Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Proslulá vánoční loterie: Losování „Tlouštíka“ provázely problémy, výherci si rozdělí miliardy

Autor: ČTK - 
22. prosince 2023
17:35

Losování tradiční španělské vánoční loterie, přezdívané El Gordo (Tlouštík), dnes bylo nejdelší od roku 1993, kdy se o jejím průběhu vedou záznamy. Více než čtyři hodiny trvalo, než byla po několika menších cenách oznámena ta hlavní, v níž si lidé v různých částech Španělska rozdělí čtyři miliony eur (téměř sto milionů Kč). Informují o tom místní média.

Dnešní losování, které začalo asi v devět ráno a které v přímém přenosu sledovala jako obvykle téměř celá země, muselo být několikrát zastaveno kvůli technickým problémům. Zasekla se například klika zlaté klece, v níž se čísla losují. Musel tedy přijít technik se šroubovákem a kliku spravit. Před číslem 88008, na které připadla první cena, zazpívali žáci místní školy několik dalších čísel losů, jejichž majitelé si rozdělí menší částky.

Celkem si výherci v této specifické loterii, která patří k nejstarším a největším na světě, podělí na 2,6 miliardy eur, což je o 70 milionů více než loni, napsala agentura Europa Press.

Španělé tuto loterii sledují v televizi či na internetu, jen asi šest stovek se jich dostane přímo do madridské opery, kde se losování koná. Někteří proto čekají i řadu dní před budovou, aby se na tuto událost dostali. Někteří přichází v různých kostýmech, letos byl v sále například muž v převleku za Dona Quijota, biskupa či za párek v rohlíku.

Loterie El Gordo není postavena na jackpotu, ale na složitém systému, který umožňuje vyhrát tisícům lidí. Každý los se dělí na deset kuponů, takže lidé si obvykle kupují jen kupony. Často se při jejich nákupu sdružují do týmů, například v práci či v různých obecních spolcích. Každé číslo je také vytištěno ve více sériích, letos to bylo ve 185 sériích (loni ve 172). Na jeden kupón vítězného čísla letos připadlo 400 tisíc eur, po zdanění to ale podle deníku ABC bude 328 tisíc eur.

Video  Jaká jsou nejkrásnější města ve Španělsku?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi