Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

21 mrtvých při nehodě autobusu s turisty u Benátek. Zřítil se z nadjezdu a začal hořet

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
4. října 2023
22:39
Autor: ČTK, mav - 
3. října 2023
21:30

Italské úřady pokračují ve vyšetřování úterní tragické nehody autobusu, který se zřítil ze silničního nadjezdu v Benátkách. Mezi 21 oběťmi jsou občané sedmi zemí; nejvíce jich pochází z Ukrajiny. České ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že nemá informace o tom, že by čeští občané byli mezi cestujícími. Podle listu La Repubblica bylo při nehodě dalších 15 lidí zraněno, z toho několik vážně. Policie podle agentury ANSA vyloučila, že by se autobus před pádem střetl s jiným vozidlem.

Autobus s pohonem na elektřinu (dřívější zprávy hovořily o plynu) se ihned po dopadu vzňal, píše tisk.

Corriere della Sera píše o 21 mrtvých a 18 raněných, osm je ve středu dopoledne na jednotce intenzivní péče. Obavy jsou o čtyřletou dívenku v kritickém stavu s vážnými popáleninami po celém těle; v péči ji má padovská nemocnice. Tamtéž převezli i padesátiletou ženu, rovněž v bezvědomí.

Agentura ANSA hlásí, že šlo o vůz přepravující turisty ubytované v benátském městském kempu.  Podle agentury Adnkronos je mezi oběťmi devět Ukrajinců, čtyři Rumuni, tři Němci, dva Portugalci, jeden Chorvat a jeden Jihoafričan. Zemřely dvě děti ve věku rok a půl a 11 let, nehodu nepřežil ani italský řidič autobusu Alberto Rizzotto (†40). Identifikace některých obětí i raněných trvala, i kvůli požáru, déle. Některé z prvních nalezených obětí byly ohořelé, byli mezi nimi i nezletilí, píše La Repubblica. 

Mezi zraněnými jsou podle agentury rovněž čtyři občané Ukrajiny (dvě ženy, muž a jedna nezletilá), jeden Němec, Francouzka, Chorvat, dva Španělé a dva nezletilí z Rakouska. Stav některých zraněných je vážný, nejméně dva jsou po noční operaci na jednotkách intenzivní péče.

„Měli jsme jen pacienty různé národnosti, jejich zeměpisný původ nebyl hned jasný. Byli tam lidé, kteří mluvili španělsky, jiní německy. Při záchraně jsme se se všemi domlouvali anglicky,“ popsala doktorka Federica Stellaová.

Zranění nebyla jednoduchá: „Šlo o klinicky složité scénáře,  s dvojí složkou traumat - v důsledku pádu a popálenin v důsledku požáru.“ Péči o pacienty naopak pomohlo načasování: „Měli jsme poměrně štěstí, že se zrovna střídaly směny, všichni v nemocnici, kteří končili odpolední, zůstali,“ dodala doktorka pro Corriere del Veneto.

Nevolnost či požár?

Autobus se podle listu zřítil z výšky asi deset metrů. Nehoda se stala těsně před 20:00 na nadjezdu spojovací silnice, která vede z Mestre směrem na dálnici A4. Podle první hypotézy nehodu způsobilo, že se udělalo špatně řidiči; též se prošetřuje možnost, zda v autobusu před pádem nepropukl požár. Autobus byl každopádně v dobrém stavu a na daném místě se v rušném provozu nedalo jet rychle. Víc snad ukážou záznamy kamer z vozidla a dvě černé skříňky, jež už byly nalezeny.

Elektrobus jeřáby odstranily z místa, byl převezen do skladiště. Nadále ho hlídají hasiči, jeho velké baterie by se pořád ještě mohly opětovně vznítit.

Autobus si podle italských médií najal městský kemp Hu Venezia Camping in Town pro přepravu ubytovaných turistů. Kemp se nachází v benátské části Marghera jen několik kilometrů od místa nehody.

„Bezpečnost této silnice monitorujeme již od roku 2016. Po pádu Morandiho mostu v Janově nás tento nadjezd z roku 1930 znepokojil,“ sdělil Adnkronosu benátský radní pro dopravu Renato Boraso. Na estakádě probíhá rekonstrukce, například se vyměňuje zábradlí. To stávající by podle radního zvládlo zadržet osobní auto, na 18tunový autobus však bylo krátké. Radnice podle něj měla potíže sehnat finance, nynější práce vycházejí na 6,5 milionu eur (cca 160 milionů Kč). „Bylo by žádoucí, aby přiložil ruku k dílu i stát, ale ne vždy se tak děje,“ postěžoval si radní.

Nejhlubší soustrast už na twitteru vyjádřila italská premiérka Giorgia Meloniová, kondoloval i prezident Sergio Mattarella. Starosta Benátek Luigi Brugnaro vyhlásil ve městě smutek na památku obětí.

Havárie je nejhorší svého druhu v Itálii za poslední roky. V lednu 2017 při nehodě autobusu s maďarskými školáky na dálnici u Verony na severu země zahynulo 18 lidí. Většina obětí zemřela při požáru, který autobus zachvátil po nárazu do svodidla a sloupu nadjezdu.

České ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by čeští občané byli mezi cestujícími autobusu. „Náš generální konzulát v Miláně je v kontaktu s italskou policií, která potvrdila, že na místě bylo několik cizinců. Nicméně nemáme informace, že by autobusem cestovali čeští občané,“ sdělila ČTK Mariana Wernerová z ministerstva zahraničí.

Český prezident Petr Pavel dnes zaslal kondolenční telegram svému italskému protějšku Sergiu Mattarellovi, ve kterém vyjádřil „nejhlubší soustrast truchlícím, stejně jako naději v brzké uzdravení všech zraněných“. Incident označil za tragédii a katastrofu.

MarekBadatel ( 5. října 2023 00:36 )

R.I.P. Ať jejich duše najdou klid. Zbytek ať se rychle uzdraví

MarekBadatel ( 5. října 2023 00:34 )

Ten řidič se opravdu jmenoval Rizzotto?

diskutujici ( 4. října 2023 05:11 )

...bus.

diskutujici ( 4. října 2023 05:10 )

S těmi baterkami to muselo vážit hrubo víc, než normální bux.

Zobrazit celou diskusi