Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ekoradikálové řádili v Benátkách. Za obarvení vody padly pokuty i zákaz pobytu

Autor: ČTK - 
11. prosince 2023
10:38

Italské úřady potrestaly klimatické aktivisty, kteří v sobotu vodu ve Velkém kanále (Canal Grande) v Benátkách obarvili nazeleno. Osmadvacet lidí dostalo pokutu 1250 eur (přes 30 400 korun) pro každého, bylo na ně podáno trestní oznámení kvůli narušení veřejného pořádku, protože na hodinu byl zastaven provoz lodí na kanálu a nakrátko policie preventivně uzavřela okolí mostu Ponte di Rialto, napsala dnes agentura APA.

Pět lidí dostalo čtyřletý zákaz v Benátkách pobývat, informovala v neděli policie. Někteří z aktivistů jsou přitom studenty benátské univerzity Ca’ Foscari a podle APA kvůli zákazu už nesmějí do univerzitních prostor vstoupit. Zodpovídat se budou také z uspořádání neohlášené demonstrace a z vypouštění nebezpečných látek. Demonstranti ale tvrdí, že barva, kterou použili, „neškodí životnímu prostředí, lidem nebo zvířatům a nejdéle do 48 hodin se rozplyne“.

Skupina Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí), ke které aktivisté patří, považuje tresty za nepřiměřené. Trestnímu oznámení čelí i ti, kteří jen rozdávali letáky nebo protest fotografovali a filmovali.

Starosta Benátek Luigi Brugnaro ale připomíná, že město muselo zastavit veřejnou dopravu a provoz lodí po Velkém kanálu, nechat udělat rozbor vody a zkontrolovat nedávno zrestaurované části mostu Rialto. „Benátky jsou křehkým městem, které je třeba milovat a respektovat,“ uvedl starosta.

Aktivisté z Extinction Rebellion obarvili vodu nejen ve Velkém kanálu, ale i v několika italských řekách. Protestovali proti jednáním v rámci klimatické konference OSN COP28 v Dubaji, která označili za směšná a neúspěšná. Někteří z protestujících se také pomocí lan zavěsili z mostu Rialto a na tuto známou stavbu vyvěsili transparent s nápisem kritizujícím italskou vládu.

COP28 má skončit v úterý. Centrálním tématem letošní konference je konec využívání fosilních paliv.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi