Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zrušené Vánoce v Betlémě: „Chceme život, ne smrt,“ protestují místní a zrušili vánoční strom i oslavy

Autor: ver - 
24. prosince 2023
14:59

Kostelní zvony se rozléhají labyrintovými uličkami Betléma. S vánočními svátky by se město na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu mělo hemžit návštěvníky. Letos je ale Betlém téměř liduprázdný. Rozhodl se totiž omezit slavnosti v solidaritě s palestinským obyvatelstvem v Pásmu Gazy, píše CNN

Mnozí obyvatelé Betléma mají vazby na Gazu skrze své blízké a přátele, a proto na město, které křesťané uctívají jako místo narození Ježíše Krista, padl během vánočních svátků pocit smutku a beznaděje. 

Dekorace, které zpravidla zdobí tamní čtvrti, byly odstraněny. Přehlídky a náboženské slavnosti byly zrušeny. V centru města nápadně chybí tradiční obrovský vánoční strom.

Cesta do Betléma, který je vzdálený asi osm kilometrů jižně od Jeruzaléma, není jednoduchá ani za běžných podmínek.

Izraelem postavená bariéra na Západním břehu omezuje pohyb, stejně jako různé kontrolní body vedoucí dovnitř a ven z města. Od začátku války mezi Izraelem a Hamásem se ale situace jen zhoršila.

„Chceme život, ne smrt,“ rozvinuli místní na Štědrý den transparent v ulicích, kam letos turisté nedorazili.

Od 7. října totiž Izrael omezil pohyb v Betlémě a dalších palestinských městech na Západním břehu Jordánu. Okupované území také zažilo nárůst násilí. Při izraelských útocích zahynulo podle palestinského ministerstva zdravotnictví nejméně 300 Palestinců.

Válka Izraele s Hamásem
12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

8:55
2. 1. 2024

Izraelští vojáci dnes při přestřelce na okupovaném Západním břehu Jordánu zabili pět palestinských ozbrojenců, píše agentura Reuters s odkazem na oznámení izraelské armády.

7:33
2. 1. 2024

Izraelská letadla a tanky v noci na dnešek zintenzivnily údery v jižní části Pásma Gazy poté, co Izrael oznámil, že plánuje stáhnout část svých vojáků. S odkazem na místní obyvatele to uvedla agentura Reuters. Snížení počtu vojáků zapojených do ofenzívy, kterou Izrael v palestinském Pásmu Gazy vede proti radikálnímu hnutí Hamás, podle Spojených států signalizuje postupný přechod k operacím nižší intenzity na severu enklávy.

6:09
2. 1. 2024

Dobré ráno!

Někteří izraelští činitelé mají podle serveru listu Haarec obavu z toho, že by Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) mohl Izrael obvinit z genocidy v Pásmu Gazy. Na ICJ se kvůli izraelskému vojenskému postupu v Gaze, kde už zemřelo kolem 22.000 Palestinců, koncem minulého roku obrátila Jihoafrická republika, podle níž by se Izrael měl zodpovídat právě z genocidy.

Haarec v článku píše o obavách bezpečnostních činitelů a státního zastupitelství a informuje o vysoce postaveném izraelském právním expertovi, který v uplynulých dnech varoval nejvyšší vedení izraelské armády před "reálným nebezpečím, že soud vydá příkaz vyzývající Izrael k zastavení palby". Izrael by podle odborníka byl takovým rozhodnutím vázán.

22:50
1. 1. 2024

Drazí čtenáři, přejeme dobrou noc, online zpravodajství k Izraeli a Gaze pokračuje zase od rána.

21:33
1. 1. 2024

Ministr obrany Joav Gallant podle agentury Reuters dnes oznámil, že „v blízké budoucnosti“ se budou moci vrátit do svých domovů obyvatelé některých izraelských obcí severně od Pásma Gazy, které byly evakuovány po útoku Hamásu ze 7. října.

20:58
1. 1. 2024

Izraelská armáda uvedla, že v nadcházejících týdnech bude z Gazy odveleno pět brigád, tedy několik tisíc vojáků. 

Jeden z izraelských činitelů podle agentury Reuters naznačil blížící se změnu taktiky, když oznámil, že armáda tento měsíc stáhne některé své jednotky z Gazy a z rozsáhlé ofenzívy přejde do několikaměsíční fáze více lokalizovaných „dokončovacích“ operací.

19:32
1. 1. 2024

Izrael oznámil, že v reakci na ostřelování svého území zaútočil na pozice hnutí Hizballáh v Libanonu. Hnutí uvedlo, že padli tři jeho bojovníci.

18:53
1. 1. 2024
!

Izraelský Nejvyšší soud dnes zrušil klíčovou část kontroverzní justiční reformy premiéra Benjamina Netanjahua. Rozhodnutí soudu by mohlo obnovit rozpory, se kterými se izraelská společnost potýkala před konfliktem s palestinským hnutím Hamás, napsala agentura AP. Verdikt se týká v červenci schváleného zákona, který soudcům brání zrušit vládní rozhodnutí, jež považují za nerozumná.

17:59
1. 1. 2024

Situace na hranici Izraele a Pásma Gazy na Nový rok: Tankisté čekají na další akci, pustou krajinou se toulají divocí psi. Nad středním Pásmem Gazy je vidět kouř po izraelských úderech.

Izraelští tankisté u hranic s Pásmem Gazy (1. 1. 2024). Izraelští tankisté u hranic s Pásmem Gazy (1. 1. 2024). Divocí psi podél hranice Izraele s Pásmem Gazy (1. 1. 2024). I na Nový rok Izrael ostřeloval Gazu.
16:22
1. 1. 2024

Ilan Weiss (56), který byl považován za nezvěstného od 7. října, kdy Hamás pronikl do jeho kibucu Be'eri, byl pravděpodobně zabit při útoku, oznámil kibuc podle CNN. „Ilan byl zástupcem vedoucího komunitní pohotovostní jednotky – pohotovostního týmu v obytných domech a poskytoval logistickou podporu členům pohotovostního oddílu kibucu,“ uvádí se v prohlášení. „Byl to muž uznávaný mezi celou svou komunitou, kterou měl tolik rád.“

Jeho osmnáctiletá dcera Noga a třiapadesátiletá manželka Širi byly uneseny Hamásem. Byly propuštěny 25. listopadu v rámci dočasné dohody o příměří.

15:42
1. 1. 2024

Izraelská centrální banka snížila svůj základní úrok o čtvrt procentního bodu. Snaží se tak podpořit domácí ekonomiku v době konfliktu s hnutím Hamás.

15:42
1. 1. 2024

Pohřeb na Nový rok: Blízcí se rozloučili s vrchním rotmistrem Konstantinem Suškem (†30). Telavivský ženista z rezerv padl v Gaze, jak v sobotu ohlásila izraelská armáda.

Pohřeb Konstantina Suška, který padl v Gaze (1. 1. 2024). Pohřeb Konstantina Suška, který padl v Gaze (1. 1. 2024). Pohřeb Konstantina Suška, který padl v Gaze (1. 1. 2024). Pohřeb Konstantina Suška, který padl v Gaze (1. 1. 2024).
14:21
1. 1. 2024

Podle ministerstva zdravotnictví bylo od 7. října při izraelských úderech v Gaze zabito celkem 21 978 Palestinců a 56 697 jich bylo zraněno. Tato čísla zahrnují 156 Palestinců zabitých a 246 zraněných za posledních 24 hodin, dodává.

13:29
1. 1. 2024

Íránská válečná loď Alborz proplula průlivem Bab al-Mandab a vplouvá do Rudého moře, informovala v pondělí polooficiální tisková agentura Tasnim. Íránské válečné lodě operují v regionu za účelem zajištění lodních cest od roku 2009, dodala agentura.

12:57
1. 1. 2024

Obrazem: Uprchlický tábor u přechodu Rafáh

Uprchlický tábor u přechodu Rafáh (1.1.2024) Uprchlický tábor u přechodu Rafáh (1.1.2024) Uprchlický tábor u přechodu Rafáh (1.1.2024) Uprchlický tábor u přechodu Rafáh (1.1.2024) Uprchlický tábor u přechodu Rafáh (1.1.2024)
12:49
1. 1. 2024

Obyvatelé čtvrti šejch Radván v Gaze uvedli, že po deseti dnech došlo ke stažení vojenské techniky z oblasti. Podle tamních obyvatel se tanky stáhly také z městské čtvrti al-Mina a z části čtvrti Tel al-Hawa, zůstaly však na některých pozicích na předměstí, zejména podél hlavní pobřežní silnice v enklávě.

12:02
1. 1. 2024

V Chán Júnisu, kde má Izrael údajně nasazené tisíce vojáků, hlásili obyvatelé podle agentury Associated Press nálety a ostřelování západní a střední části města. Armáda a militantní skupina Islámský džihád hlásily střety v oblasti.

11:23
1. 1. 2024

Třetí fáze války s Hamásem podle izraelského politického představitele potrvá „nejméně šest měsíců“. Představitel, který již dříve hovořil s agenturou Reuters řekl, že armáda nyní přechází ke třetí fázi, jelikož izraelská armáda nyní obsadila velkou část pásma Gazy.

„Bude trvat nejméně šest měsíců a zahrnovat intenzivní vyčkávací taktiku. Nikdo nemluví o tom, že by ze Šadžáje létaly holubice míru,“ uvedl úředník s odkazem na boji zdevastovanou čtvrť Gazy.

10:40
1. 1. 2024

Desetitisíce lidí v pondělí v Istanbulu pochodovaly na protest proti válce v Gaze a proti zabíjení tureckých vojáků kurdskými ozbrojenci v Iráku.

Demonstrace svolaná nadací, mezi jejíž členy patří Bilal Erdogan, syn tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, začala po ranních modlitbách, píše agentura AFP. Protestující mávající tureckými a palestinskými vlajkami se shromáždili u Galatského mostu na Bosporu a skandovali: „Vrahu Izraeli, vypadni z Palestiny“ a „Alláhu Akbar“ (Bůh je největší).

Protest na podporu Palestiny v Istanbulu (1.1.2024) Protest na podporu Palestiny v Istanbulu (1.1.2024) Protest na podporu Palestiny v Istanbulu (1.1.2024)
10:11
1. 1. 2024

Papež František ve Vatikánu připomněl rok 2023 jako rok poznamenaný válečným utrpením. Během tradičního nedělního požehnání z okna s výhledem na Svatopetrské náměstí přednesl modlitby za "sužovaný ukrajinský lid a palestinské a izraelské obyvatelstvo, súdánský lid a mnoho dalších".

9:11
1. 1. 2024

Británie údajně zvažuje letecké útoky na húthijské povstalce poté, co USA oznámily, že jejich námořnictvo potopilo tři čluny, které v Rudém moři zaútočily na kontejnerovou loď.

Ministr obrany Grant Shapps uvedl, že vláda nebude váhat podniknout „přímou akci“, aby zabránila dalším útokům v souvislosti se zprávami, že Spojené království a USA připravují společné prohlášení, kterým by jemenské skupině vyslaly poslední varování.

8:47
1. 1. 2024

Podle agentury Agence France-Presse vypálil Hamás na Izrael salvu raket právě ve chvíli, kdy hodiny odbily půlnoc.

Novináři agentury AFP v Tel Avivu byli svědky toho, jak systémy protiraketové obrany zachytily nad městem několik raket. Zatímco někteří účastníci pouličních oslav se spěchali schovat, jiní pokračovali v zábavě.

Rakety vypálené na Izrael z Pásma Gazy (1.1.2024)
8:44
1. 1. 2024

Obrazem: Demonstrace na podporu Palestinců v Bejrútu

Demonstrace na podporu Palestinců v Bejrútu (31.12.2023) Demonstrace na podporu Palestinců v Bejrútu (31.12.2023) Demonstrace na podporu Palestinců v Bejrútu (31.12.2023)
8:40
1. 1. 2024

Dobré ráno, vážení čtenáři.

Letadlová loď USS Gerald R. Ford, kterou Spojené státy po útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael ze 7. října vyslaly do východního Středomoří, se v příštích dnech vrátí do svého domovského přístavu na východě USA. S odvoláním na dvojici amerických činitelů o tom informoval server ABC News.

Washington dvě námořní skupiny s letadlovými loděmi do oblasti vyslal v říjnu, aby odstrašil Írán a s ním spřízněný libanonský Hizballáh od zapojení do konfliktu. Nyní se USS Gerald R. Ford a plavidla, která ji doprovází, vrátí do svého domovského přístavu ve Virginii, aby se zde mohla připravit na další nasazení. 

22:02
31. 12. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme, že jsme s námi dnes sledovali zpravodajství z války mezi Izraelem a Hamásem. Další zprávy přineseme v pondělí ráno.

21:17
31. 12. 2023

Izraelské velvyslanectví v Česku poděkovalo na závěr roku za podporu. 

20:22
31. 12. 2023

Izraelská armáda v době pokračující války v Pásmu Gazy propustí část rezervistů. Podle agentury Reuters to oznámila dnes s tím, že chce tímto krokem pomoci izraelské ekonomice.

„Někteří vojáci v záloze se vrátí ke svým rodinám a do svých zaměstnání již tento týden,“ uvedl mluvčí izraelských sil Daniel Hagari. „To umožní výraznou pomoc ekonomice a načerpání sil před nadcházejícími aktivitami v příštím roce, boje budou pokračovat a my je (rezervisty) budeme potřebovat,“ dodal.

19:35
31. 12. 2023

Pokud se plán na dodávky humanitární pomoci lodní dopravou uskuteční, bude to znamenat první narušení námořní blokády, kterou Izrael na Pásmo Gazy uvalil v roce 2007 v reakci na to, že nad palestinskou enklávou převzalo moc radikální islamistické hnutí Hamás.

18:14
31. 12. 2023

Izrael je připraven okamžitě umožnit lodní dopravu humanitární pomoci do válkou zničeného Pásma Gazy skrze navrhovaný námořní koridor z Kypru. Podle agentury Reuters to dnes uvedl izraelský ministr zahraničí Eli Kohen. Do fungování koridoru by se podle něj mohly zapojit čtyři evropské země.

Podle plánu, se kterým Nikósie poprvé přišla v listopadu, by humanitární pomoc procházela bezpečnostní kontrolou v kyperském přístavu Larnaka. Následně by byla po moři přepravena přímo do Pásma Gazy vzdáleného 370 kilometrů.

16:28
31. 12. 2023

Izraelské obranné jednotky zveřejnily video psí jednotky, která pomáhá v Gaze izraelským vojákům.

15:07
31. 12. 2023

Šarvátka v Rudém moři: Agentura AFP s odvoláním na své zdroje z Jemenu uvedla, že potopení lodí, které zaútočily na nákladní loď Maersk Hangzhou, nepřežilo deset povstalců. Potopila je americká válečná loď. Čtyři přeživší dorazili do jemenského přístavu Hudajdá, který kontrolují Húsíové.

14:48
31. 12. 2023

Izraelští vojáci v blízkosti hranic s Pásmem Gazy. Krátí si dlouhou chvíli s míčem.

Izraelští vojáci u Pásma Gazy (31. 12. 2023). Izraelští vojáci u Pásma Gazy (31. 12. 2023). Izraelští vojáci u Pásma Gazy (31. 12. 2023).
14:00
31. 12. 2023

Izraelská vláda dnes schválila výměnu na postech ministrů zahraničí a energetiky, dohodnutou už před rokem. Po potvrzení parlamentem, kde má koaliční vláda většinu, se novým šéfem diplomacie stane dosavadní ministr energetiky Jisrael Kac, který vystřídá Eliho Kohena. Ten nově naopak povede rezort energetiky. Izraelská vláda dnes také schválila další odklad místních voleb.

Kabinet dnes také rozhodl, že Kohen zůstane členem bezpečnostního kabinetu, ačkoliv jako ministr energetiky by jím být neměl. I tuto změnu musí potvrdit parlament, v němž má vládní koalice 64 ze 120 křesel. Podle televize i24 Kohen nedávno izraelským médiím řekl, že výměna by se měla kvůli válce Izraele s palestinským hnutím Hamás odložit a že by měl ministrem zahraničí ještě zůstat.

Jisra'el Kac (Likud) přechází z ministerstva energetiky do čela diplomacie. David Cameron a Eli Kohen v kibucu Be'eri
13:35
31. 12. 2023

Palestinci v Rafahu na jihu Pásma Gazy, kde našli útočiště poté, co je válka vyhnala z jejich domovů severněji v pásmu. I oni se budou loučit s rokem 2023. 

Rafah: Vnitřní uprchlíci se severnějších oblastí Pásma Gazy (31. 12. 2023). Rafah: Vnitřní uprchlíci se severnějších oblastí Pásma Gazy (31. 12. 2023). Rafah: Vnitřní uprchlíci se severnějších oblastí Pásma Gazy (31. 12. 2023). Rafah: Vnitřní uprchlíci se severnějších oblastí Pásma Gazy (31. 12. 2023).
12:14
31. 12. 2023

Při izraelské ofenzivě v Gaze zemřelo od 7. října nejméně 21.822 Palestinců, dalších přes 56.000 bylo zraněno, uvedly Hamásem ovládané úřady v Gaze.

11:53
31. 12. 2023

Pravidelné zasedání izraelské vlády na vojenské základně Ha-Kirja v Tel Avivu. Premiér Benjamin Netanjahu při zahájení reagoval na obvinění z genocidy na Palestincích, které proti Izraeli v pátek u Mezinárodního soudního dvora (ICJ) vznesla Jihoafrická republika. „Budeme pokračovat v naší obranné válce, jejíž spravedlnost a morálka nemají obdoby,“ řekl Netanjahu podle agentury AFP. Dodal, že izraelská armáda jedná v Gaze „nejmorálnějším možným způsobem“.

Benjamin Netanjahu v Tel Avivu (31. 12. 2023). Zasedání izraelské vlády v Tel Avivu (31. 12. 2023). Zasedání izraelské vlády v Tel Avivu (31. 12. 2023). Zasedání izraelské vlády v Tel Avivu (31. 12. 2023).
11:38
31. 12. 2023

Americké regionální velitelství CENTCOM uvedlo, že v Rudém moři americké síly potopily tři malé lodě jemenských povstalců, kteří stříleli i na jejich vrtulníky. Čtvrté lodi se podařilo uprchnout. Posádky třech lodí podle armády nepřežily, počet mrtvých CENTCOM neuvedlo. 

Pokoušely se útočit na dánskou nákladní loď Maersk Hangzhou, kterou už předtím zasáhla raketa vystřelená povstalci z Jemenu. Firma Maersk poté oznámila, že na 48 hodin pozastavuje plavby Rudým mořem. Maersk Hangzhou i s posádkou je v pořádku a pokračuje na sever.

Jemenští povstalci tvrdí, že na lodě plující Rudým mořem útočí kvůli válce Izraele v Pásmu Gazy, kde podporují palestinské hnutí Hamás. Akce v moři zdůvodňují údajnou podporou západních zemí izraelské vládě.

9:05
31. 12. 2023

Tisíce lidí v sobotu večer demonstrovaly v Tel Avivu a městě Caesarea za okamžitou demisi izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, v Tel Avivu se konala také manifestace za propuštění rukojmích, které už skoro tři měsíce drží palestinské hnutí Hamás v Pásmu Gazy. 

„Proč protestujeme i nyní během války, zatímco naši vojáci bojují na frontě?“ zeptal se na demonstraci v Tel Avivu generálmajor v záloze Guy Zur. „Odpověď je jednoduchá: Ten, kdo nás oslabil a obětoval pro své politické potřeby a lásku k moci, se nehodí k tomu, aby nás dovedl k vítězství,“ dodal Zur, který Netanjahuovu vládu označil za neetickou a neschopnou. Podle něj vláda i v době války podněcuje rozdělování společnosti.

Demonstrace se v sobotu konala také před Netanjahuovým domem ve městě Caesarea, které leží mezi Tel Avivem a Haifou. Protestující nesli transparenty s otisky zkrvavených rukou a nápisem „Vinen“. Tloukli do bubnů a volali po Netanjahuově okamžité demisi. Několik protestujících tam policie zatkla, některé kvůli tomu, že provolávali hesla prostřednictvím megafonů, a některé proto, že se chystali postavit pódium.

Tel Aviv: Demonstrace za propuštění rukojmích Hamásu (30. 12. 2023). Tel Aviv: Demonstrace za propuštění rukojmích Hamásu (30. 12. 2023). Tel Aviv: Demonstrace za propuštění rukojmích Hamásu (30. 12. 2023).
8:55
31. 12. 2023

Válečná loď amerického námořnictva USS Gravely sestřelila v noci na neděli dvě protilodní balistické rakety z oblastí kontrolovaných húsijskými povstalci v Jemenu, uvedlo v prohlášení americké Centrální velitelství (CENTCOM). „Nebyla hlášena žádná zranění a plavidlo se údajně mohlo plavit dál,“ cituje ho CNN.

7:30
31. 12. 2023

Palestinský červený půlměsíc zveřejnil záběry zásahu zdravotníků v historickém uprchlickém táboře Nusejrát ve středním Pásmu Gazy. Podle něj tam izraelské bombardování v noci na včerejšek zabilo šest lidí a osm zranilo.

Záchranáři palestinského červeného půlměsíce v uprchlickém táboře Nusajrát v Pásmu Gazy (30. 12. 2023). Záchranáři palestinského červeného půlměsíce v uprchlickém táboře Nusajrát v Pásmu Gazy (30. 12. 2023). Záchranáři palestinského červeného půlměsíce v uprchlickém táboře Nusajrát v Pásmu Gazy (30. 12. 2023). Záchranáři palestinského červeného půlměsíce v uprchlickém táboře Nusajrát v Pásmu Gazy (30. 12. 2023).
6:26
31. 12. 2023

Válka v Pásmu Gazy patří podle listu The Wall Street Journal (WSJ) k nejničivějším v moderní historii. Do poloviny prosince na Gazu Izrael shodil 29 000 bomb a zničil či poškodil téměř 70 procent zdejších domovů a 77 procent zdravotnických zařízení. Podle politologa Roberta Papeho z Chicagské univerzity Gaza, kde žije na 2,3 milionu Palestinců, vejde do historie podobně jako Drážďany, které na konci druhé světové války z velké části zničilo spojenecké bombardování.

6:24
31. 12. 2023

Netanjahu vidí možnost pro posun v jednání o propuštění rukojmích zadržovaných v Gaze. Válka podle něj bude trvat ještě mnoho měsíců.

22:07
30. 12. 2023

To je pro dnešek z našeho zpravodajství z války mezi Izraelem a Hamásem vše, dobrou noc.

21:53
30. 12. 2023

Izraelská armáda potvrdila, že během operace proti radikálům z palestinského hnutí Hamás v Pásmu Gazy zničila lázně ze 14. století. Na svých internetových stránkách o tom informuje americká televize CNN. Hammám ve čtvrti Zajtún na jihu města Gaza byl jediným veřejně přístupným fungujícím zařízením na tomto palestinském teritoriu.

Správce lázní Sálim Vazír CNN řekl, že byly zničeny při izraelském náletu 15. prosince.

„Teroristická skupina Hamásu měla základnu ve zmíněném objektu, jehož součástí byla také síť tunelů využívaných teroristy,“ uvedla izraelská armáda. Dodala, že „cíl zasáhla za použití přesné munice, přičemž minimalizovala újmu na nezúčastněných lidech“.

21:36
30. 12. 2023

V Tel Avivu se dnes večer konala demonstrace proti vládě premiéra Benjamina Netanjahua. 

Demonstrace proti vládě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Tel Avivu (30.12.2023) Demonstrace proti vládě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Tel Avivu (30.12.2023) Demonstrace proti vládě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Tel Avivu (30.12.2023)
21:07
30. 12. 2023

Írán podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vede „osu zla“ a agresi proti Izraeli, a to na několika frontách. Ohrožuje tak celý svobodný svět, je přesvědčený předseda vlády, který zároveň prohlásil, že Izrael udělá vše proto, aby Írán nezískal jaderné zbraně. Netanjahu to uvedl na tiskové konferenci. 

20:41
30. 12. 2023

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na své pravidelné tiskové konferenci uvedl, že Izrael „bojuje na všech frontách“. Podle něj je třeba na vítězství nad Hamásem více času, Izraelci budou bojovat, dokud nebudou splněny všechny stanovené cíle. „Více než 8000 teroristů bylo zabito,“ uvedl Netanjahu a dodal, že vojenské kapacity Hamásu jsou ničeny krok po kroku. Netanjahu je přesvědčen, že po skončení operace Gaza nebude pro Izrael hrozbou.

19:37
30. 12. 2023

Světový potravinový program (WFP) na sociální síti X uvedl, že zatímco svět odpočítává poslední chvíle do konce roku, v Gaze probíhá jiný druh odpočtu. „Závodíme s časem, abychom zabránili úplnému kolapsu i těch nejzákladnějších služeb a hladomoru milionů lidí. Tento stav může ukončit pouze dlouhodobé příměří a neomezený přístup humanitární pomoci,“ uvedl WFP.

18:35
30. 12. 2023

Izraelské obranné síly (IDF) oznámily, že podnikly rozsáhlé útoky proti pozicím radikálního hnutí Hizballáh v obci Kfarkela na jihu Libanonu. Podle IDF tu teroristé mají infrastrukturu, kterou využívají k útokům proti Izraeli.

17:38
30. 12. 2023

„Vyjádřil jsem hluboké uznání Německu a panu kancléři za jejich trvalou podporu státu Izrael v těchto těžkých časech a za jejich důležité úsilí o propuštění rukojmích. Zdůraznil jsem, že v zájmu bezpečnosti izraelských občanů a budoucí regionální stability musí být hrozba Hizballáhu odstraněna z izraelských hranic. Stát Izrael se s takovou hrozbou nemůže smířit a Německo spolu s mezinárodním společenstvím musí sehrát důležitou roli při zajištění odstranění této hrozby,“ komentoval svůj telefonát s německým kancléřem Olafem Scholzem šéf izraelské opozice Benny Ganc. 

16:00
30. 12. 2023

Podle Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) se do oblasti Rafáh na hranicích s Egyptem přemístilo již 100 000 obyvatel Pásma Gazy. Většina z nich přežívá „pod kouskem plastu“, uvedl koordinátor OCHA Tom White pro televizi BBC.

15:13
30. 12. 2023

Izraelská armáda v posledních 24 hodinách vede nejintenzivnější boje zejména v centrální a jižní části Pásma Gazy, a to kolem Búrajdže, Nusajrátu, Maghází či města Chán Júnis, do kterého od října utekly desítky tisíc Palestinců ze severu. 

14:34
30. 12. 2023

Při izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy zahynulo od 7. října nejméně 21 670 Palestinců a přes 56 000 dalších bylo zraněno, informovalo ministerstvo zdravotnictví v Gaze spravované hnutím Hamás. Počty obětí nelze nezávisle ověřit, řada nevládních a mezinárodních organizací ale uvádí, že tyto údaje zřejmě více méně odpovídají skutečnosti.

12:59
30. 12. 2023

Skoro polovina budov v Pásmu Gazy byla během současné války zničena nebo poškozena. Množství může dosahovat až 70 procent. Uvádí to analýza deníku The Wall Street Journal, který zkoumal satelitní snímky z regionu.

11:46
30. 12. 2023

Izraelské letouny během noci na sobotu zasáhly dva uprchlické tábory v Gaze - Nuseirat a Bureij, píše agentura AP.

10:53
30. 12. 2023

Izraelská armáda byla zcela nepřipravená na útok hnutí Hamás na izraelské pohraničí ze 7. října, zpočátku neměla jasné rozkazy od vedení a mnozí vojáci se spoléhali několik hodin jen na zprávy z mobilních aplikací WhatsApp či Telegram, aby zjistili, kam mají jet napadeným pomoci. Vyplývá to z dnes zveřejněné analýzy deníku The New York Times (NYT) založené mimo jiné na rozhovorech s bývalými i současnými důstojníky izraelské armády. Podle NYT důstojníci a záložníci, kteří ten den zamířili na jih pomoci napadeným kibucům, ať už na základě rozkazu či z vlastní iniciativy, až na místě zjistili, jaký tam vládne chaos.

9:51
30. 12. 2023

V Pásmu Gazy je stále asi 129 rukojmích, někteří z nich ale asi už nežijí, napsal dnes server ToI. Stovku unesených propustil Hamás během týdenního příměří na konci listopadu, výměnou za to se dostalo na svobodu asi 240 Palestinců z izraelských věznic.

9:03
30. 12. 2023

Aktuální snímky izraelských vojáků z Pásma Gazy.

Izraelští vojáci v Pásmu Gazy (30.12.2023) Izraelští vojáci v Pásmu Gazy (30.12.2023) Izraelští vojáci v Pásmu Gazy (30.12.2023)
8:15
30. 12. 2023

Některá izraelská média píší, že palestinské hnutí Hamás slevilo ze svého požadavku na trvalé zastavení bojů v Pásmu Gazy v jednáních s Izraelem a že jedná o několikatýdenním příměří, informoval dnes server The Times of Israel (ToI). Vysoký představitel Hamásu ale televizi Al-Džazíra řekl, že jde o nepravdivé zprávy, jimiž se izraelská vláda snaží odrazit domácí tlak na jednání o propuštění rukojmích.

6:20
30. 12. 2023

Za posledních 24 hodin zemřelo v Pásmu Gazy při izraelských útocích dalších 187 Palestinců, uvedla agentura Reuters s odvoláním na zdejší úřady kontrolované radikálním palestinským hnutím Hamás. Palestinských novinářů zemřelo podle stejných zdrojů od začátku války 7. října už 106. Konflikt je pro novináře nejsmrtelnějším za dlouhá léta.

Celkový počet mrtvých se podle statistik úřadů v Gaze, které řada mezinárodních organizací považuje za vcelku spolehlivé, vyšplhal na 21.507, což odpovídá zhruba jednomu procentu předválečné populace tohoto úzkého pobřežního pásu při Středozemním moři. Další tisíce obětí mohou být pohřbeny pod sutinami mnoha budov, které Izrael při své ofenzivě srovnal se zemí.

22:06
29. 12. 2023

Vážení čtenáři, pro dnešek naše zpravodajství z války mezi Izraelem a Hamásem končí. Znovu se přihlásíme v sobotu ráno, dobrou noc.

21:56
29. 12. 2023

Podle serveru Walla se jednání mezi Katarem a Hamásem nadále soustředila na návrh předložený šéfem Mossadu Davidem Barneou, který by počítal s propuštěním přibližně 40 rukojmích, včetně žen, které Hamás stále zadržuje, mužů starších 60 let a osob s vážnými zdravotními problémy. Výměnou za rukojmí by Izrael na týden nebo dva zastavil vojenské operace v Pásmu Gazy a propustil by řadu palestinských vězňů.

21:37
29. 12. 2023

Hamás je „v zásadě“ ochoten znovu obnovit vyjednávání o propuštění rukojmích. Podle serveru Walla to katarští mediátoři oznámili izraelské straně. Izrael reagoval opatrně a vyčkává na potvrzení, že to teroristická skupina myslí vážně.

20:58
29. 12. 2023

Německý kancléř Olaf Scholz dnes telefonicky hovořil s členem izraelského válečného kabinetu a lídrem opozice Bennym Gancem a řekl mu, že je potřeba zlepšit humanitární situaci v Pásmu Gazy a chránit tamní civilní obyvatelstvo. Informovala o tom německá vláda.

„Spolkový kancléř zdůraznil naléhavou nutnost trvale zlepšit humanitární situaci lidí v Pásmu Gazy a napřít veškerou snahu k tomu, aby se ochránily životy civilních obyvatel,“ uvedla vláda.

20:22
29. 12. 2023

Izraelská armáda dnes uvedla, že na okraji města Gaza zdemolovala byt, který vlastnil a využíval k úkrytu lídr palestinského radikálního hnutí v Pásmu Gazy Jahjá Sinvár. Informuje o tom zpravodajský web The Times of Israel (ToI).

20:12
29. 12. 2023

Takto přebývají uprchlíci z Gazy u hraničního přechodu Rafáh.

Uprchlíci z Gazy u hraničního přechodu Rafáh (29.12.2023) Uprchlíci z Gazy u hraničního přechodu Rafáh (29.12.2023) Uprchlíci z Gazy u hraničního přechodu Rafáh (29.12.2023)
19:34
29. 12. 2023

Trojice palestinských bratrů popsala agentuře Reuters podle nich nelidské zacházení, kterému byli vystaveni v izraelském zajetí. V zařízeních pod kontrolou izraelské armády zůstali zhruba dva týdny, aniž by byli z něčeho obviněni. Jejích vyprávění nemohla agentura Reuters nezávisle ověřit. Izraelská armáda tvrdí, že dodržuje mezinárodní právo. Úřady OSN tvrdí, že dostaly více podnětů, ve kterých si Palestinci stěžují na špatné zacházení během izraelského věznění.

18:55
29. 12. 2023

Jihoafrická republika chce, aby se Izrael u Mezinárodního soudního dvora (ICJ) zpovídal kvůli vojenskému zásahu v Pásmu Gazy. Dnes podala k tomuto soudnímu orgánu OSN podnět, v němž Izrael viní z toho, že páchá genocidu na Palestincích. Izraelské ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že obvinění je nepodložené a zdůraznilo, že země vede válku s hnutím Hamás, nikoli s obyvateli Gazy, napsala agentura Reuters.

18:03
29. 12. 2023

Viceprezidentka neziskové záchranářské organizace Mercy Corps Kate Phillips-Barrassová varovala, že Palestinci v Pásmu Gazy čelí hladomoru a nemocem. Podle ní je situace v oblasti katastrofální.

17:28
29. 12. 2023

Hamás při krvavém útoku na jižní Izrael 7. října systematicky využíval sexuální násilí a znásilňování izraelských žen a dívek jako zbraň. V rozsáhlé ve čtvrtek publikované investigativní reportáži s názvem „Křik beze slov: Jak Hamás 7. října použil sexuální násilí jako zbraň“ to uvedl americký list The New York Times (NYT).

16:05
29. 12. 2023

Izraelci zaútočili na uprchlický tábor Far'a. 

Izraelský útok na uprchlický tábor Far'a (29.12.2023) Izraelský útok na uprchlický tábor Far'a (29.12.2023) Izraelský útok na uprchlický tábor Far'a (29.12.2023)
15:02
29. 12. 2023

Izraelské bezpečnostní složky dnes dvanáctý pátek v řadě omezily Palestincům vstup na Chrámovou horu ve východním Jeruzalémě a k tradičním pátečním modlitbám u mešity Al-Aksá jich tam pustily jen malou část. Stovky lidí se proto modlily v nedalekých ulicích, zatímco kolem stáli policisté se samopaly, informoval o tom egyptský deník Al-Ahrám.

Podle televize Al-Džazíra se dnes k mešitě Al-Aksá dostalo 12 000 věřících, zatímco obvykle jich tam v pátek chodí až 70 000. Sama mešita má kapacitu asi 5 000 lidí, v jejím okolí se ale na Chrámové hoře může modlit přes 200 000 lidí.

Palestinští muslimové se modlí v Jeruzalémě (29.12.2023)
14:01
29. 12. 2023

Lodě německého dopravce Hapag-Lloyd se budou Suezskému průplavu kvůli obavám o bezpečnost i nadále vyhýbat. Mluvčí firmy to dnes sdělil agentuře Reuters a dodal, že management situaci znovu vyhodnotí 2. ledna. Přední světové dopravní společnosti, včetně firem Hapag-Lloyd a Maersk, tento měsíc přestaly využívat trasy v Rudém moři, neboť na plavidla tam začali útočit jemenští povstalečtí Húsíové. Někteří dopravci se tento týden začali do Rudého moře vracet.

12:44
29. 12. 2023

Zástupce generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti Martin Griffiths znovu vyzval k příměří v Pásmu Gazy, protože je podle něj už téměř nemožné poskytovat v této oblasti humanitární pomoc. Griffiths dnes popsal překážky, které tuto pomoc čím dál víc komplikují. Jednou z nich je podle něj i bombardování humanitárních konvojů. Dnes také Úřad OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA informoval, že izraelské jednotky zasáhly konvoj s pomocí, který se vracel ze severu Pásma Gazy po trase určené izraelskou armádou k humanitárním operacím. Nikdo při tom nebyl zraněn.

„Myslíte si, že dostávat pomoc do Gazy je snadné? Tak se zamyslete znova,“ napsal dnes na síti X Griffiths. „Neustálé bombardování. Zničené silnice. Střelba na humanitární konvoje. Zmatek a dlouhé fronty. Tři kontroly, než vůbec kamiony s pomocí mohou vjet do oblasti. Zoufalí a hladoví lidé blokují vjezdy,“ vyjmenoval některé z překážek pro humanitární pomoc.

12:14
29. 12. 2023

Další záběry z Rafáhu zasaženého izraelským útokem.

Následky izraelského útoku na Rafáh (29.12.2023) Následky izraelského útoku na Rafáh (29.12.2023) Následky izraelského útoku na Rafáh (29.12.2023)
11:28
29. 12. 2023

Írán popravil čtyři lidi včetně jedné ženy, několika dalším pak vyměřil vysoké tresty vězení. Zdůvodnil to sabotáží a vazbami na izraelskou zpravodajskou službu Mossad. Informovaly o tom dnes íránské tiskové agentury.

Dnešními popravami stoupl počet vykonaných trestů smrti v Íránu v souvislosti s obviněními ze spolupráce s izraelskou rozvědkou jen za tento měsíc na pět. Írán v desítky let trvající stínové válce obviňuje Izrael, že útočí hlavně na jeho jaderné kapacity, což Izrael nikdy nepotvrdil, ale ani nevyvrátil, připomíná agentura Reuters.

10:10
29. 12. 2023

Tři izraelští rukojmí, které v polovině tohoto měsíce v Gaze omylem zabili izraelští vojáci, pět dní před smrtí hebrejsky volali o pomoc, když armáda prohledávala budovu, v níž je Hamás držel. Vojáci ale prohledali jen část budovy, protože se domnívali, že tam jsou výbušniny, a volání považovali za lest Hamásu. Vyplývá to z armádního vyšetřování, o jehož výsledcích v noci na dnešek informoval deník Haarec. Podle něj vyšetřování, jehož závěry sdělila izraelská armáda ve čtvrtek rodinám tří zabitých rukojmích, ukázalo několik nedostatků v postupu vojáků.

Izraelští vojáci zastřelili tři rukojmí 15. prosince, když vyšli z budovy ve čtvrti Šudžája ve městě Gaza. Nejprve jeden voják zastřelil dva z nich, zatímco třetímu se podařilo utéct zpět do budovy. Velící důstojník ho pak vyzval, aby vyšel ven, a dal zároveň pokyn vojákům, aby nestříleli. Když se objevil, dva vojáci ho zastřelili, protože „neslyšeli rozkaz nestřílet“ kvůli hluku z nedalekého tanku.

9:16
29. 12. 2023

Záběry následků izraelského náletu na Rafáh.

Následky izraelského útoku na Rafáh (29.12.2023) Následky izraelského útoku na Rafáh (29.12.2023) Následky izraelského útoku na Rafáh (29.12.2023)
6:57
29. 12. 2023

Americké námořnictvo ve čtvrtek sestřelilo v jižní části Rudého moře dron a protilodní balistickou střelu, které vyslali jemenští povstalci Húsíové. V prohlášení to dnes uvedlo regionální velitelství americké armády CENTCOM, podle kterého se jednalo o 22. pokus povstalců o útok na mezinárodní plavidla od 19. října.

„Žádná z 18 lodí v oblasti nebyla poškozena a nejsou hlášena žádná zranění,“ uvedl CENTCOM.

23:30
28. 12. 2023

Drazí čtenáři, pro tuto chvíli online zpravodajství k Izraeli a Gaze končí, pokračovat bude zase brzy ráno. Přejeme klidnou noc.

23:21
28. 12. 2023

„Dnes přibližně ve 23:05 (21:05 SEČ) provedl izraelský nepřítel nálety z okupovaných syrských Golanských výšin, cílil na jih (Sýrie),“ informovalo o izraelském úderu i syrské ministerstvo obrany..

Izrael obsadil syrské Golany v roce 1967 a následně se z jejich části stáhl. Mezi částí kontrolovanou Izraelem a tou, kterou má pod kontrolou Sýrie, je nárazníkové pásmo, kde od roku 1974 působí mezinárodní pozorovatelé v misi UNDOF.

22:06
28. 12. 2023

Po izraelském úderu ve městě Rafáh, které se nachází na jihu Pásma Gazy, zemřelo nejméně 20 lidí. Informují o tom agentury s odkazem na palestinské úřady kontrolované hnutím Hamás. Izraelské údery však dnes pokračovaly také v dalších částech Pásma Gazy. Intenzivní jsou podle agentury AFP boje ve městě Chán Junís a jeho okolí.

Palestinské úřady uvedly, že izraelský úder zasáhl obytný dům, kde zemřelo nejméně 20 lidí. Údaj však nelze nezávisle ověřit. Agentura AP s odkazem na prohlášení nemocnice později uvedla, že zemřelo 23 osob. Do Rafáhu a okolí, což je oblast v jižní části Pásma Gazy u hranic s Egyptem, se v uplynulých týdnech uchýlily desítky tisíc lidí, kteří prchají před boji jinde. Zhruba dva miliony Palestinců, což je asi 85 procent obyvatel tohoto palestinského území, od začátku konfliktu po útoku hnutí Hamás ze 7. října opustily domovy.

21:54
28. 12. 2023

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zrušil na dnešní večer plánované první jednání válečného kabinetu o tom, jak si Izrael představuje poválečné uspořádání v Pásmu Gazy, píše zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Podle něj to souvisí s tlakem, který na předsedu vlády vyvíjel ministr financí Becalel Smotrič z krajně pravicové strany Náboženský sionismus.

21:53
28. 12. 2023
!

Syrská státní televize dnes večer uvedla, že se okolí hlavního města Damašku stalo terčem „izraelské agrese“. V blízkosti Damašku byly slyšet exploze a úřady jejich původ vyšetřují, napsala o něco dříve syrská státní tisková agentura SANA. Kvůli incidentu byla podle ní aktivována protivzdušná obrana.

Izrael většinou podobná obvinění nekomentuje, v minulosti ale uvedl, že v Sýrii cílí na Íránem podporované milice. V izraelsko-syrském pohraničí se vyostřila situace po útoku radikálního palestinského hnutí Hamás na Izrael ze 7. října.

20:48
28. 12. 2023

Dvě zraněné palestinské děti dnes přijely do Francie, kde je čeká ošetření v nemocnici. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na francouzské ministerstvo zahraničí, které zároveň zopakovalo, že je nadále mimořádně znepokojeno humanitární situací v Pásmu Gazy.

19:50
28. 12. 2023

Izraelskou vládu čeká v příštích dnech výměna na klíčovém postu ministra zahraničí. Stávající šéf diplomacie Eli Kohen se podle předchozí dohody stane ministrem energetiky, a do čela ministerstva zahraničí přejde naopak současný ministr energetiky Jisrael Kac. Výměnu, která má nastat v pondělí 1. ledna, musí ještě formálně schválit vláda, která zasedne v neděli, napsal dnes server The Times of Israel.

Dohodu čelní představitelé vládní strany Likud uzavřeli vloni při vzniku nového kabinetu premiéra Benjamina Netanjahua. Podle toho, jak tehdy média o dohodě informovala, se Kohen a Kac dohodli na výměně vládních postů po jednom roce vládnutí. Kac zůstane ministrem zahraničí následující dva roky a Kohen se do čela izraelské diplomacie vrátí v posledním roce vládního mandátu. Poměrně komplikované řešení vzniklo podle serveru The Times of Israel kvůli obavám Kace, že kabinet, který se opírá o podporu krajně pravicových sil, dva roky ve funkci nevydrží.

Kohen vedl izraelskou diplomacii v klíčovém období po útoku palestinského hnutí Hamás ze 7. října. Na mezinárodním poli musel mimo jiné hájit počínání Izraele, který čelí kritice za vysoké počty obětí mezi civilními obyvateli v Pásmu Gazy či za omezenou humanitární pomoc tomuto území, které mezinárodní organizace jako OSN považují za nedostatečnou.

Izraelský ministr zahraničí Eli Kohen Jisra'el Kac (Likud) přechází z ministerstva energetiky do čela diplomacie.
17:51
28. 12. 2023

Izraelský válečný kabinet bude dnes večer poprvé od začátku nynějšího konfliktu s hnutím Hamás jednat o tom, jak si Izrael představuje poválečné uspořádání v Pásmu Gazy, píše zpravodajský web The Times of Israel (ToI). 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podle ToI jednání o poválečném uspořádání odkládal k nevoli administrativy amerického prezidenta Joea Bidena, podle níž je zapotřebí mít plán pro poválečnou správu Pásma Gazy, který umožní stažení izraelské armády, aby tam nezůstala donekonečna. 

Netanjahu toho dosud mnoho o poválečných záměrech pro Pásmo Gazy nesdělil. Omezil se na vyjádření, že Izrael nedopustí, aby tam vládla Palestinská autonomie, která spravuje části okupovaného Západního břehu Jordánu, a že si izraelská armáda chce ponechat bezpečnostní kontrolu nad Pásmem.

17:38
28. 12. 2023
!

