Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřela sestra (†90) Fidela Castra: Odmítala kruté vlády svých bratrů, žila v exilu

Autor: ČTK - 
5. prosince 2023
14:55

Ve věku 90 let zemřela Juanita Castrová, sestra bývalých kubánských vůdců Fidela a Raula Castrových. Desítky let byla odpůrkyní vlády komunistické strany, kterou její bratři vedli od roku 1959, a žila ve Spojených státech v exilu. O úmrtí Castrové informovala tisk spoluautorka jejích pamětí María Antonieta Collinsová, píše dnes deník El País.

Podle Collinsové zemřela Castrová v pondělí v nemocnici v Miami. „Zesnula Juanita Castrová, mimořádná žena a neúnavná bojovnice za Kubu, kterou tolik milovala,“ cituje novinářku agentura AFP.

Castrová se spolu s bratry podílela na povstání, které svrhlo diktátora Fulgencia Batistu. Později se však s Fidelem i Raulem politicky rozešla kvůli neshodám ohledně autoritářského stylu jejich vlády.

Podle svých vlastních slov spolupracovala v 60. letech s americkou Ústřední zpravodajskou službou (CIA). Před odchodem z ostrova se účastnila i aktivit Kubánské katolické akce, jedné z opozičních skupin na ostrově.

Castrová z Kuby odešla v roce 1964 do exilu v USA. I tam se dlouhá desetiletí vyjadřovala kriticky ke kubánské vládě. V pamětech tvrdila, že v exilu kvůli svému příjmení trpěla více, než mnozí další stoupenci opozice. „Pro ty, kteří zůstali na Kubě, jsem dezertérkou, protože jsem odešla a kritizovala režim. Pro ty, kteří žijí v Miami, jsem persona non grata (nežádoucí osoba), protože jsem sestrou Fidela a Raula (Castrových),“ poznamenala Castrová v pamětech.

Video  Syn Fidela Castra spáchal sebevraždu. Fidelito trpěl silnými depresemi.  - reuters, Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi