Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Klimatičtí aktivisté blokuji Berlín. A poničili barvou Braniborskou bránu

Aktualizováno -
18. září 2023
09:10
Autor: ČTK - 
17. září 2023
21:31

Klimatičtí aktivisté z hnutí Letzte Generation (Poslední generace) dnes na rušných křižovatkách a dopravních tepnách v Berlíně vytvořili přes 20 blokád. V pohotovosti je 500 policistů. Policie vyzvala řidiče ke klidu a varovala je před tím, aby proti demonstrantům sami zasahovali. V neděli pak poničili červenou barvou Braniborskou bránu, jeden z hlavních symbolů Berlína. Policie, která tuto významnou berlínskou památku neustále hlídá, zadržela 14 lidí.

Aktivisté dnes po letní přestávce obnovili v německé metropoli blokády dopravy, chtějí tak vládu i veřejnost přinutit k rychlému skoncování se spalovacími motory a k důraznější ochraně životního prostředí. Už v neděli hnutí červenou a oranžovou barvou postříkalo do výšky několika metrů pilíře Braniborské brány, jednoho ze symbolů Berlína.

Dnes aktivisté přikročili k blokádám, a to mimo jiné na velké okružní křižovatce u Vítězného sloupu nedaleko Braniborské brány. Demonstranti zastavili dopravu také na hlavních silnicích, které přivádějí a odvádějí dopravu do centra města. Doprava stojí mimo jiné u někdejšího letiště Tempelhof, kde se jedna ze silničních tepen napojuje na městskou dálnici A100.

„Aktuálně je po celém městě 21 blokád. Na některých křižovatkách se zasahujícím policistům podařilo akcím zabránit, na dalších křižovatkách se již lidé k vozovce přilepili,“ uvedla ráno policie o metodách lepení se k silnicím, které aktivisté používají. Policie rovněž sdělila, že pro dnešek vyčlenila k zásahům proti aktivistům na 500 policistů. „Zachovejte, prosím, klid a sami nezasahujte,“ dodala policie na sociální síti X.

Poničení symbolu Berlína

Demonstranti sloupy brány polili v neděli dopoledne. Poškozeno bylo všech šest sloupů význačné stavby do výše několika metrů. Barva zasáhla i fasádu. Berlínský primátor Kai Wegner čin aktivistů tvrdě odsoudil. „Takovými činy skupina poškozuje nejen Braniborskou bránu, ale i svobodnou debatu o klíčových tématech naší doby a budoucnosti,“ řekl.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová řekla, že čin hnutí Letzte Generation je zavrženíhodný a že poškozuje podporu, o kterou klimatičtí aktivisté usilují.

Od pondělí Letzte Generation chystá v Berlíně po letní pauze nové akce včetně blokád. U Braniborské brány hnutí demonstruje pravidelně. Loni v prosinci tam i přes policejní ostrahu uřízlo špičku vánočního stromu. Aktivisté k tomu tehdy uvedli, že špička stromu odkazuje na budoucí klimatickou katastrofu, pokud lidstvo nezačne životní prostředí důsledněji chránit.

jarda304 ( 18. září 2023 04:26 )

Doufejme, že skončí na dlouho v base. Na tyhle vypatlance považuji za účinnější singapurske řešení- 25 na zadek. Diskuze nemá cenu.

Zobrazit celou diskusi