Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rázné kroky nové polské vlády: Ministr kultury odvolal šéfy všech veřejnoprávních médií

Aktualizováno -
20. prosince 2023
12:19
Autor: ČTK - 
20. prosince 2023
12:16

 Polský ministr kultury Bartlomiej Sienkiewicz odvolal šéfy veřejnoprávní televize TVP a veřejnoprávního rozhlasu PR a státní tiskové agentury PAP a jmenoval nové dozorčí rady, které povolaly nové vedení těchto médií. Uvedla to dnes soukromá televize TVN 24 na svém webu.

Ministerstvo kultury podle TVN 24 uvedlo, že ministr Sienkiewicz konal jako orgán vykonávající pravomoci státu, který vlastní sto procent akcií v příslušných společnostech, a z tohoto titulu odvolal dosavadní předsedy správních rad TVP, PR a PAP.

Rozhodnutí bylo podle ministerstva přijato v úterý, kdy Sejm, dolní komora parlamentu, většinou hlasů nové vládní koalice přijal usnesení o obnovení nestrannosti veřejnoprávních médií.

Poslanci nyní opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS), která v posledních osmi letech veřejnoprávní média ovládala, hlasování bojkotovali a shromáždili se v sídle televizní stanice TVP, aby podle svých slov bránili svobodu médií a demokracii. Před polednem přestalo fungovat vysílání a web zpravodajské stanice TVP Info.

Nový šéf dozorčí rady TVP Piotr Zemla podle serveru Onet dorazil do sídla televize a hovořil s politiky PiS. „Zavolejte policii, pokud si myslíte, že jsem tu neoprávněné,“ prohlásil podle portálu.

žanyn ( 20. prosince 2023 13:54 )

Ono Vždy je třeba se ptát ono tradiční QUI BONUM....Ovšem vštšina ovčanů to pochopí až pozdě.

Miroslav Vach ( 20. prosince 2023 13:07 )

Kdyby se to stalo u nás za Babiše to by bylo řevu těch jediných spravedlivých.Fico nic nechce rušit jen že nemíní mluvit s určitými médií a to bylo řevu je to opravdu ukázka že když dva dělají totéž není to totéž 🙂

Zobrazit celou diskusi