Při útoku na tábor Maghází v Pásmu Gazy, při kterém podle palestinských úřadů zemřelo v neděli nejméně 70 lidí, se stala chyba. „Předběžné vyšetřování ukázalo, že během útoku byly poničeny také okolní budovy, které sousedily s cílem úderu,“ uvedl tiskový obor izraelské armády. Kvůli tomu úder dopadl i na osoby, na které nebyl veden, čehož izraelská armáda podle svého prohlášení lituje. Výsledky předběžného vyšetřování armády ukázaly, že špatný výběr munice použité při úderu vedl k rozsáhlému počtu obětí nezapojených do bojů.  

Podle údajů palestinského ministerstva zdravotnictví, nad nímž má v Pásmu Gazy kontrolu hnutí Hamás, zemřelo při úderu v táboře Maghází nejméně 70 lidí. Podle palestinských úřadů úder zasáhl blok obytných budov, kde se nacházel velký počet lidí. Palestinské úřady ve svých údajích nerozlišují mezi civilisty a příslušníky ozbrojených organizací.

 

16:55
28. 12. 2023

Izraelská mládež v Jeruzalémě demonstruje za propuštění rukojmích Hamásu. Manifestaci vedou skauti z kibucu Kfar Aza, jedné z obcí napadených 7. října.

Jeruzalém: Izraelská mládež vedená skauty demonstruje za propuštění rukojmích Hamásu (28. 12. 2023). Jeruzalém: Izraelská mládež vedená skauty demonstruje za propuštění rukojmích Hamásu (28. 12. 2023). Jeruzalém: Izraelská mládež vedená skauty demonstruje za propuštění rukojmích Hamásu (28. 12. 2023). Jeruzalém: Izraelská mládež vedená skauty demonstruje za propuštění rukojmích Hamásu (28. 12. 2023).
16:16
28. 12. 2023

Více než 500 izraelských vojáků a rezervistů zahynulo od začátku války s palestinským radikálním hnutím Hamás. Většina z nich padla při úvodním krvavém útoku palestinských ozbrojenců na jižní Izrael 7. října. Podle zpravodajského webu The Times of Israel (ToI) dnes ztráty oznámila izraelská armáda s tím, že publikovaný seznam zahrnuje také smrtelné incidenty, které přímo s válkou nesouvisely.

Izraelská armáda v reakci na útok ze 7. října, jež si vyžádal na 1 200 obětí, zahájila masivní bombardování Pásma Gazy a posléze pozemní vojenskou operaci. Ta si od té doby podle dnešních údajů úřadů v Gaze, spravovaných Hamásem, vyžádala nejméně 21 320 obětí, z toho 210 v posledních 24 hodinách. Zraněno podle téhož zdroje bylo od začátku konfliktu dalších více než 55 600 Palestinců.

15:34
28. 12. 2023

Izraelské síly dnes zasahovaly ve směnárnách a v agenturách pro převody peněz v Ramalláhu i dalších městech na okupovaném Západním břehu Jordánu. Při střetu mezi izraelskými vojáky a Palestinci v centru Ramalláhu, sídla Palestinské autonomie, byl zabit nejméně jeden člověk a dalších 14 bylo zraněno, oznámilo palestinské ministerstvo zdravotnictví.

Izraelská armáda ve své zprávě uvedla, že jednotky policie, armády a bezpečnostní služby Šin Bet provedly dnes razie po celém území Západního břehu a zatkly 21 osob ve městech Ramalláh, Tulkarm a Džanín v jeho severní části a v Hebronu na jihu. „Během této operace byly nalezeny finanční prostředky teroristů a byly zabaveny desítky milionů šekelů (1 šekel = 6,15 Kč, pozn. red.), trezory, dokumenty, nahrávací systémy a telefony,“ uvedla armáda. Vedle poskytovatelů finančních služeb se akce zaměřila také na kryptografické měny a podílela se na ní zvláštní jednotka pro kybernetickou kriminalitu.

14:37
28. 12. 2023

Palestinci, kteří byli zadrženi izraelskou armádou a tvrdí, že s nimi bylo špatně zacházeno, se shromažďují ve škole v Rafáhu. 

Palestinci, kteří byli zadržení izraelskou armádou. Palestinci, kteří byli zadržení izraelskou armádou.
14:13
28. 12. 2023

Izrael ve čtvrtek sestřelil bezpilotní letoun, který pronikl na jeho území z Libanonu. Uvedla to armáda podle agentury Reuters. Na severu Izraele se rozezněly sirény, zatím nebyly hlášeny žádné oběti.

13:25
28. 12. 2023

Aktivity izraelské vojenské techniky u hranic s Pásmem Gazy. 

Izraelská technika na hranicích s Pásmem Gazy. Izraelská technika na hranicích s Pásmem Gazy. Izraelská technika na hranicích s Pásmem Gazy.
12:40
28. 12. 2023

Mladá Palestinka v pokročilém stadiu těhotenství šla v Pásmu Gazy pěšky několik kilometrů se třemi dětmi, aby unikla izraelskému bombardování a bojům izraelské armády s hnutím Hamás. Nakonec se jí podařilo dostat do uprchlického tábora Dajr Balah, kde porodila čtyřčata - dvě dívky a dva chlapce. Brzy ale musela nemocnici opustit, aby uvolnila místo dalším pacientům, informoval dnes deník The National.

„Kojím je, ale nemáme ani dost výživného jídla, ani plenek,“ řekla osmadvacetiletá žena, která nyní přebývá s dětmi a manželem v přeplněné třídě místní školy provozované úřadem OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA. „Nálety jsou velmi časté, snažíme se držet děti od okna,“ dodala. Tři ze čtyřčat spí s matkou na zemi, čtvrté muselo zůstat v nemocnici, protože bylo příliš slabé, vážilo jen jeden kilogram.

12:34
28. 12. 2023

Organizace spojených národů vyzvala Izrael, aby ukončil nezákonné zabíjení Palestinců na okupovaném Západním břehu Jordánu, a odsoudila prudké zhoršování stavu lidských práv v této oblasti. Ve své zprávě to dnes uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR). Izraelské úřady se ke zprávě bezprostředně nevyjádřily.

„Používání vojenských taktik a zbraní v kontextu vymáhání práva a pořádku, uplatňování zbytečné a nepřiměřené síly a rozsáhlá, svévolná a diskriminační vynucování omezení pohybu Palestinců jsou mimořádně znepokojivé,“ uvedl ve zprávě vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk.

11:46
28. 12. 2023

Lidé v Palestině smutní po Palestinci zabitém během izraelského ostřelování.

Lidé v Palestině smutní po zabitém Palestinci. Lidé v Palestině smutní po zabitém Palestinci.

Video  Síť tunelů, které podle Izraele využívali šéfové Hamásu.  - IDF
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi