny proti lidskosti, a Erdogan organizaci chválí a hostí její vysoké představitele,“ dodal izraelský premiér. Daeš je jiné označení pro organizaci Islámský stát (IS).

Šokující přirovnání

Podle Reuters chování Izraele vůči Palestincům v Pásmu Gazy přirovnal Erdogan ke způsobu, jakým jednali nacisté se Židy za druhé světové války.

„Není žádný rozdíl mezi tím, co dělá izraelský premiér Benjamin Netanjahu v Pásmu Gazy a co dělal Adolf Hitler,“ řekl dnes podle agentury Anadolu Erdogan v Ankaře při udílení vládních cen za vědu. Turecký prezident prohlásil, že Netanjahu „dokonce předčil Hitlera“.

Podle tureckých médií prezident toto srovnání udělal, když hovořil o „izraelských koncentračních táborech na stadionech“. Zřejmě tak reagoval na video, které v úterý zveřejnila mimo jiné televize Sky News a na němž je skupina mužů svlečených do spodního prádla na stadionu, a kolem ní jsou izraelští vojáci. Podle britské televize se zdá, že mezi zadrženými jsou i nezletilí.

Kritizuje „zvěrstva“ Izraele

Erdogan dnes také podle tureckých médií hovořil o „selhání všech institucí“ a organizací, včetně Rady bezpečnosti OSN či Evropské unie. Podle něj se jejich „velká slova“ ukázala jako prázdná, pokud jde o Izrael „a jeho zvěrstva“. Jediným „hlasem, který je na straně utlačovaných, je hlas muslimských Turků“, řekl také Erdogan.

Podle Reuters rovněž prohlásil, že jeho země je otevřená všem akademikům a vědcům, kteří čelí perzekuci za své názory ohledně konfliktu v Pásmu Gazy.

Turecký prezident během této války v Pásmu Gazy opakovaně kritizoval izraelskou vládu i Netanjahua, který podle Erdogana ohrožuje bezpečnost celého regionu proto, aby se udržel u moci. „Izrael páchá v Gaze válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, které nesmí zůstat nepotrestány,“ řekl Erdogan začátkem tohoto měsíce. Už v listopadu označil Erdogan dění v Pásmu Gazy za genocidu, Izrael za „teroristický stát“ a Hamás naopak za skupinu bojovníků za svobodu bránící svou zemi.

Hitlera vytáhl Erdogan i v minulosti

Také v roce 2018, kdy byl Netanjahu rovněž premiérem, Erdogan kritizoval izraelskou vládu a použil srovnání s Hitlerem. „Mezi Hitlerovou obsesí árijskou rasou a tím, že podle Izraele patří tato starobylá země pouze Židům, není žádný rozdíl,“ řekl tehdy Erdogan.

„Duch Hitlera... znovu ožil mezi některými vůdčími představiteli Izraele,“ prohlásil tehdy turecký prezident v reakci na schválení kontroverzního zákona, který Izrael definoval jako stát židovského národa, v němž mají právo na národní sebeurčení pouze Židé.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Pozemní operace Izraele v Pásmu Gazy  - IDF
Video se připravuje ...

Jindřich Lacina ( 28. prosince 2023 12:44 )

musíš být přihlášený na Twitteru pak ty VRAŽDY DĚTÍ které páchají ŽIDÉ uvidíš, když tak se zeptej ja na to, Tvého rabína nebo na americké ambasádě 😃

amerlock ( 28. prosince 2023 12:04 )

Je potřeba si zachovat zdravý rozum a nenechat si ho ideologicky vymývat vrchností, která určité věci děla z jiných než racionálních důvodů, víme?

amerlock ( 28. prosince 2023 11:50 )

Petře, viz historie:
Ačkoliv Židé museli ze své domoviny z velké části odejít a žili mimo území Palestiny (Erec Jisra’el), udržela se tu vždy alespoň malá část židovské populace. Po židovském povstání v prvním století (70 n. l.) a ve druhém století po vzpouře vedené Šim’onem bar Kochbou (132–135 n. l.) vyhnala Římská říše Židy z Judeje a změnila název provincie na Syria Palaestina.

Toť fakt. Po 2000 létech Židé se vrátili i za pomoci Československa v r. 1947 na základě usnesení OSN do původního území a od té doby tam rovnají Araby nekřesťanským způsobem.
Tak a teď se zeptám, jak to je s Rusko - Ukrajinskou válkou, kde se Rus jenom domáhá historicky území, které mu patřilo ještě před 50-ti lety a žije tam většina Ruského obyvatelstva?
Na to je jiný metr? 👎
A srovnání Erdogana a Hitlera bych nechal bokem.

Petr Dyk ( 28. prosince 2023 11:35 )

amerlock, měl by jsi se zajímat o historii. Stačí do Googlu zadat Dějiny Izraele a dovíš se vše. Jedno je jisté, od vzniku Izraele se řada arabských států snažila Izrael zničit. Izrael se těmto agresorům bránil a ubránil. I za pomoci zbraní z Československa. V r.1967 vznikl egyptsko-jordánsko-syrsko-irácký vojenský pakt a arabské státy začaly přesouvat k izraelským hranicím své jednotky s plánem Izrael napadnout a zničit. 5. června 1967 se proto Izrael rozhodl zaútočit, zničil celé egyptské letectvo a během šesti dnů obsadil Pásmo Gazy, Sinajský poloostrov, Západní břeh Jordánu a Golanské výšiny. V této obranné válce Izrael ukázal arabům, že jejich snaha ho zničit je marná a většina arabských států to pochopila. Až na zfanatizované muslimské vůdce některých států jako je Irán. A pokud jse o diktátora Erdogana, Hitler by ho poplácával po zádech.

amerlock ( 28. prosince 2023 11:13 )

zbytečně se snažíš Lacino, tvé odkazy i tak nejdou otevřít 😃 👎
a navíc žvaníš hloupě

Zobrazit celou diskusi