Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Při běsnění islamisty zemřela i Češka Naďa (†35). Němci si připomněli vánoční teror

Autor: ČTK - 
19. prosince 2023
21:11

Německo si dnes večer pietou v Pamětním kostele císaře Viléma na berlínském náměstí Breitscheidplatz připomnělo sedmé výročí teroristického útoku na tamní adventní trh. Jednou ze 13 obětí islámského radikála Anise Amriho z Tunisu byla Češka Naďa Čižmárová. Její jméno společně s 12 ostatními na platformě X zmínila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová, která dnešek označila za den smutku.

„Sedmé výročí atentátu nás upomíná na to, abychom proti islamistickému terorismu bojovali se vší důsledností. Přesně tak jednáme, obzvláště v těchto dnech,“ uvedla Faeserová. „Dnes myslíme především na ty, kteří se stali obětí nesmyslné ideologické nenávisti. Bolest příbuzných je dodnes nezměrná,“ dodala.

Berlínskou radnici na pietě zastupoval primátor Kai Wegner. Jeden z věnců, které byly položeny u památníku obětí teroristického útoku, věnovalo české velvyslanectví v Německu. „To je minimum, co můžeme udělat,“ řekl ČTK český velvyslanec Tomáš Kafka, který se piety zúčastnil.

Po bohoslužbě v kostele příbuzní obětí uctili jejich památku tichou vzpomínkou. Farářka Kathrin Oxenová v následně u památníku, který je umístěn na schodech ke kostelu, přečetla jména 13 obětí. Vzpomínková akce skončila třinácti údery zvonu, každý za jednoho mrtvého, symbolicky ve 20:02, kdy berlínská policie před šesti lety obdržela první hlášení o masakru.

Série chyb a nedostatků

Tehdy třiadvacetiletý odmítnutý žadatel o azyl Amri najel večer 19. prosince 2016 s ukradeným kamionem do lidí na vánočním trhu na náměstí Breitscheidplatz v centru Berlína. Zabil takto 11 lidí včetně Češky, která se stala první českou obětí teroristického útoku v Evropě. Dalším mrtvým byl polský řidič kamionu, kterého Amri pobodal a zastřelil. Třináctou obětí se stal muž, který samotný útok přežil, při pomáhání přeživším ale utrpěl vážné poranění mozku, kvůli kterému byl odkázán na nepřetržitou péči. Zemřel v roce 2021. Atentátníka několik dní po útoku zastřelili policisté v Itálii.

Vyšetřování útoku se podrobně věnovali nejen kriminalisté, ale také poslanci Spolkového sněmu. Parlamentní vyšetřovací výbor zjistil, že atentátu předcházela série individuálních pochybení, celková přetíženost odpovědných institucí, nedostatek zdrojů, roztříštěnost pravomocí a také nedostatečná vzájemná komunikace úřadů. Vyvrcholením série chyb a nedostatků bylo to, že v létě 2016 přestali němečtí kriminalisté pozdějšího útočníka sledovat. Amri byl sice považován za možného násilného radikálního islamistu, berlínští kriminalisté však jeho případ už nevedli jako vážný. Parlamentní vyšetřování ale neukázalo na nikoho, kdo by za pochybení byl zodpovědný.

Video  Naďu Čižmár (†35) zabil islamista v Berlíně: Její syn vzpomíná u obrázku a přemýšlí o zločincích  - David Vaníček
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi