Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velký pohřeb emíra a slzy následovníka: V Kuvajtu se loučili se zesnulým šajchem (†86)

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao - 
17. prosince 2023
11:05

V Kuvajtu dnes pohřbili emíra šajcha Navafa Ahmada Džábira Sabaha, který této arabské zemi vládl od roku 2020. Emír zemřel v sobotu ve věku 86 let. Pietní ceremonie se zúčastnil emírův následník Mišál Ahmad Džábir Sabah, další členové královské rodiny a představitelé parlamentu. V zemi kvůli úmrtí hlavy státu platí 40denní smutek, tři dny budou uzavřené všechny úřady.

Tříletou vládu Navafa Ahmada Džábira Sabaha poznamenaly jeho zdravotní problémy.

V Kuvajtu byl emír podle agentur vnímán jako monarcha, který se snažil dosáhnout konsenzu. Podle agentury Reuters usiloval o zlepšení vztahů mezi vládou, kterou emír jmenuje, a parlamentem. Nechal rovněž propustit desítky vězněných disidentů.

Biden ho označil za přítele USA

Kondolence kuvajtské královské rodině zaslali politici z celého světa. Americký prezident Joe Biden označil emíra za „ceněného partnera a opravdového přítele Spojených států“.

Soustrast vyjádřili i britský premiér Rishi Sunak či šéf indické vlády Naréndra Módí. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf unijní diplomacie Josep Borrell ve společném prohlášení ocenili oddanost, s jakou emír sloužil své zemi.

Nástupce v 83 letech

Novým kuvajtským emírem se stane dosavadní korunní princ Mišál Ahmad, který se však podílí na vládě od roku 2021, když mu vládnoucí emír svěřil část svých pravomocí.

Podle agentury Reuters se očekává, že nový monarcha bude nadále udržovat dobré vztahy se západními spojenci a Saúdskou Arábií. Třiaosmdesátiletý Mišál Ahmad se stává podobně jako jeho předchůdce vladařem ve vysokém věku.

Kuvajt má 4,2 miliony obyvatel a rozlohou je srovnatelný například se Slovinskem. Má ale jedny z největších zásob ropy na světě. Na Blízkém východě je Kuvajt významným partnerem Spojených států od doby, kdy aliance vedená USA v rámci operace Pouštní bouře v roce 1991 vytlačila ze země irácké okupační síly.

amerlock ( 17. prosince 2023 17:42 )

A tak to má být. Jeden den smrt, další den funus a konec. Ne jak u nás, napřed nebožtíka 14 dnů vychladí jako dobré šampanské a pak se pustí rodina do nějaké akce.

Jirik-ta ( 17. prosince 2023 14:18 )

👍 naši ubožáci 👎

krapotkin ( 17. prosince 2023 12:11 )

To aby si naši vlezdo...lkové honem udělli zase vejlet za naá ukradené peníze. Už vidím, jak jsou Kuvajťané uneseni kvokáním našeho mávajícího a blekotajícího Nutelly.

Zobrazit celou diskusi