Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Drama při jednání o vládě: Poslanec uhasil židovský svícen. Přijde o polovinu platu

Autor: ČTK - 
12. prosince 2023
18:37

Poslanec polské ultrapravicové strany Konfederacja (Konfederace) Grzegorz Braun dnes v předsálí Sejmu, dolní komory parlamentu, hasicím přístrojem uhasil menoru, svícen, který je symbolem judaismu. Stalo se to v době, kdy se v Sejmu odehrává debata před hlasováním o vyslovení důvěry vládě Donalda Tuska.

Novináři informující o dnešním dění v Sejmu natočili, jak Braun pomocí hasicího přístroje uhasil menoru stojící poblíž vánočního stromku. Přímo do obličeje také práškem zasáhl ženu, která se mu snažila zabránit v tom, aby přístroj používal, informují polská média. Halu zahalil oblak hasicího prostředku, který se usadil Braunovi na oblečení. „Skandál“ nebo „pane poslanče, jak se můžete takhle chovat?“ znělo na poslancovu adresu. Členové parlamentní ochranky žádali přihlížející, aby se rozešli.

Braun řekl, že se za své chování nestydí. Později od řečnického pultu prohlásil, že „není možné, aby se v polském Sejmu odehrávaly akty talmudického kultu“.

Předseda Sejmu Szymon Holownia řekl, že na půdě parlamentu se stala „skandální věc“. Vedení dolní komory parlamentu Brauna vyloučilo ze současné schůze a rozhodlo, že na tři měsíce přijde o polovinu poslaneckého platu. Kvůli jeho chování se vedení Sejmu obrátí na prokuraturu.

„Ostuda. Toto zrovna udělal polský poslanec. Pár minut poté, co jsme tam oslavili (židovský svátek) chanuku,“ napsal na sociální síti X izraelský velvyslanec v Polsku Jaakov Livne, který sdílel video z incidentu.

Kardinál Grzegorz Ryś, předseda výboru pro dialog s judaismem polské biskupské konference, vzkázal, že se za Braunovo chování stydí. „Omlouvám se celé židovské komunitě v Polsku,“ uvedl.

Braun byl před rokem 1989 členem polského protikomunistického odporu, působil například v Polsko-česko-slovenské Solidaritě. V minulosti neúspěšně kandidoval na polského prezidenta, poslancem Sejmu se stal v roce 2019, letos v říjnu mandát obhájil. Patří k zastáncům naprostého zákazu potratů nebo umělého oplodnění metodou in vitro. Je stoupencem trestu smrti, monarchie a kritikem demokratického zřízení. V minulosti podpořil nápad formálně prohlásit Ježíše Krista polským králem. V době šíření covidu-19 podporoval teorie, že pandemie neexistuje a že si ji vymysleli politici a mainstreamová média. Podle agentury AP Braun také tvrdil, že existuje spiknutí s cílem přeměnit Polsko na „židovský stát“.

Uživatel_5413502 ( 12. prosince 2023 20:57 )

Čemu se diví? Stačí si vzpomenout poválečné pogromy v Polsku i Československu. Slováci židy prodávali a sami je Němcům vozili do koncentráků.

Zobrazit celou diskusi