Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Laviny v rakouských Alpách: Pod sněhem zemřel český lyžař (†51)

Aktualizováno -
3. prosince 2023
21:51
Autor: ČTK - 
3. prosince 2023
15:14

Jednapadesátiletý český lyžař dnes zahynul pod lavinou v oblasti rakouského lyžařského střediska Mölltaler Gletscher (Mölltalský ledovec). Informovala o tom agentura APA s odvoláním na policii ve spolkové zemi Korutany. Zprávu potvrdilo české ministerstvo zahraničí. Rakousko se v posledních dnech potýká s velkými přívaly sněhu. Laviny byly během dneška hlášeny z dalších oblastí Rakouska. V Tyrolsku strhla lavina dva lyžaře, z nichž jeden se vyprostil sám a druhý s pomocí svědků.

Neštěstí se odehrálo kolem 13:15 poté, co český lyžař vyvolal pád laviny, která ho následně strhla a zcela zasypala. Podle policie se přihlížejícím lidem podařilo muže vyhrabat, následné oživovací pokusy však byly neúspěšné. Pomoci nedokázali ani přivolaní lékaři horské služby.

Jelikož se nedalo vyloučit, že lavina strhla i někoho dalšího, zahájili záchranáři v laviništi a jeho okolí pátrací akci, do které zapojili 36 lidí a tři vrtulníky. Nikoho však nenašli a hledání ukončili.

Podle korutanské policie se Čech v době neštěstí pohyboval „ve volném lyžařském terénu“ v nadmořské výšce kolem 2700 metrů. Jím utržená lavina byla široká 150 metrů a dlouhá 300 metrů.

Zprávu o úmrtí českého lyžaře ČTK potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. „Náš zastupitelský úřad je v kontaktu s tamními orgány,“ dodal.

Výběr pádů lavin v zahraničí, při nichž zemřeli čeští občané:

  • 3. ledna 2003 - Dva čeští horolezci zahynuli v lavině cestou na túru z Téryho chaty do Příčného sedla v Malé Studené dolině ve Vysokých Tatrách.
  • 17. ledna 2004 - Dva čeští reprezentanti ve sjezdu na divoké vodě zahynuli v lavině, která se zřítila v dolině Parichvost v Západních Tatrách.
  • 9. dubna 2004 - Dva čeští skialpinisté přišli o život, když je v oblasti Rysů ve Vysokých Tatrách strhla lavina. Jeden zemřel na místě a druhý pak podlehl zraněním v nemocnici.
  • 5. srpna 2004 - Pět českých horolezců a jeden Rus zahynuli v lavině, která se utrhla v horách v Kyrgyzstánu.
  • 31. prosince 2005 - Lavina zasypala osm českých turistů, kteří bivakovali ve slovenských Roháčích. Pod sněhem zemřelo sedm Čechů, z toho jedna žena, ve věku od třiadvaceti do sedmatřiceti let. Jednomu muži se podařilo zachránit.
  • 2. května 2009 - Lavina zavalila skupinu alpinistů, pět Čechů a jednoho Slováka, přibližně 500 metrů pod vrcholem hory Schalfkogel v Ötztalských Alpách. Záchranáři se k nim kvůli špatnému počasí dostali až další den. Mužům pod sněhem už nemohli pomoci.
  • 22. března 2010 - Pod lavinou ve Velké Fatře na severu Slovenska zahynuli dva čeští turisté. Lavina zasáhla ještě třetí českou lyžařku, ta ale vyvázla sama.
  • 2. dubna 2010 - Dva čeští turisté stržení lavinou zahynuli v italských Alpách. Sněhová masa, která zasáhla Čechy, se uvolnila ve výšce skoro 2800 metrů u vesničky Solda (německy Sulden) v oblasti Horní Adiže.
  • 15. září 2015 - Sedm turistů včetně tří Čechů zabila lavina ve francouzských Alpách. Neštěstí se stalo v oblasti Pelvoux pod vrcholem hory Dôme de Neige des Ecrins měřící 4015 metrů.
  • 7. února 2016 - Rozsáhlá lavina v tyrolském Wattenbergu v Rakousku východně od Innsbrucku zasypala celkem 17 lyžařů z České republiky, pět z nich neštěstí nepřežilo.
  • 22. ledna 2017 - Dva Češi přišli o život pod lavinou v horském středisku Wildgerlostal u Krimmlu v rakouském Salcbursku. Pod sněhem skončili celkem čtyři čeští turisté, dva se podařilo zachránit.
  • 8. března 2020 - Při sesuvu velké laviny na severní straně horského masivu Dachstein v rakouských Alpách zahynulo pět lidí. Rakouská policie potvrdila, že oběti jsou čeští občané. Všichni byli z jedné skupiny. Podle šéfa hornorakouských horských záchranářů Christopha Preimesbergera turisté pravděpodobně sami uvolnili sněhovou masu.
  • 3. července 2022 - Sesuv velkého kusu ledovce na hoře Marmolada v italských Dolomitech zabil 11 lidí, mezi nimi i dva Čechy. Podle znalců neštěstí způsobil „společný vliv vysokých teplot a strukturálních a mechanických vlastností samotného ledovce“.
  • 3. prosince 2023 - Jednapadesátiletý český lyžař zahynul pod lavinou v rakouském lyžařském středisku Mölltaler Gletscher. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na policii ve spolkové zemi Korutany. Ta rovněž uvedla, že svědci pádu laviny muže vyhrabali, už se jim ho však nepodařilo oživit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi