Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Střelba v Jeruzalémě si vyžádala 3 mrtvé a 6 zraněných: Útočili členové Hamásu

Aktualizováno -
30. listopadu 2023
09:48
Autor: ČTK - 
30. listopadu 2023
07:30

Dva útočníci dnes ráno na okraji Jeruzaléma zastřelili tři lidi a dalších šest zranili. Místní média s odvoláním na tajnou službu píší, že útočili členové Hamásu, kteří byli v minulosti ve vězení za terorismus. V Izraeli nyní panuje zvýšené napětí kvůli válce mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás, která začala 7. října útokem Hamásu na Izrael, od pátku ale platí dočasný klid zbraní.

Útok se odehrál časně ráno u vjezdu do Jeruzaléma, kde dva muži stříleli na lidi na autobusové zastávce. Na místě zemřela čtyřiadvacetiletá žena, později v nemocnici podlehli zraněním starší muž a další žena. Útočníky zastřelili dva vojáci mimo službu a civilista, píší místní média.

Tajná služba Šin Bet posléze oznámila, že útočníky byli bratři z východního Jeruzaléma, kteří se hlásili k Hamás a v minulosti byli ve vězení za plánování teroristických útoků. Jeden z nich byl vězněn v letech 2010 až 2020, druhý v roce 2014.

Na místo útoku dorazil ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir, podle něhož incident potvrzuje, že je důležité vyzbrojovat civilisty. „Bez ohledu na kritiku od některých lidí budu pokračovat v distribuci zbraní všem, záchranným složkám i civilistům,“ uvedl krajně pravicový ministr.

„Tento teroristický útok nám připomíná, že naši nepřátele nejsou jen nacisté v Gaze,“ uvedl další krajně pravicový ministr Becalel Smotrič citovaný deníkem The Jerusalem Post. „Budeme je pronásledovat a zničíme je všude s pomocí Boží,“ dodal Smotrič, který stojí v čele strany Náboženský sionismus.

Oba ministři vyjádřili soustrast pozůstalým, stejně jako to udělal opoziční lídr Benny Ganc, který je nyní členem válečného kabinetu. „Tento útok je dalším důkazem toho, že musíme pokračovat ve válce proti vražednému terorismu, který ohrožuje naše civilisty,“ uvedl Ganc s tím, že bojovat s teroristy je potřeba v Gaze, na Západním břehu a kdekoli jinde.

Video  Lékařka bez hranic: Situace v Gaze je kritická, kolegové jsou vyčerpaní, bojí se o svůj život.  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi