Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velký přehled zimních středisek: Srovnávač odhalil, kam za nejlepší lyžovačkou v Evropě

Autor: ČTK - 
16. prosince 2023
10:55

Nejlevnější lyžařské služby jsou letos v Itálii a v zemích na Balkáně. Uvádí to žebříček, který sestavily firmy Post Office Travel Money a Crystal Ski Holidays, na který dnes upozornil deník Financial Times. Podle srovnání jsou nejlevnější služby pro jednotlivce v italském letovisku Bardonecchia, které po zhruba deseti letech sesadilo bulharské destinace Borovec a Bansko.

Srovnání se týká 36 významných lyžařských destinací v Evropě a bere v potaz ceny za lyžařské služby, jídlo a občerstvení při šestidenním pobytu. Pro jednotlivce je podle žebříčku nejvýhodnější italská Bardonecchia, kde služby a občerstvení při šestidenním pobytu stojí 532 liber (15.200 korun). V bulharském Boroveci, který byl vloni nejlevnější destinací, se ceny z britského hlediska zvýšily o více než osm procent na 554 liber. Na třetím místě se letos umístilo francouzské letovisko Le Corbier s 611 librami.

Žebříček přináší také srovnání pro čtyřčlennou rodinu. Nejvýhodněji se letos lyžuje podle srovnání v Bosně, a sice v destinaci Jahorina u Sarajeva. Jen o několik desítek liber jsou ceny vyšší v italských letoviscích Passo Tonale a Bardonecchia. Loni byly nejlevnější služby a jídlo pro čtyřčlennou rodinu v bulharském Bansku, které se však propadlo na páté místo kvůli silnému zvýšení cen za lyžařské kurzy.

Ceny se podle srovnání u jednotlivců snížily v devíti z 31 destinací, které byly v loňském srovnání. U cen za služby pro rodinu náklady klesly u více než poloviny destinací. Vývoj cen však mohly ovlivnit změny v kurzu libry vůči místním měnám.

Video  Jak funguje plovoucí cena skipasů a jak díky ní lze ušetřit  - Blesk: Markéta Mikešová
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi