Vladimíra Schmalze do dozorčí rady Pražské plynárenské navrhl primátor Bohuslav Svoboda (ODS). „Pan primátor mě oslovil jako odborníka na energetiku, pokud bych byl zvolen, byl bych v dozorčí radě jediný, kdo odvětví energetiky zná,“ řekl Schmalz ke své nominaci. V dozorčí radě je celkem deset členů, mezi kterými jsou například Patrik Nacher z ANO, pirátský senátor Lukáš Wagenknecht nebo třeba advokát Martin Šenkýř, který je předsedou rady.

Že Schmalze jako odborníka v Pražské plynárenské Spolu chtělo, potvrdil pro Blesk i předseda klubu SPOLU Tomáš Portlík (ODS). „Minulá koalice dostala Pražskou plynárenskou kvůli mizerné personální politice do takových problémů, že hlavní město muselo dokonce firmě půjčit 2 miliardy korun na nákup plynu. Abychom tomuto mohli předcházet, je potřeba, aby jak v představenstvu, tak v dozorčí radě seděli skuteční odborníci. A tam, kde to můžeme ovlivnit, tak tak děláme. Navíc si myslím, že kádrování by mělo zůstat v době totalitní, nikoli v té současné.“

Padouch, nebo kamarád?

Schmalz byl od roku 2004 až do roku 2011 členem představenstva energetické skupiny ČEZ. V současné době Vladimír Schmalz podniká v celé řadě odvětví od zemědělství přes vzdělávání, informační technologie, energetiku až po developerské projekty. Je například jedním z vlastníků společnosti Molepo, která usiluje o změnu územního plánu v okolí koupaliště Džbán, což vadilo koaličním Pirátům.

 „Za Piráty máme s nominací pana Schmalze opravdu problém. Přetrvávají z našeho pohledu stále velké pochybnosti, zda bude hájit zájmy Pražanů a hlavního města. Jeho firma Molepo dlouhodobě usiluje o změnu územního plánu v místech okolo koupaliště Džbán, kde má podle plánu být zeleň, a tomu také odpovídala cena, za kterou Molepo pozemky vydražilo. V minulém roce Molepo přišlo s konstrukcí, že musí koupaliště uzavřít pro veřejnost kvůli havarijnímu stavu zázemí. Podle mě jde o jasnou snahu vyvzdorovat si změnu územního plánu a pozemky tak zhodnotit,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib (Piráti).

Opozice také upozornila, že v některých firmách, kde Schmalz působí, „sedí“ i členové Pirátů. „Rada hl. m. Prahy (která proběhla 4. prosince, pozn. red.) by se dala shrnout jednoduše: Zmar ve vedení Prahy a pirátský dvojí metr! Hlavní problém Prahy (kterému se radní věnovali bezmála 1,5 hodiny) je podle Pirátů volba nějakého pana Schmalze do Pražské plynárenské. Vadí jim třeba jeho angažmá ve firmě Solotron, jejímž prostřednictvím drží podíl ve společnosti Energomonitor. Zajímavé ale je, ze dalšími společníky jsou pak mimo jiné pirátský místostarosta města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav Patrik Zandl, a především pan Michal Bláha, dlouholetý příznivec Pirátů a od října řádný člen. Tak je ten Schmalz tedy takový gauner, nebo není? Pirát by přece neměl byznys s nějakým lumpem, nebo ano? Obzvlášť tak významný Pirát a morální maják, jakým pan Michal Bláha přece je! Jsem zděšen! A budu rád za vysvětlení,“ napsal na sociální síti X opoziční zastupitel Ondřej Prokop (ANO). 

„Pan Bláha ani pan Zandl se ale nehlásí do Dozorčí rady Pražská plynárenská a neplánují hospodařit s majetkem Pražanů. Pan Schmalz si sám koupil podíl v nějakém startupu, kde už mají podíl i jiné fyzické osoby. Ty navíc své podíly nabyly postupně ve zcela jiném čase, to nejde dávat do vzájemné souvislosti. Neznamená to, že tyto osoby jsou s panem Schmalzem jakkoliv propojené, nebo se nějak podílely na jeho dosavadních aktivitách,“ vysvětlila pro Blesk mluvčí Pirátů Martina Kameník Vacková.

Rozhodne se příště

Z výše uvedených důvodů nakonec ke jmenování Schmalze členem dozorčí rady minulé pondělí nedošlo. Radní o něm jednali více než hodinu, nakonec se shodli, že se nejdříve musí vyjasnit Schmalzovo působení ve všech firmách a také že musí doplnit své čestné prohlášení, kde údajně scházely některé skutečnosti, které poukazují na jeho střet zájmů. 

V pondělí 11. prosince byl ale Schmalz nakonec zvolen.

Video
Video se připravuje ...

Fiala v Blesku o nákupu zásobníků na plyn. Návratnost utracených osmi miliard vidí do osmi let Jakub Kopřiva

Fotogalerie
3 fotografie