Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Odvážní Španělé se opět proběhli s býky: Zranění si odneslo na 34 lidí

Autor: ČTK - 
14. července 2023
18:37

V Pamploně na severu Španělska dnes posledním během s býky skončily oslavy svátku svatého Fermína, které do města každoročně lákají desetitisíce turistů. Adrenalinová zábava, kdy odvážlivci běží ulicemi města společně s býky, kteří míří do arény, letos skončila bez vážnějších obětí. Za osm dní se zranilo dohromady 34 lidí, v nemocnici ale stále jsou pouze dva z nich - jeden se zlomenými žebry, jeden se zraněním kyčle, napsala agentura DPA.

Při dnešním posledním běhu po trase dlouhé 825 metrů se zranilo pět lidí, uvedla stanice RTVE. Slavnosti tak proběhly relativně hladce a bez hrůzu nahánějících zranění, která rozzuření býci čas od času běžcům v úzkých uličkách starého města způsobí. Od roku 1924 při slavnostech zemřelo 16 lidí, naposledy došlo k úmrtí po střetu s býkem v roce 2009.

Oslavy svátku svatého Fermína proslavil ve svém románu Fiesta spisovatel Ernest Hemingway. V Pamploně se konají od konce 16. století, podobné slavnosti mají i další španělská města.

Video  Plné ulice Španělů utíkají před býky (2015).  - Reuters, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

nemocna ( 15. července 2023 02:31 )

Pro býky to v žádném případě zábava není, je to psychické týrání a že někoho probodnou je vynervování ze situace na kterou nejsou zvyklí, je to pro ně děs, křik, třískání, běh mezi lidmi ulicemi kde neví kudy kam jak se z toho dostat, škoda že jich co nejvíc nepodupali a nepropíchali aby to už konečně zakázali, co bylo dříve zvykem, zábavou nemá v dnešním století co dělat, je spoustu různých zábav a nemusí se u toho týrat zvířata

Zobrazit celou diskusi