Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Filipínské Mindanao zasáhlo silné zemětřesení: Úřady vyzvaly k evakuaci. A hrozba tsunami odvolána

Aktualizováno -
2. prosince 2023
20:44
Autor: ČTK - 
2. prosince 2023
16:39

Zemětřesení o síle 7,5 stupně dnes zasáhlo ostrov Mindanao na Filipínách, uvedlo Evropské seizmologické středisko (EMSC). Filipínské vulkanologické a seizmologického středisko (PHIVOLCS) uvedlo, že první vlnu tsunami lze očekávat ještě před půlnocí místního času (17:00 SEČ) a vyzvalo lidi na pobřeží k okamžité evakuaci do vnitrozemí.Vlna ale dosud k filipínským břehům nedorazila a americký výstražný systém své dřívější varování na rozdíl od filipínských úřadů stáhl, píše agentura Reuters. Evakuace z pobřeží přitom pokračují.

Zemětřesení vycházelo podle EMSC z hloubky 63 kilometrů, podle americké geologické služby USGS naopak z 32 kilometrů a mělo sílu 7,6, nikoliv 7,5 stupně. Po prvním otřesu podle EMSC následovala asi dvacítka dalších, z nichž nejsilnější měl 6, 5 stupně. Bližší podrobnosti o případných škodách nejsou v tuto chvíli k dispozici a oběti na životech hlášeny nejsou.

Filipínský úřad PHIVOLCS varuje, že se očekává ničivá tsunami provázená velmi vysokými vlnami, což může trvat i několik hodin. Varování vyzývá lidi žijící na pobřeží k okamžité evakuaci do výše položených míst ve vnitrozemí. Rybáři, kteří jsou daleko od pobřeží, by naopak měli zůstat v hlubokých vodách. Nařízená evakuace platí pro oblasti Surigao Del Sur a Davao Oriental. Kolem 18:00 SEČ však americký výstražný systém varování před očekávanou tsunami na Filipínách stáhl, informovala agentura Reuters.

Naopak PHIVOLCS sdělil, že „výstrahu zatím neodvolal“.

Na sociálních sítích již kolují záběry silných otřesů na Filipínách. PHIVOLCS neočekává významné škody v důsledku zemětřesení, ale varovalo před následnými otřesy. Místní policejní velitel Raymark Gentallan agentuře Reuters řekl, že zemětřesení v blízkosti ohniska ve městě Hinatuan podle dostupných informací nezpůsobilo ztráty na životech, ale oblast je nyní bez elektřiny.

Místní policejní velitel Raymark Gentallan agentuře Reuters řekl, že zemětřesení v blízkosti ohniska ve městě Hinatuan podle dostupných informací nezpůsobilo ztráty na životech, ale oblast je nyní bez elektřiny. „Evakuujeme lidi z pobřežních oblastí,“ řekl s tím, že dosud nebyly hlášeny oběti ani škody.

Filipíny leží v takzvaném ohnivém kruhu. Setkávají se zde tektonické desky a zemětřesení jsou proto častá. V roce 1990 zemětřesení o síle 7,7 stupně připravilo na severu Filipín o život téměř 2000 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi