Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Silné sněhové bouře bičují jihovýchod Evropy: Dva mrtví v Bulharsku a zavřené silnice

Aktualizováno -
26. listopadu 2023
21:25
Autor: ČTK - 
26. listopadu 2023
19:40

Husté sněžení a silné sněhové bouře ochromily východní části Rumunska, Bulharska a také Moldavsko a jihozápad Ukrajiny. Mnoho obcí se ocitlo bez elektřiny a některé silnice musely být uzavřeny, uvedly dnes agentura AP a DPA s odvoláním na místní úřady.

Čtyřicetiletý muž dnes přišel o život v Moldavsku, když jeho vůz sjel ze silnice a narazil do stromu, uvedla místní policie. Jen během dopoledne bylo nahlášeno šest dalších nehod.

V Rumunsku zimní počasí zaskočilo především východ země. Výpadky proudu se zde podle agentury DPA dotkly skoro čtvrt milionu lidí. Dopravu sníh zkomplikoval hlavně v okolí černomořského letoviska Konstanca. Přístav v tomto městě přerušil provoz. Policie vyzývala během dne řidiče, aby raději nevyjížděli, pokud to není nezbytně nutné.

V Bulharsku vláda kvůli sněžným bouřím, které byly podle DPA na listopad neobvykle silné, vyhlásila na většině území mimořádný stav. Přes 1000 obcí, většinou na severovýchodě u rumunských hranic, se přes den ocitlo bez proudu. Řada silnic byla kvůli sněhu uzavřena, přerušena byla u Varny a metropole Sofie také železniční doprava. Při dopravních nehodách v důsledku počasí zemřeli v Bulharsku nejméně dva lidé, uvedla agentura AP.

Na jihu Ukrajiny musela být kvůli přívalům sněhu uzavřena silnice mezi městem Reni a Oděsou. Policie zakázala používat tuto trasu, dokud nepřízeň počasí nepoleví, napsal list Ukrajinska pravda na svém webu. Podle agentury DPA úřady v Oděse rozhodly, že výuka na místních školách se v pondělí uskuteční on-line. Také na Ruskem okupovaném ukrajinském poloostrově Krymu způsobil příchod zimního počasí problémy. Pondělí tam bylo vyhlášeno volným dnem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi